Prim-vicepreşedintele AUR, Marius Lulea, a afirmat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că actuala guvernare împinge ţara "într-o apocalipsă" care se va întinde şi anul viitor, referindu-se la deficitul bugetar şi ratingul de ţară.
"Apocalipsa în care ne împinge actuala guvernare pare că se va întinde şi anul viitor. Azi avem un deficit bugetar care atinge până la finalul acestui an suma de 150 miliarde de lei. Suma este colosală, este cel mai mare deficit bugetar pe care l-a aut România vreodată. Acest deficit pe care ei nu l-au identificat anul trecut (...) trebuie să fie acoperit din împrumuturi interne şi externe, ceea ce înseamnă că în mod automat a crescut şi datoria publică a statului român. Avem o datorie istorică (...) Aproape 200 de miliarde de euro. Românii sunt minţiţi că au crescut investiţiile (...) Afirmaţia este una falsă. Din bugetul de stat, doar aproximativ 10% din sume se duc pentru investiţii. Dar şi aici vorbim despre proiecte supraevaluate. Cred că mai degrabă putem vorbi despre o delapidare a bugetului de stat", a declarat Lulea într-o conferinţă de presă.
El a citat, în context, un raport Fitch Ratings, apărut miercuri, potrivit căruia a scăzut ratingul de ţară pentru România la negativ
"Nu doar noi o spunem, o spun specialiştii la nivel internaţional, că avem cea mai catastrofală guvernare, probabil, din ultimii 10 ani. 10 ani de domnie ai lui Klaus Iohannis şi guvernele lui Klaus Iohannis. (...) Băncile internaţionale şi băncile din România nu mai au încredere în guvernarea actuală. Ne împrumutăm de aproape un an de zile la dobânzi mai mari de 7%. Deci, practic, vorbim despre dobânzi de 2, 3, chiar şi de 4 ori mai mari decât dobânzile care sunt practicate pentru state precum Franţa, Italia sau Germania. Sigur că toată această guvernare catastrofală se vede şi în partea economică", a adăuga el.
Reprezentantul AUR a susţinut că în acest aproape 100.000 de firme vor fi închise
"Vorbim de 10% din firmele din România. Cifrele sunt de 4 ori mai mari decât cele din 2019. Iar motivele sunt foarte clare. Taxele sunt foarte ridicate, birocraţia este excesivă, creditele date de către bănci sunt la costuri foarte ridicate, iar firmele româneşti trebuie să facă faţă unor produse de import aduse din state care oferă condiţii mult mai bune, care oferă subvenţii şi care oferă credite la costuri corecte. Tocmai de aceea, anul viitor va fi un an foarte, foarte greu", a susţinut Lulea.
El a mai afirmat că "Guvernul României este pe cale să comită o trădare de ţară"
"Îl pot acuza în mod deschis pe Marcel Ciolacu că este un trădător, pentru că vrea să cedeze eON Distribuţie către o companie din Ungaria. Însă, Ungaria nu deţine resurse de gaz şi petrol. Ungaria ia resursele de gaz şi petrol din Rusia lui Putin. Vorbim de o ţară care nu respectă condiţiile care au fost şi restricţiile puse Federaţiei Ruse. Şi atunci ne punem întrebarea legitimă: Cine preia cu adevărat eON Distribuţie? Orban sau Putin? Căci noi avem dubii cu privire la legalitatea acestui demers şi SRI, care până acum am văzut că anchetează foarte bine cetăţeni români care candidează, ar trebuit să vină cu un raport şi să spună: eON Distribuţie va fi compania lui Putin sau compania lui Orban? În ambele cazuri vorbim despre o trădare de ţară", a mai susţinut Marius Lulea.
Potrivit acestuia, începând din 21 decembrie, Klaus Iohannis nu mai este preşedintele României, pentru că nu mai este legitim, mandatul său nu se mai poate prelungi, iar Parlamentul trebuie să ţină cont de acest lucr