Organizat de ASUS România împreună cu Inspectoratul Școlar al Municipiului București, concursul a demonstrat că succesul se obține prin talent, pregătire și strategie, la fel ca în sport.
Cum arată o competiție de „game development”
Competiția a avut formatul unui „Game Jam”, în care liceenii au creat jocuri video de la zero, pe tema „Republic of Gamers”. Ei au parcurs mai etape, începând cu planificarea proiectului și definirea conceptul de joc pe tema dată. A urmat partea de execuție, constând în dezvoltarea tehnică și design-ul, pe parcursul a două săptămâni. După testarea jocurilor și ajustările necesare, concurenții le-au publicat pe platforma https://itch.io/jam/rog-challenge-2024 în vederea jurizării.
Dintre cei 1340 de liceeni înscriși, reprezentând 71 de instituții de învățământ, 444 au reușit să genereze tot atâtea proiecte. Au rezultat 140 de jocuri, 96 dintre acestea fiind validate și ulterior jurizate.
Câștigătorii ROG Challenge 2024
Concursul a fost câștigat de Mihai Țighiliu, elev în clasa a XI-a la Colegiul Național „Cantemir Vodă”. Jocul său, „Omni: Project Alpha”, este un RPG de acțiune dezvoltat în Unity, în care puzzle-urile și luptele corp la corp sunt la fel de intense precum un meci decisiv.
Cel de-al doilea loc i-a revenit lui Tudor Mihalcioiu de la Colegiul Național „Mihai Viteazul”, cu titlul „Republic at War”. În cadrul acestuia, jucătorii trebuie să treacă prin cinci provocări diferite, fiecare bazată pe o mecanică unică de gameplay.
Pe locul al treilea, Matei Costan de la Colegiul Național „I.L. Caragiale” a impresionat cu „Salturi Pe Tastatură”, un puzzle ce testează abilitățile și reflexele, similar cu o cursă de obstacole.
Un alt proiect remarcabil a fost cel realizat de Oana Isai, prima fată din clasament, care a ocupat locul al patrulea cu un titlu multi-player construit cu asset-uri create de la zero.
Premii demne de un campionat
Câștigătorii au fost recompensați cu premii care îi ajută să-și continue pasiunea pentru gaming și programare. Primii cinci au primit câte un laptop ROG Strix G18, recunoscut pentru puterea de procesare, sistemul de răcire și fiabilitatea lui. Următorii cinci finaliști au primit vouchere în valoare de 1500 de lei fiecare, convertibile în produse pe site-ul ASUS.
Mai mult, cei mai buni cinci finaliști din clasele a XI-a și a XII-a au câștigat burse la ECHO School of Technology, Digital Arts and Video Games, în valoare totală de 15000 de euro.
Inițiatorul proiectului, Liviu Marica (Director de marketing ASUS România), a subliniat impactul competiției: „Prin ROG Challenge 2024, am reușit să inspirăm tinerii să creeze jocuri video și să-și dezvolte abilitățile tehnologice. Suntem încântați de entuziasmul participanților și plănuim să extindem acest proiect la nivel național.”
Juriul, format din reprezentanți ai industriei și creatori de conținut, a fost impresionat de nivelul competiției. „Am văzut idei fabuloase, unele jocuri fiind comparabile cu titluri deja lansate”, a remarcat creatorul de conținut Bogdan Timuș („Bobospider”).
Educația și performanța merg mână în mână
Pe lângă competiția principală, ROG Challenge 2024 a reunit și seminarii online dedicate dezvoltării de jocuri video. Elevii au învățat noțiuni de game design, programare și publicare a jocurilor video.
Laptopul oficial al competiției, ROG Strix SCAR 18, e un simbol al performanței în gaming și multitasking, demonstrând că un sistem de calitate joacă un rol esențial în obținerea succesului, indiferent de domeniu.
Prin inițiative ca ROG Challenge 2024, ASUS contribuie la dezvoltarea noii generații de profesioniști în tehnologie. Mai multe detalii despre competiție și proiectele câștigătoare sunt disponibile pe site-ul oficial: https://www.rogchallenge.ro.