A murit cel mai mare adversar al lui Recep Erdogan: clericul Fethullah Gulen a decedat în SUA

A murit cel mai mare adversar al lui Recep Erdogan: clericul Fethullah Gulen a decedat în SUA
📅 2024-10-21

Clericul turc Fethullah Gulen, acuzat de preşedintele turc că s-ar fi în spatele unei tentative de lovitură de stat din 2016, a murit în SUA unde locuia, relatează postul turc NTV şi alte media turce preluate de Reuters.

Gulen a construit o puternică mişcare islamică în Turcia şi dincolo de graniţele ţării, dar ulterior a devenit un rival al preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan şi a plecat în SUA, scrie Agerpres.

Gulen a fost acuzat de orchestrarea unei lovituri de stat în 2016 împotriva regimului lui Erdogan, care a eşuat.

Autoritățile turce îl acuză pe Gulen că a pregătit o lovitură de stat în iulie 2016. Ca urmare a confruntării de două zile, peste 250 de persoane au fost ucise și 2,2 mii au fost rănite. Ankara a cerut în mod repetat ca Statele Unite să-l extrădeze pe Gulen și a declarat, de asemenea, că îi va persecuta pe susținătorii FETO până când ultimul dintre ei va fi adus în fața justiției. În Turcia, operațiunile împotriva susținătorilor lui Gulen se desfășoară în mod regulat.

Herkul, un site care publică predicile lui Fethullah Gulen, a anunţat pe X că predicatorul a murit duminică seară într-un spital în care era tratat.

O relație complicată cu Erdogan

Gulen a fost în trecut un aliat al lui Erdogan dar cei doi au devenit mai târziu rivali. Erdogan l-a acuzat pe Gulen şi mişcarea sa că au fost în spatele tentativei de lovitură de stat la care au luat parte militari controlaţi de anumite elemente din armată, care au utilizat avioane, tancuri şi elicoptere. Circa 250 de oameni au murit în timpul tentativei de lovitură de stat din Turcia din 2016.

Fethullah Gulen a trăit în exil autoimpus în SUA din 1999. După tentativa de lovitură de stat din 2016, SUA au refuzat solicitările Ankarei ca Gulen să fie extrădat în Turcia.

Biografia lui Gulen

Fost aliat al lui Recep Tayyip Erdogan devenit duşman jurat, clericul Fethullah Gulen a murit la vârsta de 83 de ani în SUA, unde a reuşit să scape din ghearele preşedintelui turc în ultimul sfert de secol, relatează luni AFP, scrie Agerpres.

În exil autoimpus în SUA din 1999, imamul, aflat în fruntea unei mişcări pe cât de puternice pe atât de opace, este acuzat că s-a aflat în spatele tentativei de lovitură de stat din iulie 2016, ceea ce a negat mereu.

Clericul, acuzat de puterea turcă că a condus o grupare "teroristă", afirma că nu este vorba decât de o simplă reţea de organizaţii caritabile şi de companii numite "Hizmet" ("serviciu", în limba turcă).

Fethullah Gülen şi Recep Tayyip Erdogan, proveniţi amândoi din islamul politic, au fost multă vreme aliaţi: şeful statutului turc chiar a profitat de reţeaua Gulen, în anii 2000, pentru a-şi stabiliza puterea în faţa establishment-ului kemalist, apărător al unei Turcii laice.

Însă înţelegerea cordială între cei doi, fragilizată din 2010, a fost spulberată în urma unui scandal de corupţie, orchestrat de magistraţi din mişcarea Gulen, care a vizat la sfârşitul lui 2013 cercul de intimi ai pe atunci premierului Recep Tayyip Erdogan.

Fethullah Gulen a devenit inamicul public numărul 1.

"Stat paralel"

Recep Tayyip Erdogan l-a acuzat pe imam, aflat în fruntea unei mişcări prezente pe toate continentele printr-o reţea tentaculară de şcoli private, că a pus bazele unui stat paralel în scopul de a-l răsturna de la putere.

Aversiunea preşedintelui Erdogan faţă de Gulen a crescut exponenţial după puciul eşuat din 2016, urzit potrivit lui de fostul său aliat.

A fost lansată o adevărată vânătoare de adepţi ai mişcării Gulen. A fost declanşată urmărirea penală împotriva a 700.000 de persoane şi 3.000 dintre ele, acuzate că au jucat un rol în puciul eşuat, au fost condamnate la închisoare pe viaţă, potrivit autorităţilor turce.

În cadrul unor epurări fără precedent, peste 125.000 de persoane au fost concediate din instituţiile publice, între care circa circa 24.000 de soldaţi şi mii de magistraţi.

Instituţii de învăţământ privat, media şi edituri au fost de asemenea închise.

În paralel, serviciile secrete turce au desfăşurat mai multe operaţiuni în ţări din Asia centrală, Africa şi Balcani pentru a reţine presupuşi susţinători ai lui Gulen.

