'Big Brother' intră în pădure: Drumurile forestiere vor fi supravegheate video - Codul Silvic a fost adoptat

'Big Brother' intră în pădure: Drumurile forestiere vor fi supravegheate video - Codul Silvic a fost adoptat
📅 2024-12-20

Proiectul de lege privind Codul silvic a fost adoptat, marţi, 17 decembrie 2024, cu majoritate de voturi, de Camera Deputaţilor, având ca obiect de reglementare regimul silvic, guvernanţa sectorului silvic, controlul aplicării şi respectarea regimului silvic, precum şi regimul sancţionator al acestuia, potrivit Agerpres.

De asemenea, se stabileşte cadrul legal pentru lupta digitalizată cu tăierile ilegale de pădure. Drumurile forestiere vor fi supravegheate video, cu sisteme tehnice de monitorizare/înregistrare, care să ajute la descoperirea furturilor şi tăierilor ilegale.

Este reglementat totodată sistemul de sancţiuni penale şi regimul măsurilor asiguratorii şi confiscarea materialelor lemnoase, a mijlocului de transport, suspendarea accesului în sistemul informatic integrat pentru păduri, retragerea şi, după caz, rechemarea imediat de pe piaţă a produselor obţinute din lemn brut, rezultate ca urmare a săvârşirii unor fapte care sunt încadrate ca infracţiuni.

Sunt introduse noi infracţiuni silvice: falsificarea datelor informatice de natură silvică şi falsul în declaraţiile informatice vor fi pedepsite cu 1 până la 5 ani de închisoare.

Ce mai prevede noul Cod silvic

Noul Cod silvic prevede totodată înfiinţarea Registrului Forestier Naţional (RFN) pentru evidenţa exploataţiilor forestiere, în care vor fi incluşi toţi proprietarii de pădure din România, pentru facilitarea prin modalităţi informatice a avizărilor şi raportărilor între diferite entităţi publice şi monitorizarea implementării serviciilor silvice, precum şi Consiliul Naţional pentru Silvicultură, care va avea rol de a urmări exercitarea în condiţii de etică profesională şi respectarea standardelor profesionale de către personalul silvic.

Se stabilesc clar obligaţiile şi drepturile proprietarilor de terenuri forestiere, diferenţa pentru proprietăţile forestiere de până la 10 ha şi proprietăţile forestiere de peste 10 ha.

Potrivit proiectului, se extinde suprafaţa unde sunt interzise aceste tăieri la ras la parcurile naturale şi toate ariile naturale protejate din România şi se introduce conceptul de "insule de îmbătrânire", un mecanism prin care suprafeţele de pădure de minimum 0,1 ha, cu rol în menţinerea biodiversităţii, vor fi protejate de tăieri.

De asemenea, se dublează suprafaţa minimă acoperită cu arbori, necesară pentru categoria de folosinţă pădure, de la 0.25 ha la 0.5 ha.

Se introduce termenul de "folosinţă agrosilvică", ceea ce înseamnă că terenurile agricole vor putea fi mai uşor împădurite. În acelaşi timp, este reglementată acordarea de compensaţii financiare de la bugetul de stat pentru restricţiile impuse şi dezavantajele create prin conservarea biodiversităţii habitatelor forestiere.

Românii se vor putea plimba pe jos sau cu bicicleta în orice pădure din ţară

Prin proiect sunt definite interesele şi incompatibilităţile pentru personalul domeniului silvic şi se dă posibilitatea tuturor cetăţenilor de a se plimba pe jos sau cu bicicleta în orice pădure din ţară.

Se urmăreşte totodată promovarea şi protecţia rolului sanogen, educativ, turistic şi recreativ al pădurii, inclusiv prin includerea de păduri în centurile verzi din jurul oraşelor, precum şi majorarea suprafeţei terenurilor ocupate cu păduri.

În cazul terenurilor din FFN în suprafaţă de maximum 30 ha inclusiv, pentru care nu există administrare sau pentru care nu sunt asigurate servicii silvice minimale, al căror proprietar nu se poate identifica ori a cărui succesiune nu a fost dezbătută sau nu există materializate în teren limitele proprietăţii, Garda Forestieră competentă teritorial notifică în scris unitatea administrativ-teritorială locală pe raza căreia se găseşte terenul cu privire la necesitatea de a se asigura paza şi serviciile silvice minimale.

În vederea asigurării pazei şi a serviciilor silvice minimale, preluarea terenurilor prevăzute în proiect se realizează de ocolul silvic nominalizat, în maximum 30 de zile de la notificarea Gărzii Forestiere competente teritorial; în situaţia condiţiilor atmosferice nefavorabile, care nu permit identificarea eventualelor prejudicii, termenul se poate prelungi cu până la 30 de zile de la data constatării încetării condiţiilor nefavorabile cu aprobarea Gărzii forestiere competente teritorial.

Codul silvic 2024 - o lege care marchează un nou început în gestionarea pădurilor

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat în plen că este unul dintre acele momente în care Parlamentul dă României, după 15 ani, o lege care marchează un nou început în gestionarea pădurilor.

