Răzvan Gheorghe, Activ Property Services: „Stilul meu de leadership a fost liantul organizației” - Revista Biz - prima revistă de afaceri din România

Răzvan Gheorghe, Activ Property Services: „Stilul meu de leadership a fost liantul organizației” - Revista Biz - prima r
📅 2024-09-16

Cum a reușit Răzvan Gheorghe, care a pornit pe drumul antreprenoriatului cu peste 30 de ani în urmă cu 2.000 de dolari în buzunar, să ajungă să construiască Activ Property Management, un business care a încheiat anul 2023 cu afaceri de aproape un milion de euro pentru care are planuri mare de dezvoltare, printre care și introducerea unui serviciu de investiții în proprietăți comerciale

Ați intrat în business imediat după facultate. Ce v-a determinat să urmați acest drum? Cum v-a ajutat faptul că nu v-ați angajat imediat după absolvire? Uitându-vă înapoi, ați face aceeași alegere și de ce?

Am început business-ul de servicii de consultanță imobiliară imediat după Revoluție, alături de câțiva colegi de facultate și liceu care, la fel ca mine, au fost atrași de oportunitățile date de începuturile economiei de piață în România. Suntem absolvenți ai Universității Politehnica din București, însă la momentul respectiv inginerii nu mai erau la căutare când am absolvit noi, iar în același timp se simțea o mare oportunitate spre business în România.

Probabil dacă m-aș fi angajat nu aș mai fi pornit la acel moment pe cont propriu, dar cu siguranță drumul meu ar fi fost tot către antreprenoriat. Din acest punct de vedere, pot să spun că faptul că nu mi-am găsit job a fost o oportunitate pentru mine să dezvolt un business și mai devreme cel mai probabil.

Dorința de a fi antreprenor mi-a stârnit o mare curiozitate – aveam o mare motivație să fiu independent și să dezvolt ceva de la zero pe cont propriu. Domeniul imobiliarelor era o noutate, cu potențial ridicat de câștig, lucru care s-a dovedit în timp ca fiind greu de realizat. Iar în ceea ce privește începuturile și dacă aș alege alt tip de business, pot să spun cu convingere că aș alege tot domeniul consultanței imobiliare.

Ce v-a convins să alegeți domeniul imobiliarelor pentru business și cu ce investiție ați pornit? A fost vorba de fler, un pas strategic pentru potențialul din viitor sau o alegere confortabilă pentru dvs?

Domeniul imobiliarelor era foarte ofertant la momentul respectiv, se pregătea să cunoască o evoluție fără precedent. Potențialul era, deci, infinit. Am văzut această oportunitate, deși nu am estimat la acel moment cât de mare ar putea să fie și cum ar putea să evolueze lucrurile, dar oportunitatea era acolo. Și astfel am început în acest domeniu, cu o investiție inițială în jur de 2.000 de dolari, inițial cu activitatea de tranzacții imobiliare rezidențiale și trecând ulterior către tranzacții pentru activități administrative.

Serviciile imobiliare înființate de noi la începutul lui 1993 au traversat anii alături de sute de clienți pe care i-am avut sub diverse denumiri. Totul a început cu Activ Prod Impex care s-a transformat rapid în Activ Consulting până la cumpărarea de către Cushman & Wakefield la sfârșitul lui 2006 după 10 ani de parteneriat strategic. Partenerii cu care am început firma s-au bucurat alături de mine de anii extraordinari petrecuți sub marca Cushman & Wakefield până la sfârșitul lui 2016.

Din 2017 ne-am rebranduit în Activ Property Services, iar în timp câțiva dintre partenerii vechi au fost înlocuiți de noua generație de profesioniști care gradual preiau din ce în ce mai mult conducerea firmei. Cea mai mare satisfacție a mea ca antreprenor a fost aceea că am reușit să țin echipa de baza unită și capabilă să navigheze prin crizele externe și interne care au avut loc.

