Adevăratele mize ale războiului hibrid declanșat de Rusia în Republica Moldova: S-au aprins beculețele în Europa

Adevăratele mize ale războiului hibrid declanșat de Rusia în Republica Moldova: S-au aprins beculețele în Europa
📅 2025-01-08

Şefa diplomaţiei europene, Kaja Kallas, a acuzat marţi seara Rusia că "utilizează gazul ca armă" şi că duce un "război hibrid" în Republica Moldova, unde regiunea separatistă prorusă Transnistria nu mai este aprovizionată cu gaze ruseşti de la începutul lunii ianuarie, relatează France Presse, conform Agerpres.

"Rusia continuă să utilizeze gazul ca armă, iar Republica Moldova este din nou ţinta războiului său hibrid", a denunţat Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate.

Kaja Kallas a precizat că, în cursul unei discuţii telefonice cu premierul moldovean Dorin Recean, a "reafirmat solidaritatea de neclintit" a Uniunii Europene pentru Republica Moldova.

"Datorită sprijinului UE, Republica Moldova rămâne rezilientă şi bine conectată la reţelele energetice europene", a asigurat Kallas.

Gigantul rus Gazprom a anunţat în decembrie suspendarea livrărilor sale de gaze către Republica Moldova în contextul unui diferend financiar cu această republică ex-sovietică cu aspiraţii europene.

Astfel, de la 1 ianuarie, Gazprom a închis robinetul la gaze, pretinzând o datorie de peste 700 milioane de dolari, estimată de Chişinău la numai circa nouă milioane.

Teritoriul Republicii Moldova controlat de Chişinău este ferit pentru moment de întreruperi de curent, dar depinde în mare parte pentru nevoile sale de electricitate de centrala termică Cuciurgan, situată în Transnistria.

Această importantă infrastructură, care asigură până la 80% din producţia electrică a Republicii Moldova, nu aprovizionează decât Transnistria de la 1 ianuarie şi funcţionează în prezent pe bază de cărbune, rezervele urmând să se epuizeze la sfârşitul lunii ianuarie sau cel târziu la mijlocul lunii februarie.

"Rusia are un singur scop: să provoace instabilitate în regiune şi mai ales să influenţeze rezultatele alegerilor legislative preconizate să aibă loc în toamnă", a denunţat premierul moldovean Dorin Recean în faţa presei străine.

Închiderea robinetului la 1 ianuarie corespunde încheierii livrărilor de gaze ruseşti prin Ucraina, decizie luată de Kiev din cauza războiului.

Însă după încheierea tranzitului ucrainean, Moscova ar putea "livra gaze prin gazoductul TurkStrem, dar refuză să o facă", a atras atenţia prim-ministrul moldovean, al cărui guvern proeuropean a acuzat Moscova că doreşte să provoace o criză umanitară în regiunea transnistreană.

În declaraţii făcute, în format online, pentru peste 30 de jurnalişti din SUA, Asia şi Europa, interesaţi de situaţia din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, Dorin Recean a afirmat că Kremlinul îşi doreşte un guvern prorus la Chişinău în viitor, ceea ce i-ar permite să-şi consolideze prezenţa militară în regiunea transnistreană. Federaţia Rusă deţine un contingent de aproximativ 1.500 de soldaţi pe teritoriul din stânga Nistrului, dintre care o parte acţionează ca "pacificatori", potrivit portalului NewsMaker.

Obiectivul nostru este ca "Rusia să-şi retragă trupele şi să permită Chişinăului să administreze corespunzător regiunea şi să ofere serviciile publice de care oamenii au nevoie", a menţionat şeful guvernului moldovean.

Gazul rusesc care tranzita Ucraina era livrat inclusiv către compania Moldovagaz, toate volumele fiind direcţionate spre Transnistria. În noiembrie, autorităţile de la Chişinău au discutat cu conducerea concernului rus Gazprom despre continuarea livrărilor pe ruta transbalcanică, însă compania nu a dat curs propunerii. Astfel, în prima zi a anului 2025, în pofida angajamentelor contractuale, Gazprom a încetat să mai furnizeze gaz pentru Transnistria, invocând neachitarea unei datorii care nu a fost confirmată în urma efectuării unui audit internaţional, notează NewsMaker.

Din volumele de gaz rusesc erau asigurate necesităţile de consum ale locuitorilor din regiunea transnistreană şi se producea energie electrică pentru ambele maluri ale Nistrului.

Deficitul de energie electrică din Republica Moldova, mai puţin Transnistria, este asigurat din importuri, preponderent din România.

