Șumi nu a învins nico echipă din prima jumătate a clasamentului, vișiniii stau execrabil în clasamentul "directelor" cu formațiile din top 8, iar singura speranță la prinderea unui loc de play-off se leagă de un program ceva mai relaxat în ultimele 11 etape ale sezonului regular, pe care le va ataca fie de pe locul al optulea, fie de pe al nouălea, în funcție de rezultatele contracandidatelor.
Jocul slab și insuccesul venit logic la Sfântu Gheorghe în runda cu numărul 19 îl duc pe antrenorul venit în Giulești ca salvator al stagiunii într-o zonă periculoasă: în cazul în care Craiova învinge la Ploiești, Rapidul ajunge la patru puncte de locurile de play-off, fix marja de eroare pe care Dan Șucu a inserat-o în contractul semnat pe 20 august și care prevede posibilitatea demiterii lui Șumi dacă între el și locul al șaselea se cască o distanță de cinci puncte. Mai mult, un eventual succes al Oțelului la Sibiu coboară Rapidul pe poziția a noua și mai aduce o echipă de depășit în tentativa de a prinde primele șase.
Cum a ajuns fostul atacant în această postură?
Șumudică a ajuns la Rapid în etapa a șaptea, a beneficiat de două pauze competiționale și transferurile dorite pentru a repune pe picioare echipa lăsată într-un moment greu de irlandezul Neil Lennon. La început a vorbit despre slaba pregătire fizică a elevilor săi, detaliu pe care l-a pus la punct în ultimele luni, iar totul părea că se leagă odată cu victoriile obținute împotriva formațiilor din linia a doua, care au reaprins speranțele că locul în play-off va fi totuși obținut și Dan Șucu nu va încercui cu roșu sezonul 2024/2025 în agenda corporatistă a activității clubului.
Au urmat, însă, meciurile cu adevărat importante, cele în care Rapidul putea face pași mari spre primele șase dacă obținea trei puncte împotriva formațiilor aflate deasupra sa în clasament. O misiune în care Șumudică a eșuat cu "brio", călcând apăsat pe urmele lui Neil Lennon la acest capitol. În șase partide contra echipelor din top 8, Șumi a remizat cu Craiova (1-1 în deplasare), FCSB (0-0 în deplasare), CFR (1-1 în deplasare) și Petrolul (1-1 acasă), dând impresia în fiecare dintre aceste meciuri că e mulțumit cu punctul garantat de Dumnezeu la primul fluier al arbitrului.
A pierdut cu U Cluj (0-2 acasă) și Sepsi (0-2 în deplasare) două partide capitale pentru soarta sezonului și a ajuns la contraperformanța de a nu-și învinge niciun oponent cu care se afla în luptă directă pentru play-off. A obținut patru puncte din 18 posibile, adică un procentaj de 22.2% din totalul punctelor puse în joc, chiar și sub cel al lui Lennon, care a strâns trei puncte (25.%) din meciurile jucate cu CFR (2-2 acasă), Petrolul (0-1 în deplasare), Sepsi (2-2 acasă) și Dinamo (1-1 acasă).
Astfel, e clar că piramida s-a inversat față de ultimele sezoane și marea problemă a Rapidului a devenit, de această dată, lipsa rezultatelor în derby-uri și meciuri considerate de trei puncte, capitol la care Cristianoo Bergodi, de exemplu, stătea foarte, foarte bine.
Cu Lennon și Șumudică pe bancă, Rapidul a strâns doar șapte puncte din 30 posibile din duelurile cu CFR, FCSB, U Cluj, Dinamo, Univ. Craiova, Sepsi și Petrolul și este singura echipă dintre primele opt care nu a învins niciun adversar cu care concurează, cel puțin la nivel declarativ, pentru primele locuri. Procentajul e groaznic, de doar 23.3% și oferă o explicație a situației rele din clasament. Doar Sepsi mai coboară sub 30%, în timp ce Universitatea Cluj și FCSB sunt într-o altă ligă, câștigând 62.5%, respectiv 58.3% dintre punctele pe care le puteau obține cu adversari din jumătatea superioară a SuperLigii.
Clasamentul "directelor" între echipele din top 8:
1. Universitatea Cluj - 15 puncte (4 victorii, 3 egaluri, o înfrângere) din 8 meciuri - procentaj 62.5%
2. FCSB - 14 puncte (3 victorii, 5 egaluri) din 8 meciuri - procentaj 58.3%
3. Dinamo - 13 puncte (3 victorii, 4 egaluri, 3 înfrângeri) din 10 meciuri - procentaj 43.3% 4. CFR Cluj - 12 puncte (2 victorii, 6 egaluri, 2 înfrângeri) din 10 meciuri - procentaj 40%
5.. Univ. Craiova - 10 puncte (2 victorii, 4 egaluri, 2 înfrângeri) din 8 meciuri - procentaj 41.7%
6. Petrolul - 9 puncte (1 victorie, 6 egaluri, 2 înfrângeri) din 9 meciuri - procentaj 33.3%
7. Sepsi - 8 puncte (1 victorie, 5 egaluri, 3 înfrângeri) din 9 meciuri - procentaj 29.6%
8. Rapid - 7 puncte (0 victorii, 7 egaluri, 3 înfrângeri) din 10 meciuri - procentaj 23.3%
Situația a devenit foarte grea mai ales în contextul jocului care nu convinge, dar încă nu este una critică. Rapid a jucat deja zece meciuri contra formațiilor de top din SuperLigă, ceea ce înseamnă că mai are de disputat doar patru dintre ultimele 11 etape în compania adversarelor bine cotate. Dintre acestea, două meciuri sunt pe teren propriu, cu Univ. Craiova și FCSB, iar două sunt în deplasare, cu Dinamo (singura echipă din top 8 pe care Șumudică nu a înfruntat-o încă) și Universitatea Cluj. Doar CFR și Dinamo mai sunt în această situație, celelalte cluburi din elita SuperLigii având programate cel puțin alte cinci meciuri tari (U Cluj, Univ. Craiova și FCSB vor avea chiar șase).
Cu țintarul de partea sa pe final de sezon regular, Șumudică are la orizont o serie de meciuri în care pleacă din postura de favorit cu echipe din jumătatea a doua care vor vizita Giuleștiul: Gloria Buzău, Poli Iași, Unirea Slobozia și FC Botoșani. Și, dacă echipele mari s-au dovedit imposibil de învins, salvarea antrenorului va veni prin obținerea punctelor logice împotriva formațiilor mici. Cu condiția să găsească cheia pentru a transforma Giuleștiul într-un calvar pentru adversari, așa cum s-a întâmplat la victoria cu Farul (5-0) sau la succesele cu Hermannstadt (1-0) și UTA Arad (2-0).
Programul Rapidului în ultimele 11 etape:
Gloria Buzău (a), Dinamo (d), Poli Iași (a), Univ. Craiova (a), U Cluj (d), Unirea Slobozia (a), Oțelul (d), FC Botoșani (a), Farul (d), FCSB (a), Hermannstadt (d)
VIDEO Ce spunea Marius Șumudică înainte de Sepsi - Rapid