Cum afectează noile măsuri fiscale companiile, ce provocări aduc acestea pentru departamentele de resurse umane și cum influențează inteligența artificială piața resutselor umane, ne-a explicat Mădălina Uceanu, Managing Partner la CareerAdvisor.
Cred că 2025 va aduce provocări determinate de contextul economic și de schimbările legislative care au eliminat beneficii și crescut taxe. În termeni practici asta se traduce în refacerea rapidă a tuturor bugetelor și planurilor pentru 2025 pentru multe companii, cred că vom începe să vedem efectele abia în 2-3 luni. Mă aștept ca piața de IT să rămână la fel de puțin activă ca în 2024, iar efectele cred că vor fi similare și în celelalte industrii afectate de eliminarea facilităților fiscale: construcții, agricultură și industria alimentară. În plus, în România suntem într-o perioadă de consolidare a sistemului bancar și asta se vede prin numeroasele achiziții, care cred că nu s-au încheiat încă. Asta va genera resurse excedentare având în vedere suprapunerea multor roluri și cred că va aduce pe piață în căutare activă mulți profesioniști din industrie. Sper ca piața să fie mai deschisă în a-i asimila în alte industrii decât cea bancară și să existe mai multă flexibilitate în integrarea și reorientarea lor.
La toate acestea cred că se adaugă contextul economic general instabil în care ne aflăm în 2025, cu inflație ridicată la nivel european, nu doar România. Cu toate astea, pare că estimările sunt ca rata somajului la nivel mondial să rămână redusă la un nivel istoric de doar 5%, conform Organizației Mondiale a Muncii.
„Revolutia AI”, care pare că este subiectul predilect de temere în piață, nu doar locală, cred că începe să fie mai puțin înfricoșătoare. Sunt destul de multe studii la nivel internațional care confirmă că va aduce mai degrabă schimbări ale tipurilor de joburi decât eliminări masive. Practic, cred că AI-ul va schimba modul în care lucrăm și ne va pune la treabă mai mult creativitatea și capacitatea de a gândi strategic, eliminând sarcinile repetitive și ajutându-ne să administrăm cu mai mare ușurință cantitatea foarte mare de informații cu care avem de-a face. Dacă ne amintim cum ni s-a schimbat viața profesională atunci când am început să folosim internetul și emailul cred că putem avea o imagine mai realistă a impactului AI-ului în felul în care muncim.
Cred că principalele investiții ale companiilor s-au concentrat în direcția reîntoarcerii la birou, ceea ce a presupus un focus pe îmbunătățirea atmosferei și mediului de lucru în așa fel încât să asigure un echilibru emoțional bun si o motivatie în plus. De asemenea, interesul pentru a oferi suport în zona de psihoterapie și consiliere sau mentorat, a rămas crescut, având în vedere nivelul destul de ridicat de anxietate pe care îl putem simți și direct în interacțiunile zilnice. Din punct de vedere al organizației, toate schimbările din mediul economic și politic pot avea impact în nivelul de motivație al angajaților, ceea ce a dus mare parte din bugete și în zona acțiunilor adresate retenției (reținerii) angajaților în companii.
Cred că 2025 va fi un an în care munca hybrid se va normaliza, devenind majoritară în rândul companiilor din România. Sunt sigură că vor mai fi companii care se vor orienta anul acesta către întoarcerea completă la birou, dar cred că suntem toți conștienți că o asemenea schimbare nu se poate implementa la fel de brusc cum s-a implementat munca de acasă, deci se va face cu pași mici. De altfel, dacă ne uităm în trafic sau la nivelul de încărcare al restaurantelor din apropierea spațiilor de birouri, avem și confirmarea faptului că majoritatea oamenilor lucrează cel putin hybrid deja, dacă nu 100% din birou. Dacă e să ne gândim și pragmatic, cu toate creșterile de costuri din ultima perioadă, este și o variantă mai eficientă din punct de vedere costuri pentru bugetele individuale.
În primul rând, prin aparția multor aplicații care ne pot fi utile și în zona de resurse umane și care eficientizează procesele și elimină sarcinile repetitive. AI-ul are avantajul de a nu greși virgule, ceea ce îl face un companion excelent pentru procesarea documentelor și administrarea eficientă a informatiilor. Am remarcat însă o folosire destul de delicată a AI-ului în zona de selecție a profilelor, lucru care mi se pare destul de riscant dacă nu există un agent educat suficient de bine încât să selecteze nu doar pe baza unor keyword-uri limitative. Riscul cel mai mare aici este să elimine candidați foarte valoroși din procesul de recrutare, aplicând un șablon limitativ. Cred că trebuie folosită inteligența artificială cu cap și într-un fel în care să fie de folos în foarte multe aplicații, gen operațiuni repetitive, completare de documente, transmiterea de informări în care nu este folosit suficient AI-ul, și cred că vom începe să-l vedem folosit mult mai mult.
Cred că AI-ul aduce mai degrabă beneficii, provocarea principală cred că este legată de adoptarea tehnologiei și trecerea peste temerea legată de AI care e destul de puternică. Beneficiile masive sunt în automatizarea tuturor task-urilor repetitive și eliberarea unei porțiuni mai mari de timp pentru strategie și gândire creativa.
Ce a devenit esențial pentru candidați este partea de dezvoltare personală, cred eu, și atenție asupra echilibrului emoțional care îți impactează și felul în care interacționezi cu colegii și eficiența în activitate. La fel de importanta este capacitatea de adopție a tehnologiei, curând nu vom putea functiona la fel de eficient dacă nu știm ce înseamnă un prompt AI și cum să ne folosim de acest instrument foarte util. Candidații care au început să folosească și înțeleg cum se pot folosi tehnologiile noi au un avantaj competitiv major. Și încă un element care cred că este foarte important este conectarea respectiv capacitatea de a deschide și dezvolta relații cu ceilalți care este necesară atât pentru dezvoltarea pe termen lung a carierei, dar și pentru echilibrul nostru emoțional.