Intervalul de vârstă la care copiii utilizează rețelele sociale a scăzut la 5 – 10 ani, chiar dacă limita este de 13 ani - Revista Biz - prima revistă de afaceri din România

Intervalul de vârstă la care copiii utilizează rețelele sociale a scăzut la 5 – 10 ani, chiar dacă limita este de 13 ani
📅 2025-04-03

Conform unui studiu al organizației Salvați Copiii România (2025), aproape jumătate dintre copii (48,3%) petrec peste 6 ore pe zi în mediul digital, iar cea mai mare parte a acestui timp este alocată rețelelor sociale, unde simt presiune, suprastimulare și, uneori, respingere. Într-o anchetă Salvati Copiii din 2023, adolescenții semnalau că social media îi ajută să își confirme valorile și interesele, iar influența creatorilor de conținut și a influencerilor devine tot mai pronunțată. Copiii nu sunt pregătiți emoțional pentru această hiper-stimulare, pentru violența din mediul online, pentru viețile „perfecte” ale altora și ajung să se simtă inadecvați, invizibili sau marginalizați, avertizează experții organizației Salvați Copiii România.

Miniseria Adolescence de pe Netflix

Miniseria Adolescence de pe Netflix aduce în prim-plan o realitate pe care o știam cu toții, în care utilizarea problematică a rețelelor de socializare de către copii reprezintă un factor de risc în sănătatea mintală a adolescenților.

Astfel, pot să apară manifestări precum lipsa concentrării, tulburările de somn, izolarea socială, scăderea stimei de sine, care devin, uneori prea târziu, motivele pentru care părinții apelează la specialiști în sănătatea mintală. Statisticile Salvați Copiii atenționează că un copil din trei, dintre cazurile care au apelat la serviciile de consiliere ale psihologilor organizației, s-a confruntat cu stări de anxietate și a avut nevoie de consiliere și suport psiho-emoțional, procentul crescând la peste 50% în cazul adolescenților, mergând până la consecințe extrem de grave, și anume tentative de suicid.

Copiii pot ajunge în comunități toxice

Pe rețelele sociale, copiii pot ajunge în comunități toxice, în diverse grupuri extremiste sau pe paginile influencerilor iresponsabili, unde părinții nu sunt, iar copiii sunt transformați în pradă ușoară și au iluzia apartenenței la grup. Limbajul digital, străin părinților, devine un limbaj al suferinței copiilor: de exemplu, emoji-uri precum broasca, dinamita sau inima neagră sunt doar aparent inofesive, promovând și cultivând forme de radicalizare, misoginie sau idei suicidare.

Mulți părinți se întreabă ce s-a întâmplat cu copiii lor, uneori prea târziu, “De ce sunt triști, furioși, retrași?”

„Recunosc, nu mă pricep la aplicațiile astea. Nu știu exact ce face fiica-mea acolo, cu cine vorbește, ce face. Văd că iese câteodată din cameră nervoasă, dar nu zice nimic, nu știu cum s-o ajut.” Anca, părinte, 42 de ani

Datele recente despre conduita digitală a copiilor

Copiii sunt vizibili pe social media și rămân nevăzuți acolo unde contează cu adevărat

În spatele comportamentelor copiilor și adolescenților, uneori retrase, alteori iritabile, există o realitate greu de înțeles de către părinți, este o lume digitală care îți cere să fii prezent, activ, fericit, popular, perfect! Nu ai voie să greșești, să te oprești din postări sau reacții, pentru că vei fi sancționat prin excludere sau tăcere. Pe rețelele de socializare, unde tinerii sunt prezenți mai mult de 6 ore pe zi, ei sunt constant expuși unei presiuni tăcute, de a se compara cu ceilalți sau cu standarde nerealiste de frumusețe, de a primi validare prin numărul de like-uri, de a-și ascunde defectele cu ajutorul filtrelor.

„Chiar și atunci când eram singur în cameră, mă simțeam de parcă toți se uitau la mine și râdeau, îmi intrase în piele… nu mai eram eu, doar ceva urât, ce ziceau ei despre mine. Nu știe nimeni cât doare.. .” Mirela, 17 ani

Folosirea la o vârstă nepermisă a rețelelor de socializare fragilizează structura psihică a copiilor. Mai mult decât atât, validarea oferită de social media este superficială, volatilă, pentru că este formată în interacțiuni online condiționate, în care copilul este „văzut” doar atunci când oferă ceva care place, este „valoros” doar atunci când este admirat, nefiind perceput așa cum este el în realitatea fizică cu vulnerabilități, emoții, curiozități și întrebări.

„Oare mă place cineva? Nu merit să fiu aici!”. Nadia, 12 ani

Astfel, în lipsa unei relații de atașament care oferă reglare emoțională, se poate crea o imaginea de sine fragilă, instabilă, falsă și apare sentimentul de anxietate, iar copilul nu mai știe cine este în absența reacțiilor din online. Este cunoscut faptul că pentru adolescenți, rețelele de socializare devin un spațiu de reglare emoțională, dar ei nu au învățat încă cine sunt, cum să-și gestioneze corect frustrarea, fricile, rușinea, tristețea sau cum să tolereze respingerea sau incertitudinea.

