Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) a solicitat, sâmbătă, o anchetă "privind înstrăinarea şi vulnerabilizarea tezaurului dacic", în contextul în care mai multe piese de patrimoniu expuse la Muzeul din Drents, Regatul Ţărilor de Jos, au fost furate.
Reprezentanţii AUR cer, într-o postare pe Facebook, expertizarea imediată a tuturor pieselor originale rămase în România, pentru a evalua starea lor şi pentru a preveni alte incidente, o anchetă transparentă care să identifice responsabilităţile în lanţul deciziilor care "au permis această expunere şi vulnerabilizare", precum şi adoptarea unui moratoriu de cinci ani privind expunerea sau înstrăinarea pieselor din tezaurul dacic.
"Tezaurul dacic reprezintă o parte fundamentală a identităţii noastre naţionale, iar pierderea unor astfel de piese este un act de neglijenţă care nu poate rămâne nepedepsit", se mai menţionează în postare.
Parchetul General a anunţat, sâmbătă, că a fost întocmit un dosar penal, din oficiu, în cazul sustragerii pieselor din tezaurul dacic expuse la Muzeul din Drents, Regatul Ţărilor de Jos.
Coiful de aur de la Coţofeneşti, datat în secolele V-IV î.Hr., precum şi trei brăţări dacice din aur de la Sarmizegetusa Regia, din a doua parte a secolului I î.Hr., unele dintre cele mai importante artefacte din patrimoniul naţional al României, au fost furate în urma unui "incident deosebit de grav" care a avut loc la sediul Muzeului Drents din Assen, Olanda, a anunţat Ministerul Culturii.
Potrivit informaţiilor furnizate de conducerea Muzeului Drents şi autorităţile olandeze, spargerea a fost realizată prin utilizarea unui exploziv pe singurul zid exterior al clădirii.
Toate piesele furate fuseseră asigurate în conformitate cu legislaţia românească şi standardele internaţionale privind organizarea expoziţiilor.