Un bărbat de 40 de ani a fost tratat de medicii ieşeni, după ce a fost adus la spital cu oalcoolemie record, de 969 mg/dl. Adică 9,69‰. Potrivit medicului Diana Cimpoeşu este cea mai ridicată valoare pentru un pacient tratat la Iaşi, ultimul record fiind 740 mg/dl.
Bărbatul a fost adus la sfârşitul săptămânii trecute în Unitatea de Primiri Urgenţe la spitalul ”Sfântul Spiridon” din Iaşi, după ce un trecător l-a văzut căzut pe stradă şi a sunat la 112.
”Este vorba de un record absolut în cazul consumului de etanol, respectiv 969 mg/dl. A ajuns la spital cu dificultăţi de respiraţie, în comă etanolică. A mai fost la noi în acest an, tot pentru etilism acut, dar atunci avea o formă uşoară şi a refuzat internarea. De această dată a fost intubat şi tratat în UPU, după care a fost trimis pentru un control la Institutul de Psihiatrie Socola”, a declarat luni medicul Diana Cimpoeşu, coordonator UPU-SMURD Iaşi.
Ea a precizat că în acest an se înregistrează o creştere a numărului de pacienţi cu etilism acut trataţi la spitalul ieşean.
Alcoolemia de 969 mg/dl (miligrame de alcool pe decilitru de sânge) reprezintă o valoare extrem de ridicată, tradusă astfel: 1 gram de alcool în 1 litru de sânge înseamnă o alcoolemie de 1‰. Prin urmare, 969 mg/dl înseamnă aproximativ 9,69‰ (părți per mie), ceea ce reprezintă o valoare letală pentru majoritatea oamenilor. Nivelurile de peste 4-5‰ sunt asociate cu comă alcoolică, insuficiență respiratorie și risc extrem de deces.
Praguri generale pentru alcoolemie:
0,1-0,5‰: Euforie ușoară, relaxare.
0,5-1,5‰: Coordonare afectată, vorbire îngreunată.
1,5-2,5‰: Confuzie, pierdere de echilibru.
2,5-4,0‰: Stupor, risc de comă.
>4‰: Comă alcoolică, deces în lipsa intervenției medicale.
O alcoolemie de 969 mg/dl (9,69‰) este deosebit de periculoasă și indică intoxicație alcoolică severă, fiind necesară intervenție medicală de urgență. Aceasta depășește cu mult valorile compatibile cu viața pentru majoritatea persoanelor.