Alaska nu este doar primul tărâm din Lumea Nouă care a îmbrățișat religia ortodoxă (în anii 1790, pe când era teritoriu rusesc), ci a rămas până azi chiar principalul bastion al ortodoxiei americane, ”Athosul continentului american”. Populația locală este majoritar ortodoxă, există școli teologice care formează preoți indigeni, slujbele se oficiază de multe ori combinând slavona cu limba engleză și cu dialecte locale, cântările și veșmintele slujitorilor bisericești sunt identice cu cele din Rusia, bisericile sunt pline în timpul sărbătorilor religioase, iar localnicii numesc ortodoxia ca fiind religia strămoșilor lor, scrie viataortodoxa.ro.
După cum se vede astăzi, activitatea misionarilor ruși, începută în secolul al XVIII-lea, a reușit pe deplin, deși epoca rusă s-a sfârșit brusc, în anul 1867, când Țarul Alexandu al II-lea a vândul Alaska americanilor, pentru 7,2 milioane de dolari.
Sfântul Gherman din Alaska, cel care a făcut parte din echipa misionară care a ajuns în Arhipelagul Kodiak în anul 1794, este astăzi considerat părintele tuturor călugărilor din Lumea Nouă, este primul sfânt ortodox canonizat din America de Nord și are o recunoaștere oficială. La cel de-al 91-lea Congres al Statelor Unite (4 august 1970), canonizarea Sfântului Gherman a fost recunoscută printr-un discurs în Senat, iar biografia sa a fost introdusă oficial în Registrul Congresului American.
Interesant pentru noi, românii, este faptul că Sfântul Gherman a dus cu sine în Lumea Nouă Rugăciunea Inimii și o carte de căpătai, care i-a fost de mare folos în păstorirea aleuților (băștinașilor) încreștinați: o copie a Filocaliei tradusă în slavonă la Mănăstirea Neamț de către Sfântul Paisie Velicicovski – sfântul nostru care a contribuit major la înnoirea vieții monahale ortodoxe în secolul al XVIII-lea, prin redescoperirea, traducerea și publicarea scrierilor părinților pustiei din primele veacuri creștine și a practicii lor de creștere duhovnicească.
Această carte, care a aparținut Sfântului Gherman din Alaska – prima ediție în limba slavonă a Filocaliei, publicată în anul 1793 la Mănăstirea Neamț și numită Dobrotolubiye – este păstrată acum, cu mare grijă și evlavie, la Biblioteca Seminarului Teologic Ortodox Sf. Gherman din capitala Insulei Kodiak. În această instituție sunt pregătiți preoți ortodocși nativi locali, pentru populația aleută - și nu numai. Iată cât de departe a iradiat învățătură duhovnicească de la Mănăstirea Neamț, din Moldova secolului al XVIII-lea!
Legătura în duh între Sfântul Paisie Velicicovski (+1794) și Sfântul Gherman din Alaska (+1837) este consfințită și prin faptul că ambii sfinți au trecut la Domnul în aceeași dată și sunt sărbătoriți împreună, în 15 noiembrie.