"15 ani în care am evoluat ca societate, în care aşteptările au crescut şi provocările s-au diversificat. E o lege care merită din plin să fie în procedură de urgenţă, nu doar pentru că reprezintă un jalon important în PNRR, ci pentru că timpul nu mai are răbdare cu pădurile din România, pentru care avem nevoie de reglementări clare şi actuale. Astăzi nu vorbim doar despre lemn, ci vorbim despre importanţa pădurii pentru fiecare dintre noi. (...) Nu vorbim doar despre industria lemnului, ci despre un sector economic care a ajuns la 3,5% din PIB, având un aport important în balanţa comercială a României", a transmis ministrul.

Potrivit acestuia, noul Cod silvic răspunde celor trei perspective definitorii: conservarea pădurilor româneşti, a economiei şi a vieţii.

Proiectul de lege a fost adoptat de Senat, Camera Deputaţilor fiind for decizional.

Preşedintele Comisiei de agricultură, deputatul PSD Adrian Chesnoiu, a subliniat importanţa consensului pe această lege.

"După îndelungi dezbateri, ajungem la un consens şi am adoptat o lege extrem de importantă. Este un prim exemplu că, atunci când ne dorim, membrii potenţialei viitoarei coaliţii de guvernare - formată din PSD, PNL, USR şi UDMR - pot ajunge la consens", a spus Chesnoiu.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri pe surse

Patru senatori aleși au renunțat la mandate

Toate cele 134 de mandate de senator pentru legislatura 2024 - 2028 au fost validate vineri de comisia de specialitate, împărţită în patru grupe de lucru, urmând ca sâmbătă, la ora 10,30, să fie adoptat raportul şi trimis plenului, conform Agerpres. Citește mai departe...

Dan Şucu - Nu există nicio variantă ca Rapid să nu beneficieze de acest parteneriat cu Genoa

Acţionarul majoritar al FC Rapid, Dan Şucu, a declarat, vineri, că nu există nicio variantă în care gruparea giuleşteană să nu beneficieze de parteneriatul cu Genoa, club italian de fotbal la care deţine 77% din acţiuni începând de miercuri. Citește mai departe...

CS Rapid şi-a comemorat sportivii căzuţi în zilele Revoluţiei

CS Rapid şi-a comemorat, vineri, în faţa sălii Giuleşti, sportivii căzuţi în zilele Revoluţiei. Rugbyştii rapidişti Florin Butiri, Petre Astafei şi Bogdan Stan au murit împuşcaţi pe străzile Bucureştiului în zilele de 22 si 23 decembrie 1989. Citește mai departe...

Un TIR a luat foc pe o stradă din Timişoara

Un TIR care circula pe o stradă, la ieşire din Timişoara a luat foc, iar şoferul a sunat la numărul de urgenţă 112 şi a chemat în ajutor pompierii. Citește mai departe...

De la 1 ianuarie 2025, fumatul de tutun în spații publice la mai puțin de zece metri de altă persoană va fi interzis în Milano

Primăria oraşului Milano, unul dintre principalele atracții turistice italiene, va interzice de la 1 ianuarie 2025 fumatul de tutun în spaţii exterioare, la mai puţin de 10 metri de alte persoane, cu scopul de a îmbunătăţi calitatea aerului, fiind însă permisă utilizarea Citește mai departe...

Polonia adăpostește peste 1,5 milioane de ucraineni fugiți din calea războiului

Peste 1,5 milioane de cetăţeni ucraineni trăiesc în prezent în Polonia, după aproape trei ani de la începutul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, informează vineri dpa, conform Agerpres.Aproximativ 988. Citește mai departe...

CNA sesizează Parchetul General pentru o agresiune a Dianei Șoșoacă la adresa reporterilor Antena 3

Vicepreşedintele Consiliul Naţional al Audiovizualului, Valentin Jucan, a anunțat vineri că CNA sesizează Parchetul General cu privire la o agresiune comisă de către Diana Şoşoacă asupra echipei Antena 3, conform News.ro. Citește mai departe...

VIDEO| Viktor Orban explică culisele aderării României la spațiul Schengen: Planul gândit împreună cu Marcel Ciolacu

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a venit la București, acolo unde s-a întâlnit cu premierul Marcel Ciolacu. Orban a explicat că, în urmă cu 6 luni, împreună cu Ciolacu au gândit un plan major comun de acțiuni, cu scopul final ca România să intre în spațiul Schengen. Citește mai departe...

VIDEO Ciolacu, lui Viktor Orban: În vacarmul politic din aceste zile, UDMR aduce echilibru

Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, la Palatul Victoria, într-o conferință de presă comună cu omologul său maghiar, Viktor Orban, că UDMR este elementul de echilibru în „vacarmul politic” de la București. Citește mai departe...

River Plate se pregăteşte să-l oferteze pe internaţionalul argentinian Nicolas Tagliafico

Clubul de fotbal River Plate se pregăteşte să-i facă o ofertă fundaşului internaţional argentinian Nicolas Tagliafico de la Olympique Lyon, potrivit relatărilor media din ţara sud-americană, conform Xinhua. Citește mai departe...

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.