Calitatea aerului scade puternic în noaptea de Revelion

Calitatea aerului scade puternic în noaptea de Revelion
📅 2025-01-04

Milioane de artificii sunt declanșate în întreaga lume în fiecare an pentru a marca Ajunul Anului Nou, ceea ce provoacă creșterea poluării aerului. Ar trebui să fii îngrijorat?

Pe măsură ce ceasurile din întreaga lume sună miezul nopții pe 31 decembrie 2024, focuri de artificii spectaculoase vor umple cerul pentru a marca zorii unui nou an. Deasupra portului din Sydney – care găzduiește unul dintre cele mai mari spectacole de artificii de Anul Nou din lume –  nouă tone de explozibili sclipitori și fumeganți  vor fi lansate în două afișaje separate în noapte.

În Londra, până la 12.000 de artificii sunt aruncate pe cer în fiecare an – deși vremea rea ​​a amenințat să pună capăt spectacolului anual din oraș în acest an, iar spectacolele din alte părți ale Regatului Unit au fost anulate din cauza vântului puternic , inclusiv faimosul Sărbători Hogmanay în Edinburgh, relatează BBC.

O interdicție temporară a artificiilor din New York a fost, de asemenea, ridicată la timp pentru ajunul Anului Nou, în timp ce în Las Vegas, un lanț de artificii va fi tras de pe acoperișurile a 10 dintre hotelurile și cazinourile emblematice ale orașului .

În fiecare an, de fapt, americanii  declanșează aproape 300 de milioane de livre (136.000 de tone) de artificii  - aproape o liră pentru  fiecare persoană care trăiește în SUA . Europa importă aproximativ 30.000 de tone (66 milioane de livre) de artificii în fiecare an , deși această cifră este în scădere dramatică de la 110.000 de tone (253 milioane de livre) de artificii  în anii anteriori pandemiei. La nivel global, industria artificiilor este în plină expansiune – dimensiunea pieței a fost evaluată la 2,69 miliarde de dolari (2,14 miliarde de lire sterline) în 2024 și se estimează că va ajunge la 3,65 miliarde de dolari (2,91 miliarde de lire sterline) până în 2032.

Sunt multe explozii și scântei în aer – dar și mult fum și resturi care  nu numai că pot dăuna planetei , dar au și potențialul de a deteriora  plămânii oamenilor din apropiere . Studiile au arătat că în fiecare an, după evenimentele majore de artificii care să marcheze Revelionul, 4 iulie, Diwali și multe altele, calitatea aerului poate scădea din cauza poluării pe care aceste afișaje o aruncă în atmosferă. Dar cât de mult rău fac ei cu adevărat?

Se crede că artificiile au  apărut în China  în timpul secolului al II-lea î.Hr. odată cu inventarea prafului de pușcă, înainte de a se răspândi în întreaga lume . De atunci, chimia modernă le-a transformat în forme din ce în ce mai spectaculoase , introducând efecte și culori noi exploziilor lor puternice. Dar, pe măsură ce utilizarea lor ca plăcere a mulțimii de sărbătoare a crescut, a devenit, de asemenea, clar că pot afecta viața sălbatică, mediul și, potențial, și sănătatea umană.

Rău pentru sănătatea noastră?

Cea mai mare atenție asupra pericolelor artificiilor se concentrează asupra rănilor și arsurilor cauzate de explozii în accidente sau incidente de utilizare greșită deliberată. Cu siguranță,  leziunile legate de artificii au crescut  în ultimii ani.

Dar există și alte efecte de anvergură ale acestor spectacole de sărbătoare, mai ales atunci când sunt lansate în expoziții mari, cum ar fi cele de Anul Nou și la sărbătorile de 4 iulie din SUA. În timp ce artificiile generează cantități mari de fum, care poate avea un impact adesea vizibil negativ asupra calității aerului, ele eliberează și alți poluanți care sunt mai greu de observat.

