Prima locomotivă electrică ELASMO de 6000 KW, modernizată de compania RELOC Craiova, a fost pusă pe șine și a trecut cu succes testul de performanță. Această locomotivă dispune de cele mai noi echipamente și tehnologii de vârf, iar în perioada următoare va ajuta la înlocuirea actualelor locomotive din România.
”Prima locomotivă electrică ELASMO de 6000 KW, modernizată de compania RELOC Craiova – parte a GRAMPET Group – a desfășurat cu succes testul de performanță.
Locomotiva, de tip “Lema” (Locomotivă Electrică cu Motoare Asincrone – Electric Locomotive with Asynchronous Motors), face parte din lotul de 19 astfel de vehicule ce vor fi modernizate cu motoare electrice de tracțiune asincrone tip 060 EA1 CA. La proba efectuată prin tractarea unui număr de 16 vagoane de călători, pe ruta București – Constanța și retur, pe data de 11 decembrie, au participat atât reprezentanți ai companiei, cât și lideri din industrie și reprezentanți ai sectorului public și ai instituțiilor cu atribuții în domeniu.
Aceasta dispune de cele mai noi echipamente și tehnologii de vârf, care vor asigura confortul și siguranța pasagerilor. Sitemul de tracțiune a fost calibrat cu succes, iar toate subsistemele locomotivei (sistemul de vigilență și siguranță, sistemul de control și semnalizare etc.) sunt integrate perfect unele cu altele și controlate dintr-un punct central de comandă (un computer de bord produs de RELOC Craiova).
În total vor moderniza 19 locomotive
Acesta este un pas important în vederea înnoirii materialului rulant aflat în circulație pe căile ferate din România. Totodată, marchează și începutul unui proces amplu care prevede modernizarea de către RELOC Craiova a 19 astfel de vehicule, ca parte a unui contract, finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Cu o valoare de 91,1 milioane de euro, contractul a fost câștigat de companie în urma unei licitații publice.
Printre principalele obiective ale proiectului de modernizare a acestor vehicule feroviare se numără: creșterea performanței transportului feroviar, prin sporirea vitezei de operare până la 160 km/h și optimizarea costurilor de operare și întreținere; sporirea siguranței călătorilor și a calității serviciilor oferite; adresarea cerințelor critice în materie de sustenabilitate, eficiență și siguranță, precum și alinierea transportului feroviar din România Ia standardele și cerințele de mobilitate impuse de Uniunea Europeană.
Dorin Soare – director general, RELOC Craiova: “Acesta este un proiect important pentru noi, nu doar prin prisma amplorii sale, ci mai ales pentru că ne dă ocazia de a demonstra că putem îmbina frumos tradiția și moștenirea istorică a fabricii noastre cu progresul obținut prin utilizarea noilor tehnologii. De asemenea, ne bucurăm să putem pune la dispoziția operatorilor locomotive produse și modernizate aici, în țară, la aceleași standarde cu producătorii străini. Noi credem în puterea acestui sector de a se reinventa constant și vom continua să muncim pentru a ne menține locul în piață”.