Nevoi ordinare pentru copii extraordinari. Cum putem ajuta copiii să aibă rezultate mai bune - Revista Biz - prima revistă de afaceri din România

Nevoi ordinare pentru copii extraordinari. Cum putem ajuta copiii să aibă rezultate mai bune - Revista Biz - prima revis
📅 2024-12-26

Rezultatele PISA pun accent pe inechitatea din educație, acea prăpastie care se lărgește între copiii cu resurse (materiale, dar și implicarea părinților și a familiei în educație) și cei fără sprijin în această direcție, ultimii fiind lăsați adesea numai în grija școlii. Conform studiului Cambridge „Hidden Talents in harsh Environments” cele mai multe soluții se concentrează pe reducerea deficitului, iar o soluție alternativă este construirea pe punctele tari; de cele mai multe ori, acești copii fără resurse dezvoltă abilități de răspuns și adaptare la stres, abilități pe care se poate baza întreaga lor formare.

Organizația Narada a verificat aceste ipoteze în practică, printr-o cercetare calitativă în mai multe școli din țară, iar principala concluzie este că, în permanență, încurajarea și recompensa vin pe baza rezultatelor academice, fără a fi luat în considerare întregul context al copilului.

Cum a pornit această cercetare? În primăvara acestui an, Narada a lansat un apel către profesori și directori de școli din țară, ce au înscris alerte pe HartaEdu (platforma ce mapează nevoile școlilor și mobilizează comunitățile să le rezolve) pentru a afla care sunt principalele nevoi ce caracterizează sistemul educațional din România. În urma răspunsurilor, s-au conturat principalele teme de acțiune ale organizației pentru anul școlar 2024-2025, respectiv patru programe de intervenție și mobilizare socială menite să aducă o transformare reală în viața copiilor și să mobilizeze puterea celor mulți pentru educație. Primul program a vizat nevoile de bază ale 8220 de copii cărora le lipsesc produsele de bază, precum rechizite, ghiozdane, ghete sau geci de iarnă pentru a merge la școală și a mobilizat peste 1200 de donatori și parteneri care au găsit resurse pentru a echipa de școală 2700 de copii.

Al doilea program, „nevoi ordinare pentru copii EXTRAORDINARI”, care se lansează acum, în luna decembrie, îi vizează tocmai pe acei copii care, din cauza lipsei de resurse (atât în familie, cât și în comunitate) și din cauza experiențelor stresante la care au fost expuși de-a lungul vieții, au dezvoltat o serie de abilități practice și sociale ce nu sunt puse în valoare pentru că nu înregistrează neapărat rezultate academice promițătoare. Aceste date reies dintr-o cercetare calitativă făcută sub îndrumarea sociologului Carmen Voinea, care s-a alăturat echipei Narada pentru a studia la firul ierbii provocările din educație și al Irinei Vasile, director de programe integrate, în cadrul organizației.

Concluziile cercetării: Școala românească pune reflectorul doar asupra copiilor cu rezultate academice

În urma cercetării a reieșit că, într-adevăr, accentul se pune în special pe acei copii care au note bune, rezultate deosebite la concursuri și olimpiade, ceilalți fiind lăsați în umbră. Dintre acești „ceilalți” se remarcă copiii cu talente ascunse, copiii care au învățat să gătească din nevoia de a avea grijă de proprii frați, să descopere secretele naturii fiind nevoiți să aibă grijă de animale și să cultive câmpurile familiei, precum și pe cele ale fizicii și chimiei lucrând în ateliere meșteșugărești, din nevoia de a aduce un venit în plus în casă, dar și aceia care au învățat empatia în condiții foarte grele. Numai că aceste abilități practice și sociale nu se traduc neapărat în rezultate academice, motiv pentru care nu sunt puși sub lumina reflectorului. Un astfel de caz este povestea Ionelei, care, la doar 14 ani, a găsit modalitatea prin care poate face magie în jurul ei. Asemenea unui alchimist, reușește să transforme cele mai banale ingrediente dintr-o bucătărie în praf de stele, astfel că cei care gustă ce iese din mâinile ei, sunt absolut fascinați. A învățat să gătească din nevoia de a-și ajuta bunica, dar și din dorința de a o răsplăti într-un fel pentru toată grija ei și alinarea ce i le-a dat în cele mai grele momente, încercând să acopere cumva dispariția mamei și absența tatălui. Aceste dureri pe care le poartă în suflet răsună ca o amenințare că ar putea să piardă drumul, mai ales că sprijinul pe care se bazează atârnă de un fir de ață, bunica fiind în vârstă. Când nu mai vede lumina, găsește un colț de hârtie, pe care expune toate tenebrele ce nu-i dau pace. Are un super talent și un extraordinar potențial de a alege calea artei, însă pentru asta e nevoie să fie văzută, auzită și încurajată. Și acolo unde nu sunt resurse, e greu să găsești încurajări.