Peter Brimblecombe, profesor de științe de mediu la Universitatea din East Anglia, în Marea Britanie, dar care locuiește în Waikiki, Hawaii,  a publicat o lucrare în 2023 în  care analizează modul în care artificiile pot contribui și la poluarea cu particule din aerul deasupra orașului Honolulu. El a descoperit că peste noapte în ziua de Anul Nou, există o creștere semnificativă a particulelor în aer deasupra orașului, despre care, spune el, depășește cu mult numărul de permise cumpărate pentru artificii în timpul nopții. O mare parte, bănuiește el, provine în schimb din artificii achiziționate ilegal.

Un studiu al poluării aerului cu particule în orașele Brno, în Republica Cehă, și Graz, în Austria, a arătat creșteri mari, dar temporare, ale acestui tip de poluare a aerului între miezul nopții și 6 dimineața în ziua de Anul Nou. Metalele și aliajele utilizate în mod obișnuit în combustibilul și coloranții artificiilor au fost prezente în special în poluarea cu particule.

Un alt studiu, care a avut loc în Germania timp de 11 ani, a constatat o creștere „drastică” a concentrațiilor particulelor în zilele de Anul Nou. Cercetările ulterioare au descoperit că aproximativ 80% din particulele emise de artificii sunt respirabile, ceea ce înseamnă că pot ajunge în plămâni. Aceste particule fine de funingine au fost legate de o serie de probleme de sănătate, inclusiv astmul,  bolile de inimă și greutatea mică la naștere .

Dar nu se limitează doar la Anul Nou. În unele zone, concentrația de poluare cu particule fine cunoscută sub numele de PM2,5 poate fi între  1,5 și 10 ori mai mare  decât în ​​mod normal în noaptea de 4 iulie și a doua zi, potrivit unui studiu privind calitatea aerului din California în 2019 și 2020. Un alt studiu pe 315 site-uri din SUA în 2015 a arătat că concentrațiile de PM2,5 au fost în  medie cu 42% mai mari la nivel național  în timpul sărbătorii de 4 iulie. Zonele cel mai grav afectate – cele care au fost cele mai apropiate de focuri de artificii mari – au văzut concentrația de PM2,5 aproape de patru ori. Dar poluarea este de obicei de scurtă durată și tinde să se diminueze până la prânz în ziua următoare.

„Cu siguranță, încărcăturile poluante cresc în timpul evenimentelor”, spune Brimblecombe. „Calitatea slabă a aerului și riscurile asociate pentru sănătate au făcut parte din noaptea de Anul Nou din Oahu [în Hawaii] de mulți ani. Și rămâne o problemă care continuă să atragă atenția”.

În propriul său studiu, Brimblecombe a constatat o „creștere bruscă” a concentrației de PM2,5 în timpul sărbătorilor de artificii.

Artificiile  eliberează, de asemenea, o mare cantitate de alți poluanți ai aerului , în special dioxid de sulf, dioxid de carbon și monoxid de carbon, alături de particule.  Metalele grele , care conferă artificiilor culorile lor strălucitoare, sunt, de asemenea, adesea toxice, iar  testele efectuate pe șoareci au arătat că poluarea cu particule care le conține poate fi dăunătoare . Un studiu recent al poluării aerului din nordul Utah, realizat de cercetătorii de la Universitatea Brigham Young din Provo, Utah, a constatat că concentrațiile de metale precum  cuprul, potasiul, bariul, cromul, vanadiul și stronțiul au crescut  în timpul sărbătorilor din cauza fumului de la artificiile. Picuri similare în aceste elemente au fost găsite după artificiile de Anul Nou din Graz și Brno .

Persoanele expuse la niveluri ridicate de poluanți ai aerului au arătat o prevalență crescută  a tusei cronice, a mucoasei și a dispneiului respirator - și,  prin urmare, prezintă un risc crescut  de a dezvolta astm, cancer pulmonar și alte boli respiratorii. Dar nu există neapărat o legătură directă între artificii și impactul pe termen lung asupra sănătății – deși pirotehnicienii pot fi expuși acestor probleme de sănătate pe termen lung, cele mai multe efecte asupra publicului de la artificii sunt pe termen scurt, spune Brimblecombe.

