Descoperire colosală: amprentele antice care dezvăluie o legătură tulburătoare între două specii umane

Descoperire colosală: amprentele antice care dezvăluie o legătură tulburătoare între două specii umane
📅 2025-01-06

O descoperire revoluționară a cercetătorilor de la Institutul Smithsonian și Chatham University promite să rescrie istoria speciei umane. Studiul amprentelor fosilizate descoperite în Kenya dezvăluie că Homo erectus și Paranthropus boisei au coexistat acum 1,5 milioane de ani, împărțind același habitat și, posibil, interacționând în moduri necunoscute până acum. Această revelație ar putea schimba complet înțelegerea noastră despre evoluția umană, relatează revista Nature.

În estul Africii, descoperirile de urme de paşi lăsate de rudele noastre străvechi oferă paleontologilor ca noi informații valoroase despre modul în care se deplasau și se comportau primele specii asemănătoare omului.

Aceste amprente aparțin homininilor care mergeau pe două picioare, semănând cu oamenii moderni, dar nu chiar la fel.

Cercetările recente au scos la iveală ceva extraordinar: urmele a două specii distincte de hominini, păstrate una lângă alta pe malul unui lac din Kenya în urmă cu 1,5 milioane de ani.

O descoperire care tulbură lumea științifică

Potrivit experţilor, urmele antice ajută la umplerea unor goluri cruciale în povestea evoluției umane. Spre deosebire de oasele fosilizate, urmele de pași oferă dovezi directe ale modului în care oamenii timpurii mergeau, interacționau și trăiau – dezvăluind detalii pe care niciun schelet nu le-ar putea arăta vreodată.

Prima descoperire a urmelor de hominini timpurii în regiunea lacului Turkana din Kenya a avut loc întâmplător în 1978. O echipă explora geologia și fosilele din bogatul registru paleontologic din Turkana de Est. Ne-am concentrat pe documentarea animalelor și a mediilor reprezentate într-o „felie de timp” a sedimentelor extinse depuse în urmă cu aproximativ 1,5 milioane de ani.

Cercetătorii au colectat fosile de la suprafață și au săpat șanțuri cu trepte geologice pentru a documenta straturile de sedimente care au conservat fosilele.

Au găsit șapte urme de pași în linie, ceea ce arată că homininul a mers spre est din noroiul mai moale pe o suprafață mai dură, probabil mai puțin adâncă.

Patru decenii mai târziu, în 2021, paleontologul Louise Leakey și echipa sa de cercetare din Kenya excava fosile de hominine descoperite în aceeași zonă, când Richard Loki, membru al echipei, a descoperit o porțiune a unei alte piste de hominine.

Echipa, formată din 10 cercetători de teren kenyeni experți, condusă de Cyprian Nyete, a excavat suprafața și a documentat urmele cu ajutorul fotogrammetriei – o metodă de imagistică 3D.

Urmele nou descoperite au fost făcute acum aproximativ 1,5 milioane de ani. Ele apar la un nivel stratigrafic mai timpuriu decât cele găsite în 1978 și sunt cu aproximativ o sută de mii de ani mai vechi, pe baza datării depozitelor vulcanice din stratul Turkana de Est.

Coexistența speciilor de hominini

Aceste urme de pași sunt deosebit de interesante, deoarece analiza anatomică și funcțională atentă a formelor lor arată că două tipuri diferite de hominini au lăsat urme pe același mal al lacului, la câteva ore sau câteva zile distanță unul de celălalt, posibil chiar la câteva minute!

Este pentru prima dată când oamenii de știință au putut afirma că Homo erectus și Paranthropus boisei – unul fiind strămoșul nostru probabil, iar celălalt o rudă mai îndepărtată – au coexistat în același timp și în același loc. Împreună cu multe specii diferite de mamifere, ambii au fost membri ai comunității antice care a locuit bazinul Turkana.

