Pe fondul tensiunilor geopolitice recente, Comisia Europeană a anunțat planul ReArm Europe, care urmărește să permită țărilor UE să investească în consolidarea capacităților lor de apărare, un proiect care ar putea mobiliza până la 800 de miliarde de euro. În același timp, creșterea accelerată a cheltuielilor militare în Europa a dus la evaluări record pentru companiile din sectorul apărării.
Conflictul militar dintre Rusia și Ucraina, precum și schimbările din politica externă a SUA au acutizat nevoia urgentă a UE de a-și întări securitatea și apărarea și de a accelera eforturile de a consolida capacitățile militare europene. Conform unui sondaj Eurobarometru publicat în luna martie, două treimi din cetățenii UE (66%) doresc ca UE să joace un rol mai important în a-i proteja de crizele globale și riscurile de securitate. Securitatea și apărarea au fost indicate ca fiind domeniul asupra căruia ar trebui să se axeze cu precădere UE, ele reprezentând principala prioritate pentru 36% din respondenții din întreaga Uniune Europeană.
În acest context, Comisia Europeană a anunțat planul ReArm Europe/Readiness 2030, care urmărește să permită țărilor UE să investească în consolidarea capacităților lor de apărare. Comisia propune ca țările UE să fie autorizate să aloce până la 1,5% din PIB în fiecare an pentru apărare, fără a fi sancționate pentru deficite bugetare excesive. În plus, UE va oferi împrumuturi de până la 150 de miliarde de euro pentru ca țările UE să poată cumpăra produse militare împreună. Această schemă ar trebui să fie deschisă și pentru Ucraina și alte țări precum Norvegia, Elveția, Islanda, Liechtenstein, precum și țările candidate la UE.
Comisia estimează că planul ar putea mobiliza 800 de miliarde de euro și ar contribui la consolidarea capacităților de apărare în toate statele membre.
„Anunțul Comisiei Europene marchează începutul unei etape noi pentru industria de defense-tech din Europa. Este o cursă a reînarmării, diferită însă de cele anterioare, prin faptul că accentul se mută de la mijloacele convenționale la capabilitățile tehnologice avansate, care pot schimba fundamental modul în care sunt gestionate conflictele„, spune Mihai Filip, CEO al OVES Enterprise, companie românească specializată în dezvoltarea de soluții software pentru industriile de apărare, aerospațială și securitate cibernetică. „Soluțiile moderne de apărare trebuie să includă componente software sofisticate, protecție cibernetică solidă și sisteme inteligente bazate pe inteligență artificială. Echipamentele clasice – drone, avioane, sisteme de artilerie – devin relevante doar în măsura în care sunt completate de tehnologie care le crește eficiența și capacitatea de reacție. Vedem deja interes crescut pentru sisteme autonome, pentru analiză avansată a datelor în timp real și pentru integrarea
AI în toate segmentele operaționale„, consideră Mihai Filip.
Reacționând la planul ReArm Europe și la un document de strategie al Comisiei privind apărarea europeană, președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a arătat că „Europa trebuie să se poziționeze ca o forță care contează. Aceasta înseamnă să fim pregătiți, înseamnă să luăm în serios securitatea, pregătirea și competitivitatea noastră„. De altfel, CE a prezentat în 2024 propunerea de program privind industria europeană de apărare, cu scopul de a impulsiona industria de securitate și apărare a UE. Programul ar trebui să aloce 1,5 miliarde de euro între 2025 și 2027 pentru a acoperi decalajul dintre nevoile de apărare pe termen scurt până la sfârșitul bugetului UE 2021-2027 și obiectivele strategice pe termen lung.
„Pentru companiile românești care dezvoltă tehnologie, inclusiv în zona de securitate și
apărare, acest context oferă o fereastră reală de oportunitate. Expertiza noastră în software și AI este recunoscută și poate contribui direct la transformarea strategică a apărării europene. Europa va avea în continuare nevoie de sprijinul partenerilor transatlantici, însă e esențial ca această reconstrucție să înceapă acum, cu resurse, parteneriate și obiective clare„, apreciază oficialul de la OVES. În ultimele luni, compania clujeană a semnat un memorandum strategic cu Overwatch Aerospace, companie britanică specializată în dezvoltarea și producția de drone militare și soluții aerospațiale avansate, utilizate, în prezent, inclusiv de guvernul britanic și în operațiuni desfășurate în Ucraina, dar și cu MSI Defense Solutions, integrator american de sisteme tactice avansate pentru apărare terestră și navală.
Creșterea accelerată a cheltuielilor militare în Europa a dus la evaluări record pentru companiile din sectorul apărării, ajungând la niveluri comparabile cu cele ale unor branduri de lux consacrate la nivel global. Un domeniu perceput anterior ca fiind cu marje reduse este astăzi considerat o oportunitate reală de creștere în portofoliile de investiții. Acțiunile producătorului german de tancuri și muniție Rheinmetall AG aproape s-au dublat de la începutul anului 2025.
Potrivit Bloomberg, evaluarea companiei, calculată pe baza profiturilor anticipate, o plasează acum între giganții industriei de lux LVMH și Hermès, celebru pentru gențile Birkin. Și alte companii europene din domeniul apărării – precum Thales din Franța și Leonardo din Italia – au înregistrat creșteri importante. Entuziasmul crescut al investitorilor a dus la lansarea WisdomTree Europe Defence UCITS ETF, primul fond tranzacționat la bursă dedicat exclusiv sectorului de apărare european. Listat pe bursele din Milano, Frankfurt și, recent, la London Stock Exchange, acest ETF reunește 20 de companii europene active în producția de echipamente civile și militare, electronice de apărare și tehnologie spațială.
Totuși, unii analiști avertizează că prețurile acțiunilor ar putea fi deja supraevaluate, mai ales având în vedere că titlurile Rheinmetall s-au apreciat de peste 10 ori din februarie 2022 până în prezent. Cu toate acestea, bănci importante precum Goldman Sachs și JPMorgan Chase consideră că potențialul de creștere pentru acțiunile din domeniul european de apărare nu a fost epuizat.
Pentru a valorifica expertiza deja existentă în zona de tehnologie și dezvoltare software, autoritățile din România ar trebui să trateze inteligența artificială și inovația ca direcții strategice, cu obiective concrete și susținere instituțională, spun reprezentanți din domeniu. „În acest moment, companiile românești cu proiecte relevante în defense-tech nu beneficiază de un cadru funcțional de colaborare cu statul. Accesul la infrastructuri de testare este limitat, procedurile birocratice sunt descurajante, iar deschiderea către soluții locale este redusă„, arată Mihai Filip, CEO al OVES Enterprise. „Această lipsă de implicare se reflectă direct în pierderea de oportunități. Tehnologiile dezvoltate în România sunt adesea achiziționate de alte state, valorificate la scară și apoi reintroduse pe piața locală prin integratori străini, la costuri semnificativ mai mari. Situația actuală favorizează exportul de valoare adăugată, fără un beneficiu concret pentru ecosistemul local”, arată oficialul companiei.