„Legătura cu sănătatea este mai greu de făcut, dar cred că mai mult lucrătorii decât publicul larg sunt cei care suferă”, spune el. „Cu toate acestea, există unele  dovezi din Islanda că atacurile de astm au crescut , dar statisticile sunt slabe, deoarece puțini oameni trăiesc în Islanda.

O analiză a incendiilor de vegetație pe terenuri federale din SUA pe o perioadă de 37 de ani a constatat că 11.294 de incendii ar putea fi atribuite artificiilor.

Unii oameni de știință au estimat că  câteva sute de milioane de oameni  din întreaga lume sunt expuși la fumul de artificii în fiecare an, deși este greu de spus cât de precisă este cu adevărat această cifră.

O lucrare care studiază modul în care artificiile afectează sănătatea respiratorie  a remarcat necesitatea unor cercetări suplimentare, în special asupra modului în care focurile de artificii îi afectează pe cei cu astm și alte boli respiratorii. Cercetătorii au descoperit că persoanele care suferă de afecțiuni respiratorii ar trebui „să evite expunerea puternică”.

Raportul a adăugat că copiii sunt deosebit de susceptibili la efectele nocive ale expunerii la aerul ambiant, alte cercetări din Ungaria arătând, de asemenea, că particulele de artificii par să se depună în căile respiratorii lor într-o rată de trei ori mai mare decât a adulților .

Impact asupra planetei

Focurile de artificii pot declanșa, de asemenea, incendii  care duc la o poluare a aerului de lungă durată și pe scară largă. O analiză a incendiilor de vegetație pe teren federal din SUA pe o perioadă de 37 de ani din 1980 a constatat că 11.294 din aproape 600.000 de incendii din acea perioadă ar putea fi atribuite artificiilor. Primarul orașului New York a anunțat recent că ridică interdicția asupra artificiilor pentru a permite spectacolele în timpul sărbătorilor viitoare de Anul Nou. Interdicția temporară a fost impusă din cauza incendiilor de vegetație ca urmare a lipsei de precipitații în stat.

Incendiile mari pot  trimite poluarea ridicată în atmosferă , determinând-o să se răspândească pe mii de mile, timp în  care poate deveni mai toxică .

Dar artificiile generează și alte deșeuri care durează mult mai mult odată ce exploziile orbitoare se estompează și fumul se limpezește.

Un studiu al US Geological Survey și National Park Service a constatat că probe de apă prelevate din jurul muntelui Rushmore între 2011-2015 au arătat  niveluri ridicate de perclorat , care este folosit ca propulsor în artificii, în zonele în care au avut loc focuri de artificii pe 4 iulie. sărbători între 1998-2009. De asemenea, a găsit niveluri ridicate de substanță chimică în solul unde au fost lansate artificiile și unde au aterizat resturile de rachete. Un alt studiu din 2007 al unui lac din Ada, Oklahoma, a arătat că nivelurile de perclorat  au crescut după focurile de artificii din 4 iulie cu până la 1.028 de ori   nivelurile observate în zilele precedente. Apoi a durat 20-80 de zile pentru ca contaminarea să revină la nivelurile de fundal.

Există îngrijorări că această contaminare își poate găsi drumul în apa de băut, unde nivelurile ridicate de perclorat pot interfera cu funcția tiroidiană umană. Agenția pentru Protecția Mediului finanțează acum un studiu de 2,5 milioane de dolari (2 milioane de lire sterline) pentru  a evalua cât de mult perclorat din artificii  ajunge în lacurile, râurile și pâraiele din jurul SUA.

Dar există și alte probleme care decurg din resturile fizice lăsate în urmă de focurile de artificii.

„Cercetările privind poluarea cu plastic de la artificiile sunt cu siguranță în creștere”, spune Elizabeth Westhead, om de știință la Universitatea din East London, Marea Britanie. Westhead a fost coautor al unui studiu privind nivelurile de microplastice din râul Tamisa din Londra în timpul perioadei de Anul Nou. „[Există] dovezi tot mai mari despre impactul său asupra mediului”, spune ea.

