Procedurile pentru desemnarea noului guvern s-au desfășurat rapid, pe parcursul zilei, fiind o formalitate în contextul în care coaliția formată din PSD, PNL, UDMR și minorități are o majoritate parlamentară confortabilă.
Ședința plenurilor reunite ale Camerei Deputaților și Senatului pentru învestirea guvernului Ciolacu 2 a început în jurul orei 17, fiind prezidată de către noii președinți ai Camerelor, Ciprian Șerban (PSD), respectiv Ilie Bolojan (PNL).
După ce în prima parte a zilei, Marcel Ciolacu a fost desemnat premier de Klaus Iohannis, miniștrii din Cabinetul Ciolacu 2 au fost validați de comisiile de specialitate, după audieri rapide. Au primit aviz favorabil:
În plenul Parlamentului, Guvernul Ciolacu 2 a primit 240 de voturi pentru. 143 de deputați și senatori au votat împotriva noului guvern. Pentru ca noul cabinet să fie instalat în funcție erau necesare cel puțin 233 de voturi favorabile. Votul a fost secret, cu bile.
„Pe termen mediu, prioritatea acestui Guvern este să refacă structura economică și socială a comunității. Și să pună la baza acestui proces respectul pentru munca fiecăruia și, mai ales, pentru modul în care este cheltuit banul public! Cetățeanul a servit mult prea mult timp statul. Este timpul ca și statul să își facă corect treaba față de cetățean.
Și voi da un exemplu, cu riscul de a supăra anumite categorii, cum ar fi magistrații.
Nu pot sta cu mâinile în sân după decizia Curții Constituționale care a eliminat supraimpozitarea pensiilor speciale! Nu am niciun drept ca persoană publică comentez o decizie a CCR. Orice decizie trebuie pusă în aplicare. Dar, o asemenea decizie produce tocmai frustrare și inechitate față de restul cetățenilor!
De aceea, acest Guvern va căuta soluții pentru a crește în 2025 pensiile mici, pensiile celor care chiar au nevoie de așa ceva. Și de a veni cu o lege a salarizării care să nu mai fie despre cât primește nu știu cine în plus la salariu, ci de cât câștigi în funcție de cât muncești. Iar aici lucrurile trebuie separate foarte clar.
Sporurile și primele nu mai trebuie să fie o obligație lunară, cum au ajuns, din păcate, acum. Beneficiile trebuie să premieze performanța, trimestrial sau anual, exact ca în sistemul privat.
Acesta trebuie să fie etalonul. Angajații la stat trebuie să își justifice activitatea prin raportări similare ca în mediul privat. Plimbatul de dosare între etaje, cafenele și meniul de la bufet nu înseamnă performanță.
Vrei spor de fonduri europene 50% din salariu? Atunci trebuie să atragi maximumul din target. Dacă ai absorbție 1% la finalul lunii, atunci tot 1% din acest spor îl vei încasa. Este foarte simplu și corect și, mai ales, este foarte corect.
(…)În prezent, funcționarul public a devenit similar cu cornul abundenței. Așa arată raiul oricărui angajat din România: multe zile de concediu pe an, salarii mai mari ca la privat, sporuri fără niciun criteriu de performanță și garanția că aproape nimeni nu te poate da afară, indiferent dacă îți faci treaba sau nu. Aceste lucruri trebuie să înceteze.
Și cred că trebuie să începem de la modul cum ne selectăm angajații la stat. După 35 de ani de la Revoluție, percepția publică și, deseori, chiar adevărul este că nu te angajezi la stat decât dacă ai o pilă. La un ministru, la un primar sau la un șef de instituție. Fix ca în comunism.
Trebuie să stopăm această situație. (…)
Acest Guvern nu va fi unul care să ia măsuri de austeritate! Din contră, vom continua să susținem mediul de afaceri prin programe masive de sprijin. Dar ne dorim ca fiecare euro pe care-l oferim pentru dezvoltare să aibă o justificare solidă.
Românii ne cer să avem grijă de banul public și exact asta vrem să facem! Asta înseamnă că facilitățile fiscale vor fi extrem de țintite, axate strict pe domeniile economice strategice și acolo unde importăm cel mai mult”, a susținut Marcel Ciolacu, în plenul Parlamentului, înaintea votului de învestitură.
Liderii coaliției formate din PSD, PNL, UDMR și minorități au anunțat, tot luni, că au decis să susțină un candidat comun la prezidențiale, pe liberalul Crin Antonescu.