Când va primi Germania gaze din Marea Neagră? Ministrul Energiei: 'România și-a asumat rolul de lider în sectorul energetic european / Viitorul este al nostru'

Când va primi Germania gaze din Marea Neagră? Ministrul Energiei: 'România și-a asumat rolul de lider în sectorul energe
📅 2025-01-09

Grupul austriac OMV a încheiat un acord cu grupul german de utilităţi Uniper privind furnizarea de gaze de la proiectul său Neptun Deep din Marea Neagră, începând din 2027, au declarat pentru Reuters mai multe surse din apropierea acestui dosar.


Acordul pe cinci ani, privind livrarea a 15 terawaţi-oră de gaze naturale din proiectul Neptun Deep, de care nu se ştia până acum, vine după ce la 1 ianuarie 2025 Rusia a încetat să livreze gaze prin Ucraina precum şi după o reducere mai largă a achiziţiilor de energie ale UE din Rusia, din cauza invadării Ucrainei de către Moscova.

Volumul total al contractului cu OMV reprezintă aproximativ 1,5% din importurile de gaze ale Germaniei în 2024 şi ar fi primul acord de aprovizionare de la mult aşteptatul proiect de extracţie a gazelor de la mare adâncime, la mai bine de un deceniu după ce gazul a fost descoperit pentru prima dată în secţiunea românească a Mării Negre.

Neptun Deep, unul dintre cele mai importante zăcăminte din UE


Proiectul Neptun Deep, care este aşteptat să înceapă să producă în 2027, deţine cantităţi de gaze care pot fi extrase estimate la aproximativ 100 de miliarde de metri cubi (bcm), ceea ce îl face unul dintre cele mai importante zăcăminte din UE. Odată ce proiectul va deveni funcţional, România va deveni cel mai mare producător de gaze din UE şi, pentru prima dată, un exportator net de gaze.

OMV Petrom, care este deţinută majoritar de OMV, România având un pachet de 20,7% din acţiuni, a anunţat pentru prima dată în anul 2012 că a descoperit 42-84 de miliarde de metri cubi de gaze în Marea Neagră. OMV Petrom şi producătorul de stat Romgaz, care deţin proiectul Neptun Deep în proporţii egale, au luat decizia de investiţie în proiectul Neptun Deep în 2023.
Producţia de la Neptun Deep va fi de aproximativ 8 miliarde metri cubi anual timp de aproximativ 10 ani, aproape dublând producţia de gaze a României.

Cei doi producători plănuiesc să vândă gazele separat, dar, conform unei legi româneşti, guvernul va avea un drept de preemţiune la gazele extrase din proiect.

Producătorii de gaze au spus că există un potenţial uriaş pentru descoperiri ulterioare în apele teritoriale ale României în Marea Neagră, unde România ar avea rezerve de aproximativ 200 de miliarde de metri cubi, care pot ajuta la diversificarea ofertei în regiune.

Grupul OMV a avut venituri de 39 de miliarde de euro în 2023 şi are o forţă de muncă de aproximativ 20.600 de angajaţi la nivel mondial. Cel mai mare acţionar la OMV este Guvernul austriac.

OMV Aktiengesellschaft deţine 51,2% din acţiunile OMV Petrom.

Precizările Ministerului Energiei

România și-a asumat rolul de lider în sectorul energetic european. Informațiile referitoare la exportul viitor, după 2027, a unei cantități de gaze naturale din perimetrul Neptun Deep, de către OMV Petrom către o companie majoră din Germania, reprezintă un pas firesc în cadrul unui proiect de importanță strategică pentru țara noastră și pentru Europa, transmite Ministerul Energiei.

Pentru o clarificare completă și pentru a liniști orice temeri, Ministerul Energiei subliniază că volumul exportat către Germania, conform datelor disponibile public, reprezintă sub 1% din producția totală estimată a zăcământului Neptun Deep.

„Aceasta este o proporție infimă, întrucât Neptun Deep are rezerve evaluate la peste 100 de miliarde de metri cubi de gaze naturale. Mai mult, aceste estimări pot crește semnificativ pe măsură ce operațiunile de foraj avansează. Ne asigurăm că această resursă va fi utilizată responsabil pentru beneficiul României și al cetățenilor noștri. Fiecare partener în proiect, atât Romgaz, cât și OMV Petrom, este responsabil pentru propriile decizii de comercializare a gazului exploatat în viitor, în condițiile legii și cu protejarea securității energetice a României.

Exportul face parte din planul de business al proiectului Neptun Deep și reflectă angajamentul României de a contribui la securitatea energetică europeană. A ajuta Europa să scape de influența rusească asupra resurselor energetice este un obiectiv care ne interesează, în spiritul solidarității europene și a pieței unice. Acest pas reconfirmă poziția României de pilon regional al securității energetice a Uniunii Europene.