Din interviurile cu profesorii și elevii reiese că performanța la sat înseamnă să iei un copil care a intrat cu media 3 la un liceu tehnologic și să-l aduci la 6 la BAC, performanță constând în ideea ca el să aibă timp, resurse în afara școlii, să își atingă aceste obiective. Școala nu este un mediu adaptat și pregătit să motiveze și să susțină copiii din medii dezavantajate, cu talente ascunse, fapt pentru care ei nu ajung la potențialul maxim sau, în mare parte, renunță la școală, nu își finalizează studiile sau nu ajung niciodată să își dezvolte competențele – pasiunile, talente ascunse. În școlile din România, accentul se pune pe competiție academică și individualism, nu pe cooperare și susținere reciprocă de creștere între copii.

„Școala tradițională oferă prea puțini designeri de suflete în rândul profesorilor, relația profesor-elev fiind esențială pentru atingerea potențialului – copiii care nu au un mediu de susținere acasă, e necesar să găsească un model de inspirație la școală sau în comunitate. Unele școli din mediul rural sunt școlile compromisului educațional – se face cu ușurință rabat de la calitatea actului educațional și motivarea nerealistă a copilului pentru a fi prezent la școală: copiii primesc burse, sistemul formează o atitudine de așteptare pasivă a sprijinului, întărește vulnerabilitatea și sentimentul neputinței”, declară Irina Vasile, director de programe Narada.

În ce constă campania Narada, „Nevoi ordinare pentru copii EXTRAordinari”

În acest context, Narada conturează programul „Nevoi ordinare pentru copii EXTRAordinari”, un nou exercițiu de mobilizare a comunităților și liderilor din educație, ce își propune susținerea acestor copii cu talente ascunse prin crearea unui ecosistem în jurul lor, care să-i încurajeze să-și dezvolte abilitățile, să le pună în lumină și să le pună la lucru cu obiectivul de a obține o creștere din punct de vedere academic, de a dezvolta potențialul prin educație. Prin HartaEdu, Narada selectează 10 școli în programul „nevoi ordinare pentru copii EXTRAORDINARI” , cu scopul de a crea un ecosistem în jurul copiilor EXTRAORDINARI din comunitățile respective. Conform cercetărilor calitative (ex. Manifest creativitate, perseverență, potențial deosebit într-un domeniu specific), acești copii vor deveni nucleul „Laboratoarelor de Talente” din școlile lor. În fiecare din cele 10 școli organizația investește în construirea capacității profesorilor de a identifica acei copii cu talente ascunse și de a le fructifica abilitățile în mediul academic.

Așa cum sunt necesare laboratoare de fizică, biologie, chimie sau informatică, tot la fel e nevoie de un spațiu dedicat, un laborator EXTRA pe care Narada îl construiește în fiecare școală, astfel încât să aducă laolaltă copii cu rezultate academice bune, copii cu abilități practice și sociale, născute din diferite experiențe dure de viață, profesori dornici să se implice și să împingă limitele sistemului și comunitatea. În mod deosebit, Narada identifică alături de profesori 20 de copii ce provin din medii vulnerabile, pe care îi va sprijini într-un ritm de 1 la 1 pentru a accelera procesul de punere în lumină a acestor talente și punerea lor la lucru pentru creșterea rezultatelor academice. După o intervenție continuă preț de 6 luni, în vara anului următor, Narada va trage concluziile acestui pilot, pentru a putea oferi practicile și modalitățile de scalare prin HartaEdu.

Pentru construirea acestei intervenții integrate care vizează schimbarea de perspectivă și a normelor sociale în ceea ce privește etichetarea copiilor și construirea pe baza potențialului lor este nevoie de investiții pe multiple paliere și ajustări pe parcurs pentru a atinge obiectivele.

Narada, cu sprijinul partenerilor precum ING Bank România, Prime Kapital Development, Deloitte, Impetum Group, Creative Director al The Hurricane, Florin Grozea și echipa Mocapp, dǎ startul inițiativei şi îi cheamă la implicare pe toți cei care cred în educație și sunt dispuși să-și pună propriul talent la lucru pentru a sprijini talentele și potențialul fiecărui copil.

