Performanța în business nu este deloc simplă nici în condiții bune. În vremuri tulburi se vede, însă, cu adevărat ce companii sunt viabile și au o creștere sustenabilă, bazată pe o strategie pe termen lung. Climatul economic global al anului 2023 a fost marcat de o combinație de factori pozitivi și provocatori, care au influențat economiile naționale și regionale în mod diferit. Economia s-a aflat în tranziție, încercând să depășească provocările post-pandemie și să se adapteze la noile realități geopolitice și economice.
Economia globală a înregistrat o creștere modestă, dar mai lentă decât anii precedenți, în jurul valorii de 2,6%, conform Barometrului riscurilor sectoriale și de țară Coface cu date pe 2023. Acest ritm reflectă o încetinire a economiilor avansate, în timp ce economiile emergente, precum India și unele state din Asia de Sud-Est, au continuat să înregistreze creșteri solide. Războiul din Ucraina a continuat să influențeze comerțul, securitatea energetică și lanțurile de aprovizionare, în special în Europa. Sancțiunile împotriva Rusiei au rămas în vigoare, accentuând reorientarea fluxurilor comerciale.
Conform raportului BNR, în anul 2023 economia mondială și-a încetinit ritmul de creștere cu 0,3 puncte procentuale, pana la 3,3%, pe fondul tensiunilor politice la nivel internațional și al fragmentării geoeconomice, precum și al întăririi politicii monetare în vederea combaterii presiunilor inflaționiste. Rata anuală a inflației a încheiat anul 2023 la nivelul de 6,61%, cu 9,76 puncte procentuale sub cel consemnat în decembrie 2022, conform raportului BNR 2023. Dezinflația substanțială consemnată pe parcursul anului a fost susținută de segmentul bunurilor alimentare și de cel energetic, potrivit analizei realizate de Coface.
În 2023, climatul economic din România a fost marcat de încetinirea creșterii economice, de presiunile cauzate de deficitul bugetar ridicat și de scăderea treptată a inflației. Deficitul bugetar a însemnat o provocare majoră, cu nevoia de împrumuturi semnificative pentru finanțare, ceea ce a dus la sporirea datoriei publice. Piața muncii a arătat o reziliență moderată, dar dezechilibrele externe, inclusiv deficitul de cont curent, au continuat să fie semnificative.
Prin urmare, creșterea economică a fost moderată, în jurul valorii de 2%, conform datelor Coface, cu încetiniri semnificative în primul trimestru, reflectând impactul inflației ridicate asupra cererii interne și a veniturilor disponibile ale populației.
Anul 2023 a evidențiat, totuși, reziliența afacerilor din România, deoarece toate companiile din top, indiferent de dimensiune și sector de activitate, au reușit să facă față valului de provocări economice majore, precum inflația ridicată, creșterea dobânzilor și presiunile externe.
Creșterea consumului privat a fost principalul motor al economiei României, contribuind la avansul PIB. Consumul privat a reprezentat aproximativ 80% din produsul intern brut, fiind unul dintre cele mai ridicate niveluri din Europa Centrală și de Est. Conform BNR, această tendință a fost susținută de creșterea salariilor nominale și a veniturilor populației, deși în contextul unei inflații încă ridicate. Totuși, această dependență de consum a amplificat deficitul de cont curent și presiunile asupra balanței comerciale, având în vedere aportul major de bunuri importate pentru a satisface cererea internă, se mai arată în analiza Coface. Pentru 2024, previziunile de creștere economică sunt moderate, la aproximativ 1,4%, potrivit celor mai recente prognoze Coface, dar succesul depinde în mare măsură de gestionarea eficientă a politicilor fiscale și de investițiile în sectoarele productive.
Situația volatilă din 2023 s-a reflectat și în faptul că ponderea companiilor performante aflate la a doua apariție consecutivă în cadrul clasamentului realizat de Coface a scăzut față de anul precedent. Numai 26 de companii dintre cele ce au fost incluse în ediția de anul trecut a topului au reușit să obțină pe parcursul anului 2023 rezultate financiare care să le asigure o poziție printre cele mai performante 100 companii din România. La ediția precedentă, 38 de companii performante reușiseră această performanță. Numărul firmelor care au reușit să figureze în toate clasamentele realizate de Coface în ultimii trei ani a crescut ușor de la 13 anul trecut la 14 în această ediție.