România este deja cel mai mare producător de gaze naturale dintre statele membre ale Uniunii Europene, ca urmare a creșterii producției Romgaz din 2024 și reluarea marilor exploatări, inclusiv în perimetrul Caragele. Prin producția actuală, de circa 8-10 miliarde Nm³, România își acoperă integral consumul, fără a depinde de importuri. Din 2027, producția anuală a României se va dubla, până la 18-20 miliarde Nm³.

Vom produce așadar încă din primul an de exploatare o cantitate de gaze de cel puțin două ori mai mare decât consumul intern actual al României. În acest context, putem spune cu fermitate că nu există niciun pericol ca românii să rămână fără gaze naturale, iar țara noastră se află într-o poziție privilegiată de a asigura și securitatea energetică regională, inclusiv a Republicii Moldova. Mai mult, redevențele și impozitele pe gazul exportat europenilor sunt plătite în România și devin venituri la bugetul de stat al României”, transmite ministerul printr-un comunicat de presă.

Ministerul Energiei readuce aminte că prevederile Legii nr. 256/2018 privind unele măsuri necesare pentru implementarea operațiunilor petroliere garantează mecanisme explicite pentru protejarea intereselor naționale și securității energetice a României:

●     Art. 21 alin. (2): Guvernul, la propunerea Ministerului Energiei, poate introduce restricții temporare de preț și vânzare pentru cantitățile necesare consumului casnic și producerii de energie termică destinate populației, precum și pentru obligațiile europene de solidaritate. Aceste măsuri sunt limitate în timp și proporționale cu situația.

●     Art. 21 alin. (3): Contractele bilaterale de tranzacționare a cantităților de gaze exploatate vor fi notificate Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei pentru monitorizare, asigurându-se că resursele noastre sunt gestionate corect și eficient.

●     Art. 21 alin. (4): Cantitățile de gaze naturale comercializate prin contracte bilaterale vor fi oferite într-o primă fază, cu prioritate, statului român prin Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale (ANRSPS). Acest mecanism asigură accesul prioritar al României la resursele proprii, pentru a răspunde nevoilor naționale urgente.

„Astfel, în cazul în care securitatea energetică a țării o impune, statul român are toate instrumentele legale pentru a  se asigura că gazele naturale rămân în țară Acest cadru legislativ robust oferă garanții suplimentare că resursele naționale sunt utilizate cu prioritate pentru necesitățile interne, consolidând independența energetică a României”, punctează ministerul.

Proiectul Neptun Deep marchează un moment de cotitură pentru viitorul energetic al României. Narativele iresponsabile de tipul vânzării de gaz românesc ca preț al aderării la Schengen sunt periculoase și complet false, iar o logică de bază ne arată că vorbim despre o cantitate infimă, despre piața germană, partener strategic pentru România și despre valorificarea unei resurse care înseamnă venituri în plus pentru român, fără să afecteze în niciun fel piața națională a energiei.

Românii pot să stea liniștiți: statul roman are toate pârghiile pentru a se asigura ca gazele din Marea Neagră vor ajunge mai întâi în România și doar surplusul va fi vândut. De altfel, statul român, prin Romgaz, deține jumătate din zăcământ. Fac apel la toți actorii politici să nu manipuleze și să nu dezinformeze în legătură cu proiecte strategice ce pot aduce minim 20 de miliarde de euro statului român.

Exportul de gaze naturale este dovada clară a faptului că suntem deja un pilon de stabilitate și securitate energetică în Europa. Este o contribuție concretă la independența energetică europeană, reducând influența resurselor din afara Uniunii Europene și consolidând parteneriatele strategice ale țării noastre.

Proiectul Neptun Deep necesită o investiție de 4 miliarde EUR, iar orice proiect de o asemenea magnitudine se bazează și pe contracte comerciale care susțin costurile de capital și care, de regulă, se încheie înainte de startul efectiv al exploatării. Proiectul este în grafic și ne așteptăm să avem primele cantități de gaz livrate în sistemul energetic național în 2027.

Încheierea acestei tranzacții este o dovadă că litigiul început de compania OMV Petrom la Tribunalul de Arbitraj de la Paris este fără obiect. Din acest motiv, le recomand să își retragă cererea. Statul român nu va interveni în tranzacțiile comerciale dintre companii decât dacă securitatea energetică a țării ar impune-o. Nu este cazul acum. Într-adevăr, volumul vehiculat pentru exportul către compania germană reprezintă sub 1% din producția totală estimată a zăcământului. Vom produce încă din primul an de exploatare de două ori mai mult gaz decât consumăm intern.

Legea offshore, și în special Articolul 21, protejează interesele noastre naționale. Gazul românesc este prioritar pentru români. Statul român are toate instrumentele legale pentru a interveni atunci când siguranța energetică o impune. Acest articol este un pilon fundamental al independenței noastre energetice, iar guvernul din care fac parte nu va face niciodată rabat de la aplicarea sa.

