APS s-a legat într-un comunicat semnat de președintele Cătălin Țepelin de cele două evenimente tensionate din această săptămână.
Primul eveniment tensionat are legătură cu postarea lui Mihai Stoica, manager general FCSB, de pe rețelele social media, în care oficialul campioanei i-a numit ”impostori” pe jurnaliștii care au scris despre episodul petrecut între Adrian Șut și Daniel Bîrligea din cantoanmentul din Antalya, când cei doi și-au aruncat cuvinte licențioase în timpul unui antrenament (DETALII AICI).
Al doilea are la bază decizia clubului Rapid, care a suspendat acreditările jurnaliștilor de la iAMsport la evenimentele deschise ale echipei, cum ar fi conferințe de presă sau meciuri de fotbal, din cauza unor articole apărute pe site-ul respectiv.
Asociația Presei Sportive a solicitat, astfel, intervenția Ligii Profesioniste de Fotbal.
”Recent, două evenimente tensionate au readus în discuție relația jurnaliști – cluburi, pe care cele din urmă o tratează incorect și de pe o poziție de forță.
Mai întâi, președintele FCSB i-a numit “impostori” pe ziariștii care au relatat un episod real petrecut în timpul unui eveniment deschis și a sugerat că “deschiderea” ar trebui să aducă la schimb un tratament preferențial din partea presei.
Azi, clubul FC Rapid a preluat ștafeta derapajelor printr-un demers grav, pe care Asociația Presei Sportive îl condamnă în mod public. FC Rapid a suspendat acreditările colegilor de la iAMsport invocând “articole tendențioase și denigratoare”.
Asociația Presei Sportive se declară revoltată că, în 2025, un club de tradiție, care se pretinde modern și civilizat, interzice ziariști inclusiv pentru delicte de opinie.
Libertatea presei este un drept fundamental în orice societate democratică, iar accesul presei la evenimente de interes public nu poate fi îngrădit.
Cluburile, federațiile sau sportivii nu pot fi obligați să dialogheze cu un jurnalist sau cu o entitate media. În schimb, accesul la competiții și la celelalte evenimente conexe (de exemplu, conferințe de presă) nu ar trebui condiționat în niciun fel. În virtutea dreptului la informare, jurnaliștii trebuie să aibă acces liber la evenimente.
De asemenea, solicităm public intervenția Ligii Profesioniste de Fotbal. Așa cum am mai spus în alte cazuri similare, LPF trebuie, din postura de organizatoare a primei ligi de fotbal a României, una cu expunere din ce în ce mai mare și cu standarde în creștere, să asigure accesul civilizat și neîngrădit al presei la competiție, iar jurnaliștii de sport trebuie protejați de deciziile abuzive ale cluburilor”, scrie APS.