Westhead și colegii ei au studiat o porțiune a râului Tamisa lângă Westminster – unde se țin anual focuri de artificii de Anul Nou – și au descoperit că microplasticele erau „semnificativ mai mari” în zonă, după incendiile dramatice din 2020. Studiul a constatat că  microplasticele au crescut cu peste 1.000. %  pe o perioadă de 24 de ore.

„Acest aflux mare pe termen scurt de microplastice de la artificii va avea un impact negativ asupra ecologiei râului și a căilor navigabile învecinate”, spune autorul principal al studiului, Ria Devereux, cercetător în domeniul durabilității la Universitatea din East London. „Am fost curioasă, mai ales că nu am dat peste nicio literatură despre microplastice din artificii. Mă așteptam la niște microplastice, dar nici pe departe cantitatea pe care am găsit-o.

„Cred că am fost cu toții în stare de șoc că atât de multe microplastice au intrat în sistemul de apă de la un foc de artificii de 15 minute”.

Studiul este semnificativ, explică Devereux, deoarece microplasticele și substanțele chimice polimerice pot fi   absorbite de animalele acvatice  și  marine , făcându-și drum în lanțul trofic.

Dar a face oamenii să acorde atenție poluării cu plastic cauzată de artificii poate dura ceva timp, admite Westhead. „Va dura și mai mult timp și mult mai multă muncă pentru a influența opinia publică asupra unei tradiții foarte populare”, spune ea.

Fauna sălbatică în suferință

Este un fapt binecunoscut că  câinilor le este frică de artificii . Dar studiile au arătat impactul devastator pe care îl pot avea și asupra păsărilor.

Un studiu care urmărește gâștele arctice în Europa a constatat că într-o ajunul Anului Nou  păsările și-au părăsit brusc locurile de dormit și au zburat în zone îndepărtate  – până la 500 km (311 mile) fără odihnă. Iar impacturile au durat mult după Revelion. Păsările nu s-au întors niciodată la locurile lor originale de dormit. Într-un caz extrem, sute de păsări, în principal grauri,  au fost găsite moarte pe străzile Romei  după un foc de artificii de Revelion din 2021. În 2011, aproximativ 5.000 de mierle moarte  au căzut din cer într-o singură noapte  într-un orășel din Arkansas, după ce s-au speriat să iasă din locurile lor de adăpostire pe timp de noapte și au zburat în copaci și case. Oficialii de la fauna sălbatică au dat vina pe moarte pe artificii.

Momentul anual al unor evenimente de artificii la scară largă, cum ar fi 4 iulie și ajunul Anului Nou, coincide cu comportamentul reproductiv și migrator al faunei sălbatice,   a remarcat un studiu  și, prin urmare, poate avea efecte pe termen lung asupra populației animalelor.

O opțiune mai durabilă

Focuri de artificii ecologice există – au un  combustibil pe bază de azot care arde curat  , care generează puțin fum. Există, de asemenea, încercări de a găsi  alternative la metalele grele dăunătoare, fără a pierde scânteile viu colorate  care fac artificiile atât de atrăgătoare. „În prezent, foarte mult accent pe îndepărtarea metalelor grele care au impact asupra ecosistemelor a dus la artificii mai puțin poluante”, spune Brimblecombe.

Dar, sunt încă zgomotoase.

Spectacolele cu laser și dronele sunt printre alternativele care au fost folosite – sunt reutilizabile, nu produc emisii, cu excepția energiei electrice necesare pentru a le alimenta și sunt silențioase. Totuși, dronele nu sunt lipsite de dezavantajele lor – companiile care organizează ecrane de Revelion spun că dronele sunt prea lente pentru a înlocui complet artificiile . Efectele pot  deranja, de asemenea, fauna sălbatică , dacă se apropie prea mult.

