Britanicul Sebastian Coe, unul dintre candidaţii la preşedinţia Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), şi-a reafirmat dorinţa de a le permite sportivilor "să genereze mai multe venituri în afara terenurilor de sport", într-un interviu acordat AFP, citat de Agerpres.
Coe, care conduce Federaţia internaţională de atletism (World Athletics) din 2015, şi-a prezentat vineri programul în faţa CIO, scoţând cu această ocazie în evidenţă experienţa pe care a acumulat-o în calitate de lider al sportului olimpic numărul unu şi abilităţile sale de comunicator politic pentru a-i seduce pe membrii forului olimpic mondial.
"Poţi face multe în 15 minute (durata prezentării programelor fiecărui candidat, fără întrebări)... odată ce ai spus câteva glume în timp ce eşti cu ochii pe ceas", a asigurat fostul deputat conservator."Sper că am reuşit să transmit abordarea mea serioasă cu privire la rolul de preşedinte al CIO", a adăugat Coe, cel care a obţinut şi a organizat Jocurile Olimpice de la Londra, din anul 2012.
Unul dintre punctele sale forte, în opinia sa, este că şi-a demonstrat deja eficienţa în fruntea unei mari federaţii."Dacă ai oameni foarte inteligenţi în jurul tău şi ambiţia ta ca lider este să te înconjori de oameni care sunt mai deştepţi decât tine, atunci sprijină-te pe ei" a continuat britanicul.
Printre deciziile pe care le-a impus, cea de a recompensa financiar campionii olimpici din atletism începând cu Jocurile de la Paris, de anul trecut, nu a fost pe placul tuturor, mai ales că a fost luată unilateral, fără o consultare cu alte federaţii internaţionale.Coe recunoaşte că, dacă ar trebui să o facă din nou, ar face-o "altfel", dar îşi susţine decizia şi o apără, pentru că "este în concordanţă cu viziunea noastră despre ceea ce este mai bine pentru sport".
Mai mult, el spune că nu a menţionat în mod specific subiectul bonusurilor financiare în prezentarea candidaturii, ci a vorbit mai general despre ajutorul financiar pentru concurenţii olimpici şi despre mijloacele care să "le permită sportivilor să genereze mai multe venituri în afara terenurilor de sport".
"Iar acest lucru este important. Cred că putem face multe în acest domeniu", insistă dubla campion olimpic la 1.500 m (1980 şi 1984).
Sebastian Coe nu are, însă, doar atuuri şi aliaţi în cadrul CIO. Vârsta sa, de exemplu, nu i-ar permite să execute un mandat complet întrucât în doi ani va atinge limita de vârstă de 70 de ani, stabilită de regulile actuale. Un altul dintre cei şapte candidaţi se află în aceeaşi situaţie: Juan Antonio Samaranch Junior, care are 65 de ani.
"M-au lăsat să alerg şi am putut să-mi apăr programul, în ciuda unei răceli. Înaintea acestei audieri, am reuşit să alerg 40 de minute şi fac zilnic mişcare timp de o oră", se apără el.
Coe crede că trecutul său de campion olimpic, avocat şi lider de federaţie internaţională pledează în favoarea sa pentru postul de preşedinte al CIO, pe care îl consideră "o pasiune, nu o slujbă".
El va afla dacă membrii CIO gândesc acelaşi lucru cu ocazia votului care va avea loc în Grecia pe 20 martie, subliniază AFP.