Semnalăm apariția numărului care încheie anul editorial, respectiv 535/16 decembrie 2024, al cunoscutei Reviste de cultură Tribuna, instituție aflată în subordinea Consiliului județean Cluj, cu o remarcabilă tradiție istorică de 140 de ani, condusă de filosoful dr. Mircea Arman, manager și redactor-șef, singura revistă de cultură din România care are distribuție națională și internațională.
Remarcăm și de această dată o ediție bogată, în buna tradiție a revistei, care propune cititorilor articole de înalt nivel cultural: analize din sfera filosofiei, eseului, criticii literare, alături de creații inedite de proză și poezie, cronică plastică, teatru etc.
Revista se deschide cu un fragment din noua carte semnată de Alin Tișe, Președintele Consiliului Județean Cluj, Fluturele Dor și Floarea de Apă – Religia iubirii, recent publicată de Editura „Actual” din Cluj-Napoca. Volumul, care este un surprinzător demers în definirea iubirii ca motor primordial al vieții, vine la scurt timp după apariția și lansarea romanului Poveste pentru tata, prima carte semnată de Alin Tișe, ceea ce dovedește forță creatoare și anunță o prezență nouă și interesantă în rândul prozatorilor contemporani.
În editorial, Mircea Arman sintetizează, sub titlul Logos și adevăr, o serie de interpretări ale textului filosofic clasic, prin prisma conceptului său, de o noutate absolută în domeniu, concept dezvoltat și argumentat în volumele publicate de filosof în ultimii ani, respectiv „imaginativul poietic uman aprioric” – cercetare care a fost încununată cu apariția la Editura Tribuna, în 2024, a impresionantului tom Tratat asupra imaginativului uman.
Paginile de filosofie se completează cu articolul semnat de Viorel Igna; iar în rubrica diagnoze, Andrei Marga oferă cititorilor o nouă mostră dintr-un volum aflat în lucru, un fragment cu titlul Tehnologia și puterile lumii.
La eseu, întâlnim semnăturile scriitorilor Christian Crăciun, Nicolae Iuga și Isabela Vasiliu-Scraba, iar despre noile apariții editoriale scriu, printre alții, Iulian Cătălui, Adrian Lesenciuc, Constantin Cubleșan, Alexandru Sfârlea.
Cititorii vor mai putea găsi în paginile revistei și alte articole de larg interes cultural, precum creații poetice inedite, traduceri din lirica internațională, cronici teatrale și de artă plastică etc.
Apărută în preajma uneia dintre cele mai importante sărbători ale creștinătății, Nașterea Domnului, ediția din 16 decembrie a Tribunei găzduiește și Pastorala semnată de Î.P.S. Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Fleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului.
Revista este ilustrată cu lucrări ale pictoriței Mariana Câmpeanu, însoțite de un text despre activitatea artistei semnat de Elena Alexi-Chivu .
Reamintim cititorilor că noul număr al Tribunei, 535 - aferent perioadei cuprinse între 16 și 31 decembrie 2024, poate fi achiziționat de la punctele pentru difuzarea presei din întreaga țară.