Un șofer trimis în judecată după ce a fost depistat pozitiv la cocaină în urma unui control de rutină a fost achitat definitiv, după ce Curtea de Apel a stabilit că „influența nu s-a produs în concret”, iar „fapta nu este prevăzută de legea penală”.
Potrivit informațiilor consultate de Ziarul Amprenta, magistrații au subliniat în motivare că este esențial ca, pentru a fi vorba de o infracțiune, substanțele psihoactive identificate „să producă efecte concrete asupra comportamentului conducătorului auto”.
În cazul de față, deși rezultatul DrugTest a fost pozitiv pentru cocaină, expertiza medico-legală solicitată de inculpat în timpul procesului a concluzionat că „la data conducerii autovehiculului inculpatul nu se afla sub influenţa substanţelor psihoactive şi, implicit, nu avea afectată capacitatea de a conduce vehicule pe drumurile publice.”
Pozitiv la cocaină, dar fără pericol real
Ancheta a fost deschisă în 2022, după ce bărbatul a fost oprit în trafic și testat cu aparatul DrugTest, rezultatul fiind pozitiv la cocaină. Procurorii l-au trimis în judecată pentru conducerea unui vehicul sub influența substanțelor interzise, faptă prevăzută la art. 336 alin. (2) din Codul Penal.
În instanță, șoferul a negat acuzațiile și a cerut expertiză medico-legală care să stabilească dacă substanțele identificate erau capabile să-i afecteze comportamentul. Rezultatul a fost favorabil: „Influenţa nu s-a produs în concret”, au concluzionat specialiștii.
Curtea de Apel a respins apelul procurorilor și a menținut achitarea, arătând că: „În situaţia în care substanțele psihoactive identificate nu mai sunt apte să producă vreun efect asupra comportamentului conducătorului auto, nu se poate vorbi de o stare de pericol pentru relaţiile sociale protejate de norma de incriminare.”
Judecătorii au criticat ideea că simpla prezență a unei substanțe în organism echivalează automat cu influența asupra capacității de a conduce: „Susţinerea că starea de pericol pentru siguranţa traficului rutier subzistă până la eliminarea completă a substanţei psihoactive (…) ar însemna înlăturarea (…) unor concluzii ştiinţifice medico-legale unanim acceptate la nivel internaţional.”
Achitare definitivă: „Fapta nu este prevăzută de legea penală”
În final, instanța a concluzionat că: „Fapta pentru care inculpatul a fost trimis în judecată nu este prevăzută de legea penală, nefiind întrunite elementele constitutive ale infracțiunii.”
„Așadar, având în vedere că în cauză nu se poate considera că cerința esențială atașată elementului material (…) este îndeplinită, nu se impune decât o soluție de achitare.”, se arată în motivarea deciziei.
'Portița legislativă' a fost deschisă de Înalta Curte prin Decizia nr. 25/27.01.2025: „În cazul infracțiunii de conducere a unui vehicul sub influența substanțelor psihoactive, prevăzută de art. 336 alin. 2 din Codul penal, pentru realizarea condiției esențiale atașată elementului material al laturii obiective, aceea ca inculpatul să se fi aflat sub influența unor substanțe psihoactive, este necesar să se constate atât prezența în probele biologice a substanței psihoactive, cât și aptitudinea acesteia de a putea determina afectarea capacității de a conduce a autorului faptei.”