Cum arată piața la începutul anilor 90? Se vindea totul ușor, mergeau lucrurile de la sine sau era nevoie să fiți competitivi? Care au fost primele spații intermediate?

Mergea totul ușor pentru că era imediat după Revoluția din 1989 și erau puține firme imobiliare pe piață, iar, implicit, competiția era redusă.

Tranzacțiile la începutul anilor ’90 erau numai tranzacții cu imobile rezidențiale, folosite preponderent pentru locuit și mai puțin pentru activități administrative.

Primele tranzacții au fost de închiriere în cartierele centrale și de nord ale capitalei, principalii clienți fiind companii românești pentru birouri și expați pentru locuit.

Ce decizii majore a trebuit să luați pentru a vă adapta la schimbările pieței? Care ar fi trei momente cheie din parcursul Activ Property Services?

Primul moment cheie a fost în 1996 când am semnat contractul de licență cu HEALEY & BAKER (ulterior Cushman & Wakefield), dată la care am migrat de la tranzacții rezidențiale către tranzacții comerciale.

 Al doilea moment a fost vânzarea Activ Consulting la sfârșitul anului 2006, iar a treia schimbare de strategie majoră a fost la începutul anului 2017 când am stabilit și am început trecerea de la serviciul de reprezentare a ocupantului (chiriașului) către serviciul intermediar al imobilelor standard, respectiv reprezentarea proprietăților.

Care au fost cele mai mari tranzacții gestionate, pentru ce tip de spațiu și ce tip de firme?

Activitatea noastră implică o serie de tranzacții importante, însă dintre cele mai mari le amintim pe următoarele: prima mare tranzacție a fost vânzarea centrului comercial European Retail Park Sibiu (în prezent Shopping City Sibiu), unde am reprezentat dezvoltatorul belgian BELROM. A doua mare tranzacție a fost vânzarea unui teren pentru dezvoltarea unui centru comercial în București, unde am reprezentat cumpărătorul, una dintre firmele belgiene BELROM. Iar a treia tranzacție a fost vânzarea centrului comercial River Plaza Râmnicu Valcea către SONAE SIERRA.

Care dintre segmentele de business (office, industrial, comercial) are un potențial mare în România și de ce? În ce orașe, în afară de București, Timișoara sau Cluj-Napoca, există potențial de atragere a angajatorilor sau a firmelor pentru deschiderea de depozite? 

Dintre toate cele trei segmente, cel mai mare potențial de dezvoltare îl are sectorul industrial, în România. Stocul de spații industriale a crescut constant și este în continuă creștere, odată cu dezvoltarea economică.

Zona care va avea o dezvoltare importantă în viitor, odată cu infrastructură, este regiunea Moldova, în special Iași și Bacău.

Câți angajați aveți și cu ce cifră de afaceri încheiați anul? Ce stil de management vă definește și ce vă inspiră în business?

Stilul de leadership este foarte important în evoluția companiei. Business-ul nostru a crescut constant de-a lungul anilor, pe toate segmentele – office, industrial, comercial – încheind 2023 cu afaceri de aproape un milion de euro. Stilul meu de leadership a fost liantul organizației, iar modul meu deschis de comunicare și empatie a făcut ca cei care sunt acum cu mine să fie loiali firmei de foarte mult timp, unii dintre colegi fiind în firmă de 10, 20 sau chiar de peste 30 de ani. Astfel, în prezent, avem o echipă de 14 specialiști.

Am încurajat întotdeauna dezvoltarea personală a fiecărui coleg și am avut ușa deschisă și atenția aplecată asupra nevoilor fiecăruia, lucru pe care îl voi face atâta timp cât voi lucra alături de echipă. La Activ Property Services azi, munca și inspirația sunt apreciate și recompensate, fiind un loc unde dezvoltarea personală este încurajată și susținută continuu.