În această ediție, liderul clasamentului companiilor performante s-a menținut în continuare, Lidl fiind din nou campioana topului, cu o creștere a cifrei de afaceri de 18%, până la peste 4,4 miliarde de euro, fiind urmată de Porsche România și ZES Zollner Electronic. Top 10 este completat de Tehnostrade, Ursus Breweries, Pepco, Inditex România, Nitramonia, JTI și AD Auto Total.
Cele 100 de companii din această ediție a topului au reușit să obțină în 2022 o cifră de afaceri totală de 21,5 miliarde de. Afacerile celor 100 de companii din clasament au crescut cu 21% față de 2022 și cu 50% față de 2021.
În același timp, a scăzut numărul companiilor care au o cifră de afaceri de peste 100 milioane de euro, de la 71 în ediția precedentă la 58 de companii în actualul top. Celelalte 42 de companii performante din clasament sunt toate din segmentul cu cifra de afaceri între 50 și 100 de milioane de euro. Segmentul companiilor cu cifre de afaceri între 10 și 50 de milioane de euro nu este reprezentat în top, la fel ca în cele două ediții precedente.
În ceea ce privește vechimea firmelor, companiile incluse în top au, în medie, o vechime de 22 de ani. De altfel, 58 de companii din clasament au o vechime de peste 20 de ani.
Sursa: Coface RomâniaNumărul județelor prezente pe harta Top 100 cele mai performante companii din România a crescut ușor față de ediția precedentă, până la 23. Cele mai multe firme provin tot din București (47 de firme), iar județul Ilfov continuă să fie pe locul doi prin 10 firme (+1). Pe locul 3 se află județul Cluj, cu 5 firme în top, pe 4 este județul Bacău (4 firme), la egalitate cu județele Botoșani, Prahova și Timiș. Distribuția geografică a companiilor prezente în acest clasament s-a diversificat, 6 județe noi fiind reprezentate în noua clasificare (Botoșani cu 4 firme, Buzău cu 3 firme, Bihor, Harghita, Iași și Neamț cu câte o companie), în timp ce 5 județe și-au pierdut reprezentanții în top (Suceava, Olt, Sibiu, Dâmbovița și Ialomița).
Sursa: Coface RomâniaCele mai multe companii listate în ediția din acest an a clasamentului provin din domeniile: Comerț cu ridicata și distribuție (33 firme), urmat de Comerț cu amănuntul (13 firme), Construcții (12 firme), Industria alimentară și a băuturilor (10 firme), Industria de mașini și echipamente (9 firme), IT
(7 firme). Cele mai mari creșteri în 2023 au înregistrat sectoarele Construcții (+10 firme) și Comerț cu ridicata (+ 8), iar cea mai mare scădere față de ediția anterioară a avut-o sectorul Producția și furnizarea de energie electrică și termică, apa și gaze (-6).
Studiul a inclus toate companiile românești cu capital privat care au depus la Ministerul Finanțelor situațiile financiare anuale aferente activității din 2023. Pentru întocmirea Top 100 nu au fost considerate băncile, companiile de leasing, de intermediare financiară, creditare și societățile de asigurări, datorită specificului diferit al activității acestora. De asemenea, au fost excluse companiile aflate în insolvență sau cu alt status la Registrul Comerțului decât funcțiune (de exemplu radiată, lichidare, dizolvare, întrerupere de activitate) și cele care nu au înregistrat o cifră de afaceri mai mare de 1 milion euro.
Primul nivel de selecție a companiilor a constat în aplicarea simultană a 4 criterii de filtrare:
Companiile care au fost validate în baza primului nivel de selecție au fost verificate pentru respectarea unui model statistic în praguri, având 4 criterii care trebuie respectate simultan:
Clasamentul final a fost realizat prin includerea primelor 100 companii în funcție de cifra de afaceri realizată pentru anul 2023 din lista tuturor companiilor românești care au îndeplinit toate criteriile menționate în cele două niveluri succesive de selecție.
Ediția precedentă a topului este disponibilă aici.
Foto: 75040332 @ Hin255 | Dreamstime.com
Articolul a fost inițial publicat în Biz nr. 389 (16 decembrie – 16 februarie 2024). Dacă dorești să primești Revista Biz prin curier, abonează-te aici.