În Transnistria, conform aşa-ziselor autorităţi locale, 72.000 de gospodării au rămas fără gaze, iar 1.500 de blocuri de locuit nu au încălzire şi apă caldă din cauza încetării livrărilor de la Gazprom. Centrala de la Cuciurgan a trecut la producţia de curent electric pe bază de cărbune, însă, începând cu 3 ianuarie au loc zilnic deconectări "în evantai" din cauză că producţia este depăşită de consumul de energie electrică.

Chişinăul a propus ajutor Tiraspolului, inclusiv modalităţi de cooperare pentru gestionarea situaţiei, dar administraţia nerecunoscută a regiunii transnistrene respinge oferta, făcând jocul Moscovei şi condamnând locuitorii la suferinţă în plină iarnă.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri pe surse

Bucharest Stock Exchange closes higher Wednesday's session

The Bucharest Stock Exchange closed Wednesday's session higher on almost all indices, and the total value of transactions amounted to 55.97 million RON (11.25 million euros). Citește mai departe...

Court orders expert assessment of OMV Petrom offshore platform's safety standards compliance

The Bucharest Sector 1 Court has accepted the request for an authorized technical expert to go to one of the Black Sea oil and gas platforms operated by OMV Petrom (specifically the Pescarus platform) to verify compliance with safety standards, the Greenpeace organization announced on Wednesday. ...

Atentionare ANM: cod galben de ceață în cinci județe din țară

Meteorologii au emis atenționare Cod galben, miercuri seară, în cinci județe din țară, unde ceața densă reduce vizibilitatea sub 200 de metri, iar în unele zone chiar sub 50 de metri. Citește mai departe...

NASA, parteneriat cu Elon Musk și Jeff Bezos: Ce urmează să transporte pe Pământ în baza unui plan colosal

NASA a anunţat marţi că ar putea apela la SpaceX a lui Elon Musk sau la Blue Origin a lui Jeff Bezos pentru a reduce costurile în creştere ale returnării pe Pământ a rocilor marţiene colectate de roverul Perseverance, transmite AFP. Citește mai departe...

APIA authorizes payment of almost 323 mln euros for 636,065 farmers in the last month

The Payments and Intervention Agency for Agriculture (APIA) authorized the payment, between December 2, 2024 and January 8, 2025, of 322.716 million euros (1.605 billion RON), representing final payments for 2024, for a number of 636,065 farmers. Citește mai departe...

Some 15,000 troops to participate in international exercises in H1 (Ministry of Defense)

Approximately 15,000 Romanian and allied troops will participate, in the first half of the year, in the multinational training events planned to take place in training grounds and military facilities in Romania, as part of the Dacia 25 and Dacian Spring 25 exercises, the Ministry of Defense Cite&...

Kurzii din Siria afirmă că au căzut de acord cu noua putere pentru a respinge orice divizare a ţării

Liderul forţelor kurde siriene care au stabilit o administraţie autonomă în nord-estul ţării a declarat miercuri pentru AFP că a convenit cu noua putere să respingă orice "divizare" teritorială a Siriei. Citește mai departe...

ADR anunţă că impozitele pot fi plătite prin www.ghiseul.ro: Durează 5 minute, scapi de cozi şi drumuri - Reducere pentru cei care plătesc până la 31 martie

Autoritatea pentru Digitalizarea României anunţă, miercuri, că impozitele pot fi plătite prin www.ghiseul.ro, iar înregistrarea durează cinci minute. Ulterior, plăţile se vor face în orice moment al zilei, fără niciun fel de comision.”Plăteşte online impozitele pe 2025! www. Citește mai depa...

Își unesc forțele la un miting pe 17 ianuarie! Sindicatele din apărare, ordine publică şi securitate naţională anunţă acţiuni de protest comune

Reprezentanţi sindicatelor din apărare, ordine publică şi securitate naţională anunţă că vor declanşa acţiuni de protest comune în urma deciziilor Guvernului din cadrul OUG 156/2024, aşa-numita ”Ordonanţă trenuleţ”, dar şi un mitring la Bucureşti în 17 ianuarie. Citește mai departe...

Supercupa Spaniei – semifinale: FC Barcelona s-a calificat în finală, după 2-0 cu Athletic Bilbao

Echipa spaniolă FC Barcelona a învins miercuri seara, la Jeddah, în Arabia Saudită, scor 2-0, formaţia Athletic Bilbao, în semifinalele Supercupei Spaniei. Catalanii s-au calificat în finală, potrivit news. Citește mai departe...

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.