Fostul preşedinte american Jimmy Carter, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, a murit duminică, 29 decembrie, la vârsta de 100 de ani, în oraşul său natal din statul Georgia din sud-estul SUA, informează agenţiile de presă internaţionale.
Jimmy Carter (James Earl Carter Jr.), cel de-al 39-lea preşedinte al Statelor Unite ale Americii, s-a născut la 1 octombrie 1924, în Plains, statul Georgia, conform www.cartercenter.org.
A urmat cursurile şcolii publice din Plains, ulterior ale Colegiului Southwestern Georgia şi ale Institutului de Tehnologie din statul Georgia. A obţinut diploma de licenţă în cadrul Academiei Navale a Statelor Unite în 1964.
La Plains High School a jucat în echipa de baschet a liceului, apoi a evoluat la Navy Midshipmen, echipa de fotbal american a Academiei Navale.
În Forţele Navale ale SUA, Carter a fost membru al echipajului unui submarin, luând parte la operaţiuni desfăşurate în cadrul flotelor din Atlantic şi din Pacific. A ajuns până la gradul de locotenent.
A fost selectat de amiralul Hyman Rickover pentru programul destinat submarinelor nucleare şi a urmat o specializare la Union College în tehnologie nucleară şi fizică nucleară, activând ca ofiţer de rang înalt pentru echipajul de pe Seawolf, al doilea submarin nuclear al SUA, indică https://www.cartercenter.org.
După decesul tatălui său, în 1953, a revenit la ferma familiei din statul Georgia. A preluat afacerea familiei şi a deschis împreună cu soţia sa o companie destinată produselor pentru ferme. S-a implicat treptat în viaţa comunităţii locale, fiind ales în numeroase organizaţii locale decizionale, pentru ca în 1962 să câştige alegerile pentru Senat în statul Georgia. La 12 ianuarie 1971, a fost ales guvernator al statului Georgia.
A fost preşedinte al campaniei Comitetului Naţional Democrat pentru alegerile pentru Congres şi pentru funcţiile de guvernator la nivel naţional.
La 12 decembrie 1974, şi-a anunţat candidatura pentru funcţia de preşedinte al Statelor Unite, reuşind să câştige întrecerea internă privind nominalizarea partidului la primul scrutin din 1976 în cadrul Convenţiei Naţionale Democrate şi a fost ales preşedinte la 2 noiembrie 1976.
Jimmy Carter a fost preşedinte în perioada 20 ianuarie 1977 - 20 ianuarie 1981.
Printre reuşitele mandatului său de preşedinte se numără: tratatele destinate Canalului Panama, Acordurile de la Camp David, tratatul de pace dintre Egipt şi Israel, tratatul SALT II cu Uniunea Sovietică, precum şi stabilirea relaţiilor diplomatice cu Republica Populară Chineză. A promovat respectarea drepturilor omului peste tot în lume. Pe plan intern a reuşit desfăşurarea unui program amplu de energie, pus în practică de Departamentul de Energie, programe educaţionale derulate sub egida noului Departament al Educaţiei, precum şi legislaţia în domeniul protecţiei mediului, inclusiv legea destinată conservării terenurilor din Alaska pentru protejarea parcurilor naţionale şi a speciilor protejate de aici.
A devenit în 1982 profesor al Universităţii Emory din Atlanta, statul Georgia, şi a înfiinţat Centrul Carter. Împreună cu membrii Centrului s-a implicat în medierea conflictelor din Etiopia şi Eritreea (1989), Coreea de Nord (1994), Liberia (1994), Haiti (1994), Bosnia (1994), Sudan (1995), regiunea marilor lacuri din Africa (1995-1996), Sudan şi Uganda (1999), Venezuela (2002-2003), Nepal (2004-2008), Ecuador şi Columbia (2008) şi Orientul Mijlociu (din 2003). Pe durata mandatului său de preşedinte al Centrului Carter, organizaţia a trimis 107 misiuni de observare a alegerilor în America, Africa şi Asia.
La 10 decembrie 2002, Comitetul Norvegian pentru Nobel a decernat Premiul Nobel pentru Pace preşedintelui american Jimmy Carter ''pentru eforturile sale depuse de-a lungul deceniilor pentru găsirea soluţiilor paşnice la conflictele internaţionale, pentru promovarea democraţiei şi a drepturilor omului, precum şi pentru promovarea dezvoltării economice şi sociale'', conform https://www.cartercenter.org, citat de Agerpres.