Cu trecerea timpului, inspirația mea a venit din ce în ce mai mult din educație și pregătire continuă, activități pe care le promovez și le încurajez în toate organizațiile cu care interactionez. Sunt mulți oameni inspiraționali pe care i-am întâlnit în ultimii ani, dar cel mai mult mă inspiră lucrurile noi pe care le învăț. Cu cât sunt mai inspirat, cu atât doresc să îi inspir și eu pe alții, ceea ce caut de ceva vreme.

Ce planuri de business aveți? Unde vedeți potențial de exploatat pentru creștere?

Luăm în calcul să introducem serviciile de administrare de proprietăți și de rezidențial și să redeschidem un serviciu de investiții în proprietăți comerciale pentru investitorii locali interesați de real estate. De asemenea, lucrăm la dezvoltarea unui software foarte performant și complex pentru automatizarea proceselor de property management.

Planul meu de business azi sunt oamenii și ghidarea lor către performanță. În serviciile imobiliare, și probabil în oricare din serviciile profesionale, principalul business este asigurarea și susținerea performanței echipei.

Cât potențial de business are România în opinia dvs? Încurajați tinerii să se lanseze în afaceri și în ce domenii? Ce sfaturi aveți pentru ei?

Potențialul de business al României este evident nu doar potrivit declarațiilor Guvernului, ci concret din statistica economică care arată că PIB-ul României crește într-un ritm mai accelerat decât media Uniunii Europene.

Având în vedere că IMM-urile care activează în domeniul serviciilor și al activităților conexe se dezvoltă din ce în ce mai mult, crescând astfel ponderea veniturilor aduse de aceste activități PIB-ului, este clar că tinerii ar trebui să se îndrepte cu precădere către aceste domenii.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri revista biz

Mihai Mija, Colorcodes: Așteptarea mea este să facilitez proiecte care sparg barierele tradiționale și conectează domenii diverse

Reading Time: 8 minute Este fondator și Creative Director al agenției Colorcodes. Cu o experiență de 16 de ani în industria de marcomm, obținută atât în agenții, cât și la client, Mihai Mija este curator și facilitator de experiențe creative și parteneriate pentru branduri și partenerii lor. Alt...

Biz 25 ani: Carmen Șeitan – Brunello Cucinelli Bucharest

Reading Time: < 1 minut Carmen Șeitan este o antreprenoare influentă în industria modei de lux din România, activând de peste 20 de ani. Împreună cu soțul său, a contribuit semnificativ la dezvoltarea arterei de lux Calea Dorobanților, unde deține boutique-uri exclusiviste pentru branduri de...

Biz 25 ani: Liliana Bock – Maresi Foodbroker

Reading Time: < 1 minut Liliana Bock, director de marketing la Maresi Foodbroker, coordonează un portofoliu impresionant de peste 30 de branduri și 800 de produse, specializându-se în produse premium din FMCG. Cu o carieră de 18 ani în cadrul companiei, ea aduce o abordare personalizată fiec...

Biz 25 ani: Ruxandra Micușnescu – Line Agency

Reading Time: < 1 minut Ruxandra Micșunescu este fondatoarea Line Agency, o agenție de comunicare și marketing, cu o vastă experiență în industria internațională a luxului. A studiat la École Hôtelière de Lausanne și a lucrat pentru branduri de renume precum Cartier și Montblanc în cadrul Ri...

Biz 25 ani: Cristian Ioniță – DIGI

Reading Time: < 1 minut Cristian Ioniță are o experiență extinsă în domeniul marketingului și eCommerce, acumulată pe parcursul unei cariere de peste 15 ani. În prezent, este Director de Marketing la Digi România, unde activează din decembrie 2020. Anterior, a ocupat poziția de Ecommerce Man...

Ultimele gadgeturi electronice si telefoane mobile

Aici gasesti ultimele descoperiri tehnologice si cele mai noi gadgeturi smart, precum si cele mai performante telefoane mobile, tablete, laptopuri..