Pentru milioane de persoane, durerile articulare devin un adevărat coșmar, mai ales în timpul iernii. Studiile arată că aproximativ trei sferturi dintre pacienți raportează o agravare a stării lor atunci când temperaturile scad și umezeala crește, conform Gândul.
Chiar dacă subiectul este încă discutabil, un studiu din 2007 realizat pe pacienți cu osteoporoză la genunchi a demonstrat că durerea lor creștea odată cu scăderea temperaturii cu câte 10 grade.
„În timpul iernii, durerile articulare se acutizează adesea, iar motivele merg dincolo de simpla rigiditate cauzată de frig. Pentru cei predispuși la probleme articulare, inflamația și sensibilitatea articulațiilor pot fi resimțite acut ca un fel de prognoză meteo internă, prezicând fronturile reci înainte ca acestea să sosească”, a afirmat dr. Snieguole Geige, potrivit express.
Cercetătorii de la Universitatea din Manchester au realizat un studiu care evidențiază conexiunea dintre durerea cronică și condițiile meteorologice. Pe parcursul a 15 luni, au monitorizat peste 13.000 de locuitori din Regatul Unit care suferă de dureri cronice, solicitându-le să înregistreze zilnic intensitatea durerii pe o aplicație pentru smartphone.
„Locația GPS a telefonului lor a legat constatările lor de datele meteorologice. Concret, în zilele în care cele mai multe persoane au raportat niveluri ridicate de durere, umiditatea și nivelul ploii erau mai ridicate, iar vânturile erau mai puternice”, demonstrează studiul.
Rezultatele nu o uimesc pe Raija Piispanen, în vârstă de 65 de ani, din Londra, care trăiește cu osteoartrită.
„Pe măsură ce se apropie iarna, știu exact când va scădea temperatura, deoarece osteoartrita din mâinile mele este foarte dureroasă. Articulațiile degetelor mele parcă ard și durerea surdă mă trezește adesea noaptea. În zilele proaste, degetele mele sunt atât de rigide încât chiar și sarcinile simple, cum ar fi deschiderea unui borcan, sunt imposibile”, a declarat o femeie din Anglia.
De ce influențează vremea rece durerile articulare?
Experții au observat că frigul și umezeala specifice iernii pot agrava durerile articulare.
„Este cu siguranță o povară pentru mulți dintre pacienții mei”, potrivit dr. Jonathan Rajan, reumatolog.
„Deși motivele exacte nu sunt pe deplin înțelese, mai mulți factori joacă probabil un rol. Atunci când presiunea atmosferică scade, aceasta poate determina țesuturile din jurul articulațiilor să se dilate ușor, ducând la disconfort. Vremea rece face, de asemenea, mușchii și tendoanele să se contracte, ceea ce poate crește rigiditatea articulațiilor, în special la cei cu artrită. Mișcarea redusă în timpul lunilor mai reci poate contribui, de asemenea, deoarece aceasta poate determina îngroșarea lichidului lubrifiant din articulații, făcând rigiditatea mai vizibilă.”, susține dr. Wendy Holden, consilier medical și reumatolog.
Unele studii sugerează că agravarea durerii ar putea fi asociată cu o stare de spirit scăzută în timpul iernii, având în vedere că depresia este adesea corelată cu durerile articulare, ale membrelor și de spate.
Și femeile aflate la menopauză pot observa o intensificare a durerilor și disconfortului în perioada iernii.
„Estrogenul este antiinflamator, prin urmare scăderea nivelului de estrogen în timpul menopauzei duce la creșterea inflamației în organism. Temperaturile mai scăzute din timpul iernii pot exacerba această inflamație, făcând durerile articulare mai pronunțate”, a spus dr. Elise Dallas, medic generalist.
„Temperaturile scăzute pot, de asemenea, să constrângă vasele de sânge, reducând fluxul sanguin la nivelul articulațiilor și provocând rigiditate”, mai declară medicul.
Iarna tindem să ne mișcăm mai puțin, ceea ce nu este benefic pentru articulații.
Cum să diminuați durerile articulare în timpul iernii
Chiar dacă afară este frig, nu renunțați la mișcare. Activități precum yoga sau înotul sunt excelente pentru a menține articulațiile flexibile și a stimula circulația.
„Încercați să vă întindeți timp de câteva minute în diferite momente ale zilei”, spune dr. Clara Kervyn.
„Există o serie de medicamente fără prescripție medicală pe care le puteți accesa pentru produse topice de ameliorare a durerii, inclusiv geluri antiinflamatoare”, recomandă Claire Nevinson, farmacist.
De asemenea, terapia cu cald și rece este o altă opțiune eficientă pentru gestionarea durerii articulare și poate ajuta la relaxarea mușchilor și la reducerea umflăturilor.
„Terapia cu căldură poate fi utilă pentru articulațiile rigide sau dureroase care se pot simți cramponate sau strânse. Ar trebui să fie aplicată timp de 15 până la 30 de minute și poate fi reaplicată la fiecare două ore”, spune fizioterapetul.
Monitorizați-vă greutatea
Excesul de greutate pune o presiune suplimentară asupra articulațiilor, ceea ce poate intensifica durerea. Un studiu publicat în „Arthritis and Rheumatism”, care a urmărit adulți supraponderali și obezi cu osteoartrită la genunchi, a demonstrat că pierderea unui kilogram poate reduce presiunea asupra genunchilor cu patru kilograme.
„Vitamina D este esențială pentru menținerea sănătății oaselor și mușchilor”, spune Clara Kervyn.