"Manipulare şi intimidare"

Născut în 1938 potrivit lui, în 1941 potrivit actelor de stare civilă, în provincia Erzurum, în estul Turciei, Gulen a trecut de la "un imam oarecare în anii 1970" la "liderul spiritual al unei ample comunităţi care reuneşte milioane de simpatizanţi (...), prezentă în toate sectoarele economiei, în educaţie, în media, dar şi în diverse sectoare ale administraţiei", a scris Bayram Balci, cercetător la Ceri-Sciences Po din Paris, într-un studiu apărut în 2021.

"Având un gust al secretului şi al influenţei, respectiv al manipulării şi intimidării (...), mişcarea lui Fethullah Gulen prezintă puternice similitudini cu diverse congregaţii catolice precum Iezuiţii, Opus Dei sau altele, din care s-a inspirat vizibil", subliniază el.

Clericul ducea din 1999 o viaţă izolată în Poconos, o regiune muntoasă şi împădurită din Pennsylvania, în nord-estul SUA, şi nu apărea decât foarte rar în public.

pic.twitter.com/CH1d7tfbYp

— Herkul (@Herkul_Nagme) October 21, 2024
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri pe surse

Propaganda verde se prăbușește: cele mai puternice țări din UE finanțează masiv producătorii de maşini alimentate cu combustibili fosili

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a trimis luna trecută o scrisoare către Wopke Hoekstra, comisar pentru mediu, emisii nete zero şi creştere curată, în care a precizat că una dintre priorităţile sale va fi să propună un mod de retragere subvenţiilor pentru Citește mai dep...

Doliu în lumea sportului din România: A murit un celebru arbitru

Doliu în sportul din România. Un cunoscut arbitru de volei s-a stins din viață. Anunțul a fost făcut de Federația de Volei, pe o rețea de socializare. Citește mai departe...

Mascații au luat din așternut proxeneții care au pus fete să se prostitueze în România și Germania

Polițiștii Serviciului Investigații Criminale dâmbovițeni fac luni șase percheziții domiciliare în județele Ilfov și Dâmbovița, într-un caz în care două tinere au fost determinate să practice prostituția în România și Germania. Citește mai departe...

Exerciții tactice cu tehnică blindată în Sfântu Gheorghe

Militari aparţinând forţelor terestre române vor efectua, săptămâna aceasta, exerciţii tactice cu tehnică blindată în poligonul din Sfântu Gheorghe, a anunţat conducerea Batalionului 22 Vânători de Munte "Cireşoaia". Citește mai departe...

Veşti bune pentru angajaţii de la stat: Bugetarii ar putea avea două noi zile libere din 2025

Vești bune pentru angajații de la stat. Numărul zilelor libere crește iar. Începând cu anul 2025, salariaţii de la stat ar putea beneficia de două zile libere, pe lângă cele 17 zile de sărbători legale, conform unui proiect de HG recent, relatează Ziarul Financiar. Citește mai departe...

Şeful partidului comunist din Vietnam îndeamnă la întărirea luptei împotriva corupţiei, înainte de desemnarea unui nou preşedinte

Noul şef al Partidului Comunist Vietnamez (PCV) To Lam, considerat liderul cel mai influent al ţării, a îndemnat luni la continuarea eforturilor de combatere a corupţiei, înainte de un vot aşteptat pentru desemnarea noului preşedinte al Vietnamului, informează AFP, potrivit Agerpres. Citește...

Tragedie pe drumurile Timișului: un biciclist de 30 de ani a murit după un accident

Un bărbat de 30 de ani care mergea pe bicicletă pe un drum național din județul Timiș a fost lovit mortal de o mașini, a anunțat luni IPJ Timiș, informează Mediafax. Citește mai departe...

Nepotul interlopului Fane Spoitoru a ajuns la spital cu gâtul tăiat, după un scandal la o nuntă în Ferentari

Scandal sângeros la o petrecere de nuntă în București! Nepotul interlopului Fane Spoitoru a ajuns la spital cu gâtul tăiat, după ce ar fi fost atacat cu un pahar spart. Potrivit primelor informații, conflictul ar fi pornit după un dans lasciv. Citește mai departe...

Incendiu devastator în Șura Mare: Mamă și copii salvați din flăcări

Un incendiu a izbucnit în noaptea de duminică spre luni, într-o locuință din localitatea Șura Mare, județul Sibiu. O mamă și cei trei copii ai ei au ajuns la spital, scrie Mediafax. Citește mai departe...

NATO se adaptează la situația din Marea Baltică - Germania va inaugura un nou centru de comandă

Ministrul german al apărării Boris Pistorius va inaugura luni un nou sediu tactic pentru forţele armate germane care are drept scop să crească gradul de pregătire pentru NATO în regiunea Mării Baltice, relatează dpa, potrivit Agerpres. Citește mai departe...

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.