Implatonologia și ortodonția cresc în preferințele românilor, conform unei analize interne Dental Elite, lanț de clinici ce oferă tratamente dentare complete în București și Brașov. Conform celui mai recent sondaj, aproximativ 24% dintre români au efectuat un implant dentar în ultimii 2 ani, în timp ce 25% au apelat la un aparat dentar. De asemenea, tratamentele clasice cum ar fi cel pentru carii, respectiv serviciile de prevenție (detartrajul) se numără și ele printre cele mai accesate servicii, conform aceleiași analize.
În ultimii ani, în paralel cu interesul crescut pentru tratamente mai complexe, precum implantologia și ortodonția, românii pun un accent tot mai mare pe prevenție, controalele periodice fiind cele mai accesate servicii stomatologice, cu un procent de 63%. Tratamentele pentru carii rămân, de asemenea, frecvente, fiind solicitate de către 55% dintre pacienți. În plus, 18% dintre pacienți au apelat la intervenții de estetică dentară, cum ar fi fațetele și coroanele, iar 9% au optat pentru tratamente de parodontologie. Această evoluție sugerează că, pe lângă necesitățile imediate, românii sunt din ce în ce mai preocupați de soluții pe termen lung pentru sănătatea orală.
Prevenția a devenit tot mai importantă pentru pacienții români: 81% dintre respondenți au afirmat că cea mai recentă vizită la dentist pentru un consult a fost în ultimele 6 luni, iar 12% au realizat verificări de rutină în ultimul an. Costul intervențiilor stomatologice rămâne încă o barieră în urmarea tratamentelor pentru două treimi dintre ei: românii declară că fie au evitat, fie au amânat o intervenție dentară din considerente financiare.
Marea majoritate a românilor (83%) preferă să meargă la dentist exclusiv în țară, în timp ce numai 7% dintre ei au apelat și la stomatologi de peste hotare, iar alți 10% ar lua în considerare această opțiune.
„Românii din diaspora continuă să își trateze problemele stomatologice cu precădere în țară datorită costurilor accesibile, pregătirii medicilor stomatologi români, tehnologiei avansate și calității actului medical, totodată beneficiind de garanția și protecția legilor europene.
Chiar dacă prețurile au crescut, tratamentele complexe, cum ar fi cele cu implanturi dentare, rămân de până la trei-patru ori mai ieftine decât în Europa de Vest, iar pacienții au o mai mare încredere în specialiștii români. Mulți dintre cei din diaspora își folosesc asigurările stomatologie private sau de stat din Franța, Belgia, Germania, Austria sau Regatul Unit pentru a acoperi o parte semnificativă a lucrărilor realizate în România, uneori acestea acoperind până la 50% din cost”, spune Bogdan Ciucu, co-fondator Dental Elite.
Noile tehnologii care ajută medicii stomatologi să realizeze intervenții mai eficiente și cu mai puțină durere au făcut ca implanturile să devină o soluție tot mai accesată: cei mai mulți români – 60% – preferă implantul dentar ca primă opțiune în cazul pierderii unui dinte, în timp ce aproape o treime declară că nu sunt siguri de opțiunea pe care ar alege-o într-o astfel de situație.
De altfel, o treime dintre respondenți au deja cel puțin un implant dentar, iar 40% afirmă că sunt interesați de această opțiune pe viitor. Cel mai important beneficiu al implanturilor este, în primul rând, funcționalitatea, apreciată de o treime dintre respondenți. Alte caracteristici care contribuie la popularitatea în creștere a acestor intervenții sunt confortul și stabilitatea pe care le oferă (21%), dar și durabilitatea (17%) și aspectul natural (11%).
Totuși, costul rămâne principala barieră și în cazul implanturilor, chiar mai mult decât frica, deși aproape jumătate dintre respondenți sunt de acord că implantul reprezintă un cost justificat.
„În ultimii ani, că pacienții noștri acordă o atenție din ce în ce mai mare sănătății orale: controale de rutină tot mai regulate, o dată la 6 luni, inclusiv pentru copii. Totuși, am observat că mulți dintre ei suferă de boala parodontală fără să conștientizeze că au această afecțiune – care nu doare în faza incipientă și este astfel ignorată. Aceasta cauzează pierderea dinților, chiar și la vârste foarte fragede, în multe cazuri chiar și de la 30 ani. În cazurile în care tratamentul bolii parodontale, adesea asistat de lasere de ultimă generație, nu mai este posibil sau nu are rezultate ca urmare a stadiului avansat, tot mai mulți români apelează la soluții bazate pe implanturi dentare cum ar fi dantura fixă pe implanturi – popular spus, ”dinții ficși”.
Comunicarea transparentă cu fiecare pacient în parte și explicarea fiecărui pas al planului de tratament contribuie foarte mult la decizia de a apela la aceste intervenții, care pot reda pacienților noștri zâmbetul și încrederea în ei. În plus, pacienții apreciază tot mai mult avantajele pentru sănătatea orală și văd aceste tratamente ca pe o investiție pe termen lung”, adaugă Bogdan Ciucu, co-fondator Dental Elite.
Inclusiv tratamentele ortodontice au devenit mai dezirabile pentru pacienții români: jumătate dintre participanții la sondaj fie au avut aparat dentar în trecut, fie au unul în prezent sau iau în considerare această opțiune pentru viitor. La acest lucru contribuie și faptul că opțiunile disponibile acum pe piață sunt mult mai variate și mai puțin restrictive ca în trecut, astfel că experiența de a avea aparat dentar a devenit mai confortabilă în ultimii ani.
La popularizarea tratamentelor ortodontice contribuie și un public tot mai informat, care apreciază mai ales avantajele pentru sănătate: 34% dintre respondenți afirmă că ar opta pentru un aparat dentar pentru corectarea mușcăturii sau a altor probleme funcționale, în timp ce 24% ar urma recomandarea medicului dentist în acest sens.
În timp ce 9 din 10 români consideră, în general, aspectul estetic important și foarte important, doar 17% dintre participanții la sondaj au menționat aspectul estetic plăcut ca fiind unul dintre motivele principale pentru a apela la un aparat ortodontic.
Monitorizarea și controalele regulate sunt esențiale pentru rezultate optime în cazul tratamentelor ortodontice, iar astăzi, pacienții pot apela și la soluții de inteligență artificială pentru a economisi timp. Astfel de soluții inovatoare permit evalurea în clinică pornind de la fotografii realizate de pacient acasă, cu propriul telefon. În acest sens, 11% dintre respondenți declară că ar opta pentru un astfel de serviciu.
Însă, până când astfel de soluții vor deveni mai răspândite, domeniul sănătății orale avansează zi de zi, cu aparatură și tehnologii care fac toate intervențiile mai ușoare, mai rapide și fără durere pentru pacienți. De altfel, respondenții afirmă aproape în unanimitate că este important ca un cabinet stomatologic să foloseasă tehnologii moderne.
În primul trimestru al anului 2025, afacerile Dental Elite au crescut cu 27% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Primele 3 luni ale anului au adus și o dublare a numărului de abonamente de prevenție vândute, cele anuale active trecând pentru prima dată de 1.000.
În luna aprilie a acestui an, compania a implementat și un sistem de plăți prin portofel de criptomonede, atât online, cât și offline, în recepția clinicilor, o inovație pentru industria de servicii de sănătate orală din România.
*Rezultatele au fost colectate pentru o analiză internă Dental Elite, în baza unui chestionar electronic completat de peste 300 de respondenți din București și din țară, din baza de date a companiei, respectând toate prevederile legale privind securitatea datelor și a informațiilor personale ale respondenților.