Biblioteca Judeţeană "Kájoni János" din Miercurea-Ciuc a lansat, miercuri, aplicaţia online "Nume şi renume în judeţul Harghita", cu prilejul Zilei Culturii Naţionale, acţiunea fiind finanţată de Consiliul Judeţean Harghita, scrie agerpres.ro.
Potrivit informaţiilor furnizate de Bedő Melinda, şef serviciu la Biblioteca Judeţeană, prin aplicaţia "Nume şi renume în judeţul Harghita" toţi cei interesaţi vor avea posibilitatea să alcătuiască, din piese puzzle, o variantă de hartă culturală a judeţului, pe care se vor regăsi nume de personalităţi care au fost atribuite unor şcoli sau biblioteci.
"Astăzi (miercuri-nred) lansăm aplicaţia online 'Nume şi renume în judeţul Harghita'. Este o acţiune adaptată la cerinţele publicului actual. Pentru că astăzi nimeni nu are timp, toată lumea este foarte ocupată, este concurenţă foarte mare în oferta culturală. (...) Şi atunci, noi lansăm ceva pe care publicul poate să-l acceseze oricând şi de oriunde. Este o aplicaţie online, practic, este un joc puzzle, în care dintr-un anumit număr de piese se va alcătui harta culturală a judeţului Harghita. Harta culturală în sensul că pe acea hartă vor fi trecute nu nume de localităţi, ci nume de personalităţi, ale căror nume sunt atribuite unor şcoli şi biblioteci, pentru început. Deci, asta este varianta de bază, să zicem, a aplicaţiei. Şi intenţionăm pe parcursul primei jumătăţi a anului în curs să facem ca această aplicaţie să devină din ce în ce mai complexă şi harta să fie din ce în ce mai completă", a declarat presei Bedő Melinda.
Pentru început, s-au ales oraşele Miercurea-Ciuc, Topliţa, Odorheiu Secuiesc, Cristuru Secuiesc şi Bălan şi pe hartă au fost puse zece personalităţi, despre care se pot afla detalii accesând un fişier alăturat.
Ulterior, în luna februarie se va lansa un program prin care toţi cei care doresc pot să contribuie la realizarea acestei hărţi.
Bedő Melinda susţine că pentru început va fi uşor a completa harta cu nume de personalităţi, dar pe măsură ce va trece timpul, va deveni din ce în ce mai greu.
În context, aceasta a menţionat că la completarea hărţii este invitat să participe atât publicul român, cât şi cel maghiar, descrierea personalităţii culturale locale urmând să se facă în limba română.
Aplicaţia este disponibilă pe site-ul bibliotecii, la adresa https://biblioteca.judetulharghita.ro/ro/nd/1342/ziua-culturii-nationale-2025, dar şi pe site-ul https://carteadescris.ro/.
Tot cu ocazia Zilei Culturii Naţionale, la Biblioteca Judeţeană "Kajoni Janos" a fost vernisată o expoziţie de carte având ca temă opera eminesciană şi cultura română, în acest an fiind scoase de pe rafturi şi volumele care au fost citite de multe persoane, pe care s-a studiat îndelung şi care nu se află într-o stare perfectă.
"Anul acesta, ideea expoziţiei de Ziua Culturii Naţionale a fost să scoatem din rafturi opera lui Mihai Eminescu şi despre Mihai Eminescu, dar nu doar volumele frumoase, ca în alţi ani. Deci, am vrut anul acesta să scoatem şi volumele ponosite, citite, răsfoite, rupte, pentru că este suspect dacă într-o bibliotecă volumele sunt mult prea frumoase", a arătat Bedő Melinda.