Nu numai atât, dar având ca referință noile urme, analizele sugerează că alte urme de hominini descrise anterior în aceeași regiune indică faptul că acești doi hominini au coexistat în această zonă a bazinului Turkana timp de cel puțin 200 000 de ani, lăsându-și în mod repetat urmele în habitatul de pe marginea lacului puțin adânc.

Habitatul de pe malul lacului oferea hrană sub formă de stuf, bivalve de apă dulce, pești, păsări și reptile precum țestoasele și crocodilii, deși ar fi putut fi periculos pentru primatele bipede de 1,2-1,5 metri înălțime.

Chiar și astăzi, oamenii care locuiesc de-a lungul țărmului sunt atacați ocazional de crocodili, iar hipopotamii locali pot fi și ei agresivi. Așadar, orice i-a atras pe hominini pe malul lacului trebuie să fi meritat un anumit risc.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri pe surse

CTP îl torpilează pe David Popovici după ce și-a luat Porsche de 120.000 de euro: Vis de beizadea imbecilă

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu e foc și pară după ce David Popovici și-a luat un Porsche Spyder, de 120.000 de euro. Citește mai departe...

Transnistria îngheață în lipsa gazului rusesc - Zeci de mii de gospodării au rămas fără căldură

Mai mult de 51.000 de gospodării au rămas fără gaz şi 1.500 de apartamente nu au încălzire în regiunea separatistă Transnistria a Republicii Moldova, au anunţat luni regimul de la Tiraspol, în timp ce Republica Moldova şi Rusia se acuză reciproc de escaladarea crizei energetice în Citește ma...

VIDEO-FOTO Atac armat în Cisiordania: trei israelieni uciși și mai mulți răniți

Trei israelieni au fost uciși și alți câțiva răniți luni, în urma unui atac armat asupra unui autoturism și a unui autobuz, pe un drum din apropierea așezării Kedumim, în Cisiordania ocupată, potrivit serviciului național de ambulanță Magen David Adom (MDA), citat de Reuters, Citește mai dep...

Situație extrem de complicată în Coreea de Sud: Mandat de arestare pe numele președintelui țării

Agenţia anticorupţie din Coreea de Sud a anunţat, luni, că i-a cerut poliţiei să se ocupe de punerea în aplicare a unui mandat de arestare a preşedintelui destituit Yoon Suk Yeol. Citește mai departe...

Au fost descoperite conturile secrete ale liderilor din Germania nazistă: Operațiune de mușamalizare de amploare

Banca elveţiană UBS colaborează cu un mediator independent pentru a clarifica situaţia conturilor legate de regimul nazist, după ce un articol al ziarului Wall Street Journal a dezvăluit că unele conturi deţinute la fosta bancă Credit Suisse, achiziţionată de UBS în 2023, nu au fost Citește ...

VIDEO Călin Georgescu anunță un protest la CCR

Fostul candidat la prezidențiale Călin Georgescu anunță că, în câteva zile, va organiza un protest la Curtea Constituțională a României (CCR). Citește mai departe...

Andrew Tate intră în politică: vizează o funcție de top

Controversatul Andrew Tate și-a anunțat intenția de a intra în politică.Sătul de actuala clasă politică, Tate susține că va lansa un partid „nou-nouț”. Citește mai departe...

Criză poltică în Canada - Cine l-ar putea înlocui pe Justin Trudeau

Cu Justin Trudeau pregătit să părăsească funcția, mai mulți candidați din partidul său sunt considerați favoriți pentru a deveni prim-ministru, notează mediafax. Citește mai departe...

Două rusoaice, calificate în turul secund la Adelaide (WTA)

Două reprezentante din Rusia, Daria Kasatkina şi Ekaterina Alexandrova, s-au calificat în turul secund al turneului WTA 500 de la Adelaide, dotat cu premii în valoare de 1.064.510 dolari, informează AFP, potrivit Agerpres. Citește mai departe...

Emmanuel Macron a vorbit despre anularea alegerilor prezidențiale din România: Cine și-ar fi imaginat asta în urmă cu 10 ani?

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a vorbit, luni, despre alegerile anulate din România și despre pericolul rusesc în Europa. Citește mai departe...

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.