Sprintul a exercitat o fascinație magnetică asupra ei încă de la vârsta de 7 ani. O decizie luată de părinți avea să-i călăuzească pașii către proba care i-a intrat la inimă. A avut și un... ajutor. Fratele ei. Se poate spune că el a intermediat întâlnirea Mariei cu specialitatea de care s-a îndrăgostit la prima vedere.
Portativul din atletism a însemnat inițial și probe mai lungi, însă a avut chemare numai pentru probele în care și-a valorificat viteza, explozia și tehnica. Fiecare gest, fiecare mișcare, fiecare sutime de secundă contează în 'liniuțele' de alergare, așa cum le spun sportivii specializați pe probe de viteză. Iar Maria a făcut tot ce a putut să progreseze.
Și-a promis că se va lupta cu cronometrele și s-a ținut de cuvânt. Iar punctul de vârf al carierei, până la 22 de ani, l-a atins la Campionatul European din Olanda, din luna martie. La Apeldoorn, la Europenele de sală, a blocat cronometrul la 7,26 în proba de 60 m, corectând cu trei sutimi recordul României la tineret deținut de Ionela Tîrlea, din 1996.
La Poveștile Sport.ro, Maria Mihalache a vorbit despre primii pași făcuți în atletism, sportul cu o istorie bogată în România, în mai toate disciplinele.
"(De un pasiunea pentru sprint?) Când eram mică mă întreceam cu fratele meu mai mare, mereu îl băteam, a primit un fluturaș-anunț la școală, l-a dat părinților mei, iar ai mei au decis să mă ducă pe mine, nu pe el. De la 7 anișori m-au dus pe mine.
Nu am avut o înclinație și spre alte probe, a fost dragoste la prima vedere cu sprintul, cu viteza. Mai mergeam la crosuri, le câștigam, dar nu a fost ceva serios. La campionatele naționale de copii participam mereu la sprint.
(Te și plictiseau probele de semifond?) Sincer, pentru mine, e un pic plictisitor, nu mi-ar face plăcere să alerg probe de genul ăsta, să alerg atât de mult, nu!", a declarat Maria Mihalache, la Poveștile Sport.ro.
7,26 e recordul național la 60 m U23 deținut de Maria Mihalache
7,29 era precedentul record național la 60 m U23. Aparținea Ionelei Tîrlea din 1996