După cum au rezumat cercetătorii dintr-  un studiu  privind impactul artificiilor asupra calității aerului urban: „Decide comunităților locale implicate să decidă într-un mod echilibrat dacă această formă de distracție merită cocktailul atmosferic riscant pe care îl generează”.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri pe surse

Destinația preferată a românilor pentru vacanțe are cea mai gustoasă mâncare din lume. Ce loc ocupă România în clasamentul gastronomic

Grecia are, oficial, și cea mai gustoasă mâncare din lume. Printre ingredientele indicate de cei care au făcut această analiză se numără fisticul, uleiul de măsline și fasolea Fava din Santorini. Imediat după Grecia, în clasamentul celor mai bune bucătării este Italia. Citește mai departe...

O singură întrebare îți poate schimba viața! Propunerea experților pentru 2025

Experții în dezvoltare personală propun o nouă abordare pentru cei care vor să-și îmbunătățească viața în 2025: să renunțe la sfaturile generale de auto-ajutorare și să-și pună în schimb o întrebare simplă - „Ce avem aici?". Citește mai departe...

Nicușor Dan reacționează la anunțul prin care Crin Antonescu își 'suspendă' candidatura: 'Nerezonabil'

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, care și-a anunțat recent intenția de a candida independent la alegerile prezidențiale din acest an, a calificat decizia lui Crin Antonescu de a-și „suspenda în mod unilateral” candidatura din partea coaliției de guvernare drept Citește mai departe...

Udinese, cu portarul român Răzvan Sava titular, a terminat la egalitate cu Hellas Verona, în etapa a 19-a din Serie A

Echipa italiană Udinese, cu portarul român Răzvan Sava titular, a terminat la egalitate sâmbătă seara, scor 0-0, cu Hellas Verona, în etapa a 19-a din Serie A, conform news.ro. Citește mai departe...

VIDEO Incident neobișnuit - Un fragment masiv dintr-un obiect spațial s-a prăbușit într-un sat izolat

Un obiect uriaș, roșu aprins, a căzut din cer într-un sat din Kenya, luni după-amiază, potrivit localnicilor citați de televiziunea națională a țării. Incidentul neobișnuit a determinat o anchetă imediată din partea agenției spațiale naționale, potrivit CNN. Citește mai departe...

Tudorel Toader taxează toanele lui Crin Antonescu: 'Pe mine mă surprinde această abordare'

Tudorel Toader, fost judecător CCR și fost ministru al justiției, reacționează la anunțul „autosuspendării” lui Crin Antonescu din postura de candidat al coaliției de guvernare la alegerile prezidențiale. Toader se declară surprins de abordarea inconsecventă a lui Antonescu. Citește mai depa...

Turiste rătăcite pe drumul vechi spre Poiana Braşov, recuperate de jandarmii montani

Două turiste care sâmbătă au plecat pe jos din staţiunea Poiana Braşov cu intenţia de a ajunge în zona Pietrele lui Solomon au solicitat sprijinul Jandarmeriei după ce au constatat că s-au rătăcit şi, în condiţii de întuneric, nu mai pot găsi traseul. Citește mai departe...

Un corespondent al cotidianului rus Izvestia a fost ucis de o dronă în estul Ucrainei

Cotidianul rus Izvestia a anunţat, sâmbătă, că unul dintre jurnaliştii săi a fost ucis în urma unui atac al unei drone ucrainene în apropiere de oraşul Doneţk, în estul Ucrainei, relatează Reuters, scrie News.ro. Citește mai departe...

Dieta anului 2025. A câștigat aurul pentru asigurarea stării de bine și prevenirea bolilor

Dieta mediteraneană a câștigat din nou, obținând în 2025 premiul „cea mai bună dintre cele mai bune” din partea U.S. Citește mai departe...

Atenționare ANM: cod galben de ceață și pericol de polei în două județe

Meteorologii au emis atenționare Cod galben, sâmbătă seară, în județele Arad și Timiș, unde ceața densă reduce vizibilitatea sub 200 de metri, iar în unele zone chiar sub 50 de metri. Există și riscul formării poleiului. Citește mai departe...

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.