România este deja cel mai mare producător de gaze naturale din Uniunea Europeană. Neptun Deep este doar primul dintr-o serie de proiecte strategice, Mai mult, acest proiect atrage deja investiții majore, consolidându-ne economia și generând mii de locuri de muncă pentru specialiștii români.

Resursele naturale ale României sunt valorificate pentru binele național, asigurând prosperitate și securitate pe termen lung. Românii trebuie să știe că Neptun Deep reprezintă o parte importantă din renașterea noastră energetică și înseamnă suveranitate, prosperitate și demnitate națională. Împreună construim o Românie puternică, care știe să valorifice ceea ce are mai de preț: resursele și oamenii ei. Viitorul este al nostru!a declarat Sebastian-Ioan Burduja, ministrul Energiei.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri pe surse

VIDEO Thriller la Caracas: Armata și miliția bolivariană au fost mobilizate 'pentru a apăra pacea, stabilitatea şi familia venezueleană'

Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro a activat marţi seara, cu două zile înainte învestirii sale, un plan militaro-poliţienesc la nivel național, în condiţiile în care autorităţile au efectuat deja o desfăşurare masivă de forţe de securitate în capitala Caracas, relatează Citește mai depa...

Ministrul danez de externe încearcă să atenueze preocupările privind retorica expansionistă a lui Donald Trump

Mai mulţi lideri mondiali au respins retorica tot mai expansionistă a lui Donald Trump, după ce, în cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele ales al SUA a ameninţat cu folosirea forţei şi a promis că va redenumi elemente geografice, informează Rador Radio România. Citește mai departe...

Un comando înarmat a atacat palatul prezidenţial din Ciad: focuri de armă susţinute s-au auzit timp de aproape o oră

Un comando puternic înarmat a atacat miercuri seară palatul prezidenţial din capitala Ciadului, N'Djamena, dar a fost rapid adus sub control de garda prezidenţială, potrivit guvernului şi surselor de securitate citate de AFP, scrie.„Situaţia este complet sub control. (... Citește mai departe...

LIVE TEXT - Război în Ucraina: Post de comandă rusesc lovit, în Kursk. Depozit de petrol în flăcări, la 750 km distanță de granița cu Ucraina

Forțele ucrainene au lovit un post de comandă al trupelor ruse din regiunea Kursk. Atacul a avut loc marți și este una dintre operațiunile ofensive ale Kievului în regiunea rusă, având ca scop obținerea unei poziții avantajoase la eventuale negocieri de pace.STIRIPESURSE. Citește mai departe...

Județul din România unde transportatorii de mare tonaj vor plăti, pe unele artere, o taxă care poate ajunge până la 1.500 de lei

După data de 15 ianuarie 2025, transportatorii de mare tonaj care vor circula pe unele artere rutiere de pe raza judeţului Braşov, aflate în administrarea Consiliului Judeţean, vor fi nevoiţi ca, pe lângă obţinerea permisului de liberă trecere, să plătească o „taxă de drum”, Citește mai depa...

Un astronaut NASA dezvăluie experiența neobișnuită avută la o altitudine de 3.000 de metri: ce erau obiectele bizare pe care le-a întâlnit

Leroy Chiao, fost astronaut NASA și comandant al unei misiuni Space Shuttle, a povestit despre o experiență neobișnuită trăită în 2023, în timp ce pilota un avion privat deasupra orașului Houston, Texas, informează futurism.com.La o altitudine de aproximativ 3. Citește mai departe...

Horoscopul zilei de 10 ianuarie 2025. Ce rezervă astrele pentru fiecare zodie

Ziua de 10 ianuarie 2025 vine cu influențe puternice pentru toate zodiile, datorită tranzitului Lunii prin Vărsător. Această poziție astrală amplifică nevoia de conectare, inovație și flexibilitate, oferindu-le nativilor ocazia de a-și redefini prioritățile. Citește mai departe...

Explozia Cybertruck-ului Tesla va schimba omenirea și modul în care polițiștii vor ancheta evenimentele

Militarul găsit mort în Cybertruck-ul Tesla care a explodat în faţa Hotelului Trump din Las Vegas pe 1 ianuarie, Matthew Livelsberger, s-a folosit de inteligenţă artificială generativă, inclusiv ChatGPT, pentru a-şi planifica actul, a declarat marţi poliţia din Las Vegas, potrivit Citește ma...

Public administration sector's financial assets up 1.3 pct in Q3 2024

The public administration sector's financial assets, expressed as a share of GDP, increased in Q3 2024 by 1.3 percentage points compared to the year-ago period, to 27.9%, shows data released on Wednesday by the National Bank of Romania (BNR). Citește mai departe...

Vești bune pentru pensionari! Poșta Română anunță când începe distribuirea pensiilor pentru luna ianuarie

Compania Naţională ”Poşta Română” anunţă că va demara distribuirea pensiilor aferente lunii ianuarie începând cu data de 9 ianuarie 2025, respectând angajamentul asumat în conformitate cu convenţia încheiată cu Casa Naţională de Pensii Publice. Citește mai departe...

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.