Vânzările din retailul românesc au revenit pe creștere după aproape doi ani de contracție a volumelor, atât în industria bunurilor de larg consum (FMCG) cât și în cea electro-IT, în special ca urmare a încetinirii inflației, potrivit „Barometrul de retail” al NIQ-GfK
Barometrul de retail NIQ-GfK, care acoperă circa 62.000 de magazine la nivel național, arată o creștere valorică a vânzărilor în cele doua domenii de 8,3%, până la un total de 127,3 miliarde de lei în 2024, industria FMCG având un avans de 8,0% față de anul trecut, iar cea de electro-IT de 9,6%.
Pe lângă inflație și puterea de cumpărare, în 2024 vânzările au fost influențate și de alți factori, cum ar fi schimbările climatice și de legislație, cele de obiceiuri de consum ori din activitatea și dezvoltarea formatelor de retail.
La nivel european, ca și în România, optimismul consumatorilor a fost în ușoară creștere în prima parte a anului 2024, conform studiilor NielsenIQ numărul celor cu perspective financiare negative fiind în scădere (37%, de la 41), iar al celor optimiști în creștere (15%, de la 12).
Vara fierbinte începută încă din martie a dus la creșterea cu două cifre a vânzărilor de înghețată și a aparatelor de aer condiționat, în timp ce o parte din vânzările de bere s-au mutat din magazine în HoReCa.
Pe de altă parte, creșterea cu 10% a TVA la produsele cu conținut ridicat de zahăr a dus la scăderea sau stagnarea volumelor în industria de dulciuri, ciocolată și sucuri carbogazoase, în timp ce restricțiile de preț impuse în retail la unele alimente de bază au impulsionat de exemplu vânzările de lactate.
După ani de crize succesive, consumatorul a devenit foarte decis în a cheltui doar pe lucrurile care contează și ii aduc beneficii. Conform „NIQ 2004 – Mid year Consumer Outloock”, 52% dintre cumpărătorii uzuali ai unui brand nu îl vor mai cumpăra și anul viitor – loialitatea fiind și mai mică pentru produsele care au o penetrare redusă printre consumatori.
În România, conform „NIQ Shopper Trends 2024”, fiecare cumpărător urban deține în medie 4,4 carduri de loialitate ale unui retailer de FMCG, iar 80% din ei sunt dispuși să schimbe marca produsului sau magazinul pentru a beneficia de promoții. Doar consumatorii din mediul rural au o atitudine mai loiala față de branduri, 80% dintre ei afirmând ca dacă sunt mulțumiți de un brand, nu intenționează să îl schimbe (conform „NIQ Rural România 2024”).
Obiceiurile și consumul variază și la nivel regional. Conform datelor de audit NIQ, Bucureștiul concentrează doar 11,8% din populație, dar consumă 17,6% din totalul de FMCG, la polul opus situându-se regiunea Nord-Est, cu 17% din populația țării și doar 13,9% din consum.
În România, dezvoltarea formatelor de comerț modern continuă, atât numeric, cât și calitativ. Deși în 2024 s-au deschis mai puține magazine ale retailerilor internaționali (+160) decât în anii anteriori (+203 în ‘23 și +396 în ‘22), pe piață au apărut rețele noi, au avut loc fuziuni, iar multe magazine sunt reorganizate pentru a se adapta noilor cerințe ale consumatorilor.
Comerțul tradițional, deși în scădere numerică, se modernizează și el, din ce în ce mai multe magazine adoptând bunele practici europene în privința sortimentației și serviciilor. Astfel, acesta continuă să reprezinte cel mai mare canal de vânzare pentru totalul bunurilor de larg consum, cu o pondere valorica de 34% din total FMCG și o creștere de 10,7% față de 2023. Hipermarketurile (22%, +1.8%) sunt următorul canal ca importanță, dar și ele sunt într-o permanentă presiune din partea formatelor preferate de consumatori în ultimii ani: Discounterii (21%, +10.9%) și formatele mici de Supermarkets (13%. +9.6%), care înregistrează cele mai dinamice creșteri.
E-commerce în FMCG continua să crească în valoare (+13,7%) peste media retailului Brick &Mortar și în 2024, creștere datorată în special categoriilor de produse alimentare, care au penetrat foarte bine și acest canal, ajungând să egaleze ca pondere vânzările de non-alimentare, în mod tradițional preferate în online.
Întrucât consumatorii jonglează printre propunerile diferitelor formate de retail și ale diferiților producători, aceștia din urmă vin cu tot mai multe oferte promoționale, pentru a-și mentine sau crește cota de piață. Trimestrul 4, cu începerea școlilor și sărbătorile de iarnă, înregistrează vârful perioadelor promoționale. Din totalul vânzărilor de FMCG din retailul modern, circa 26% a fost vandut la promoție în Q4 al anului trecut, în creștere ușoară față de anul trecut. În industria electro-IT, cel mai mare eveniment promo anual, Black Friday, a adus creșteri de vânzări de 212% față de media anuală, cu 12% mai mult față de creșterea înregistrată de evenimentul similar de anul trecut.
Foto: 30332530 © Marian Mocanu | Dreamstime.com