Bugetul Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), pentru anul 2025, va fi depăşi 16,42 miliarde de lei, în creştere cu aproape 18% faţă de suma din anul anterior, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP), transmis joi AGERPRES.
"Bugetul AFM aprobat astăzi (în şedinţa de Guvern, n.r.) este unul istoric, nu doar prin valoarea sa, ci mai ales prin impactul pe care îl va avea asupra tranziţiei verzi a României. Este un buget construit cu responsabilitate, care răspunde concret nevoilor cetăţenilor, autorităţilor locale şi mediului de afaceri în domenii esenţiale precum eficienţa energetică, mobilitatea electrică, energia regenerabilă şi protejarea pădurilor. Pentru prima dată, finanţăm integrat lanţul complet al tranziţiei energetice la nivelul gospodăriilor, prin extinderea programului de panouri fotovoltaice cu baterii de stocare şi pompe de căldură. Este un pas major către independenţa energetică a românilor şi reducerea costurilor la întreţinere. Aducem o noutate prin Programul Rabla auto 2025, relansăm Iluminatul public cu LED şi introducem direcţii noi de acţiune, cum ar fi sprijinul pentru încălzirea locuinţelor în zona montană sau crearea de parcuri urbane pentru combaterea poluării. Este un buget care pune accent pe sustenabilitate, echitate şi impact real în comunităţi. Împreună, facem paşi concreţi spre un viitor mai verde, mai curat şi mai sănătos pentru toţi!", a declarat ministrul Mediului, Mircea Fechet. Potrivit sursei citate, sumele ce se regăsesc în bugetul AFM pentru 2025 vizează atât finanţarea programelor deja cunoscute, cât şi lansarea unor noi programe de finanţare."Bugetul Administraţiei Fondului pentru Mediu pentru anul 2025, aprobat astăzi, reprezintă o creştere semnificativă de aproape 18% faţă de 2024. În mod special, bugetul de anul acesta include finanţarea a şapte programe noi, alături de cele deja existente, ceea ce reprezintă o direcţie clară de extindere a sprijinului pentru soluţii durabile. Un exemplu semnificativ este Programul Casa Verde Plus, care completează programul deja existent pentru panouri fotovoltaice, adăugând acum soluţii de încălzire pe bază de pompe de căldură", a precizat preşedintele AFM, Florin Bănică.
Principalele programe finanţate în anul 2025 din Fondul de Mediu sunt: Programul privind panourile fotovoltaice - buget de 1,50 miliarde de lei pentru relansarea programului în 2025; Programul "Rabla" auto (1,43 miliarde de lei); Iluminat public stradal cu LED (500 de milioane de lei); Eficienţă energetică în clădiri publice (500 de milioane de lei); Rabla pentru sobe (250 de milioane de lei); Finanţarea bateriilor de stocare pentru sisteme fotovoltaice (400 de milioane lei); Înfiinţarea de parcuri în aglomerările din Bucureşti (50 de milioane de lei); Program sportiv FOTE Braşov 2027 (buget de 50 de milioane de lei); Rabla Termopane - înlocuirea termopanelor pentru eficienţă energetică (50 de milioane de lei); Programul naţional de creştere a sechestrării carbonului în pădurile din fondul forestier naţional (200 de milioane de lei); Program "Casa Verde Plus - pompe de căldură" (100 de milioane de lei).