Pentru o schimbare sustenabilă este nevoie de implicare, așadar cei care își doresc să se implice pot trimite un SMS la 8864 cu textul EDUCATIE sau pot direcționa către Narada 20% din impozitul pe profit realizat în 2024 și ce urmează să fie plătit la începutul anului viitor, pentru a construi laboratoarele EXTRA din cele 10 școli, a echipa profesorii cu competențele necesare, a susține financiar serviciile critice pentru cei 20 de elevi cu talente ascunse, ca ei să-și poată continua studiile și să treacă la următorul nivel de performanță și apoi pentru a amplifica la nivel național.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri revista biz

Update pe piața de inscripționare

Reading Time: 4 minutePentru companiile care doresc produse personalizate de calitate și inscripționări care reflectă autentic imaginea lor, un partener de încredere este esențial. Update Advertising – una din companiile de top din domeniul inscripționării – a reușit să se adapteze la cerințele...

Mihuț Năstăsache: „Când totul în jur se schimbă, însă, doar ca instrumente, revenirea la origini te ajută să navighezi”

Reading Time: 4 minuteMihuț Năstasache este unul dintre profesioniștii din comunicare familiarizat cu toate fațetele domeniului său. Și-a făcut studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, din cadrul Universității din București, și s-a angajat în prima săptămână de facultate la...

Grup Şerban Holding semnează prima finanțare sindicalizată, în valoare de 73 de milioane euro

Reading Time: 2 minuteGrup Șerban Holding, unul dintre liderii industriei agroalimentare din România, a finalizat cu succes semnarea primei finanțări sindicalizate din istoria sa. Finanțarea în valoare totală de 73 de milioane de EUR a fost coordonată de BRD Groupe Société Générale și Banca Tra...

Clienții eMAG Genius au economisit peste 1000 de lei la cumpărăturile din 2024

Reading Time: 2 minuteÎntr-o lume a vitezei, în care timpul este una dintre cele mai valoroase resurse, Genius i-a ajutat pe utilizatorii săi activi în toate cele patru aplicații – eMAG, Freshful, Fashion Days și Tazz – să economisească aproape o săptămână din timpul pe care l-ar fi...

Grupul Evryo aduce Crăciunul mai aproape de 450 de copii

Reading Time: < 1 minutAngajații Grupului Evryo s-au mobilizat cu entuziasm pentru a aduce mai aproape de acești copii un Crăciun plin de daruri și momente frumoase. Cadourile oferite nu au fost doar obiecte, ci au reprezentat simbolul unei comunități unite și a grijii față de cei care au n...

Guvernul Ciolacu 2 a fost votat de Parlament. Cine sunt miniștrii din noul guvern

Reading Time: 2 minuteParlamentul a votat astăzi noile conduceri ale Camerei Deputaților și a Senatului, dar și noul Guvern, cu Marcel Ciolacu în funcția de prim-ministru. Din noul guvern fac parte și nume noi, cum ar fi Tanczos Barna la Finanțe sau Cseke Attila la Dezvoltare. Guvernul a fost v...

România are un nou guvern: Ciolacu 2

Reading Time: 3 minuteProcedurile pentru desemnarea noului guvern s-au desfășurat rapid, pe parcursul zilei, fiind o formalitate în contextul în care coaliția formată din PSD, PNL, UDMR și minorități are o majoritate parlamentară confortabilă. Ședința plenurilor reunite ale Camerei Deputaților ...

Banca Transilvania introduce emiterea cardurilor de debit și credit pentru alte persoane direct din aplicație

Reading Time: < 1 minutBanca Transilvania anunță că utilizatorii BT Pay pot emite direct din aplicație, cu acces la conturile acestora, carduri de debit sau de credit pentru alte persoane. Cardul poate fi folosit imediat de la emitere prin BT Pay, iar cel fizic este primit ulterior, în func...

Un nou gigant pe piața auto: Acord de fuziune între Honda și Nissan. Mitsubishi s-ar putea alătura

Reading Time: < 1 minutNissan Motor și Honda Motor au semnat azi un memorandum de înțelegere pentru a începe discuții și considerații în vederea integrării celor două companii într-un holding mixt. Noul joint-venture și-a putea lista acțiunile până la finalul lui 2026. Noul gigant de pe pia...

Serviciul de asistență video de la BCR a ajutat peste 100.000 de clienți

Reading Time: 2 minuteServiciul digital de asistență video, lansat de BCR în 2024, a reușit să se impună rapid în rândul clienților drept una dintre cele mai facile și confortabile metode de a intra în contact cu banca, pe lângă canalele deja tradiționale. În mai puțin de 6 luni, aproape 100.00...

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.