Atunci când nu există o alfabetizare emoțională timpurie din partea părinților sau cadrelor didactice, când emoțiile nu sunt identificate, numite, oglindite și înțelese, adolescentul poate intra într-o stare de derivă emoțională, într-o criză de identitate și va lăsa platformele să îi spună cine ar trebui să fie. În studiul Salvați Copiii din 2023, adolescenții semnalau că social media îi ajută să își confirme valorile și interesele, iar influența creatorilor de conținut și a influencerilor devine tot mai pronunțată.

Copiii au nevoie de părinți disponibili fizic și afectiv


Copiii de azi cresc într-o lume în care timpul de calitate cu părinții este redus, imaginea de sine este construită pe baza aprecierii publice, nu pe un nucleu intern stabil, mass-media și influencerii definesc normele de succes și frumusețe. Fără un adult prezent, cald, coerent și implicat, social media devine mamă, tată, oglindă, referință și judecător.

Ce recomandă părinților psihologii Salvați Copiii

În cadrul liniei de consiliere disponibilă pe https://oradenet.ro/linia-de-consiliere/, care se adresează în principal copiilor și adolescenților care sunt afectați de probleme în mediul digital, au fost primite peste 13.500 de solicitări, subiectele cel mai des întâlnite fiind nevoia de educație media, identitate online, cyberbullying-ul și abilitățile tehnice.

Salvați Copiii România continuă să sprijine copiii prin:
✔ Centrul de resurse pentru protecția copiilor pe Internet, disponibil pe platforma oradenet.ro – resurse educaționale pentru profesori, specialiști, părinți și elevi;
✔ Linia de consiliere – serviciu gratuit pentru copii, părinți, profesori, și specialiști;
✔ Linia de raportare esc_ABUZ – unde utilizatorii pot semnala conținut online dăunător, legal și ilegal.

Ce este Cyberbullying-ul

Cyberbullying-ul este o formă de agresiune online între persoane de statut egal, caracterizată prin intenționalitate și repetiție. Acesta variază în intensitate și provoacă victimei o stare de temere. Se manifestă prin utilizarea tehnologiilor digitale, cum ar fi platformele de socializare, mesajele text, apelurile video și e-mailurile, având scopul de a hărțui, intimida, umili sau afecta emoțional o persoană.

Centrul de resurse pentru protecția copiilor pe Internet (www.oradenet.ro), dezvoltat și coordonat de Organizația Salvați Copiii din anul 2008, este un program sprijinit de Comisia Europeană, care cuprinde centre naţionale active în Uniunea Europeană, având ca obiectiv comun promovarea utilizării în condiţii de mai mare siguranţă a Internet-ului şi a noilor tehnologii online de către copii.

Pentru a combate fenomenul imaginilor şi materialelor video care înfățișează abuz sexual asupra copiilor, Organizația Salvaţi Copiii coordonează din anul 2008 proiectul Ora de Net (Safer Internet), în cadrul căruia funcţionează linia de raportare esc_ABUZ (www.oradenet.ro/esc-abuz), unde utilizatorii de Internet pot raporta conţinutul dăunător, legal și ilegal. Punctul de raportare operat de Salvați Copiii face parte din rețeaua globală INHOPE și funcționează în parteneriat cu Inspectoratul General al Poliției Române. Acesta are ca scop protejarea copiilor de conținutul dăunător, legal și ilegal, accesibil pe internet, combaterea abuzului și exploatării sexuale a copiilor prin mijloace informatice, prin înaintarea rapoartelor primite către autorităţile competente.

De 35 de ani, Salvați Copiii România construiește programe sociale, politici publice și practici solide în beneficiul copilului din România. Expertiza și complexitatea proiectelor la nivel național fac din organizație o instituție socială esențială, al cărei rol este medierea între societate și autoritatea publică, în beneficiul copilului. În cele peste trei decenii de activitate, Salvați Copiii a intervenit activ în societate, identificând soluții concrete pentru protejarea și sprijinirea copiilor vulnerabili, și a militat, în același timp, pentru o colaborare viabilă cu autoritățile decidente, pentru asigurarea interesului superior al copilului. Salvați Copiii și-a asumat rolul de supraveghere vigilentă a autorităților publice, în așa fel încât acestea să implementeze politici publice de durată care să corecteze cauzele care duc la vulnerabilizarea copiilor. Totodată, organizația a reușit să creeze rețele active de solidaritate, prin încurajarea responsabilității sociale a companiilor și a societății, în sens larg. În calitate de membru al Save the Children, cea mai mare organizaţie independentă din lume care promovează drepturile copilului şi care cuprinde 30 de membri şi desfăşoară programe în 108 ţări, VIZIUNEA noastră este o lume care respectă, pentru fiecare copil, dreptul său la supraviețuire, educație, protecție și participare, asumându-ne MISIUNEA de a obţine progrese importante privind modul în care copiii sunt tratați și producerea schimbărilor imediate și de durată în viaţa acestora. Peste 4.150.000 de copii au fost implicați în programele și campaniile Organizației Salvați Copiii

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri revista biz

Donald Trump declanșează un adevărat război comercial global prin noile tarife anunțate. Importurile din UE taxate cu „doar” 20%

Reading Time: 2 minutePreședintele american Donald Trump a anunțat noi tarife vamale de cel puțin 10% pentru importurile din toate țările, dar un număr de 60 de state care sunt „cele mai rele” s-au trezit cu procente mult mai mari. Trump declarase anterior că 2 aprilie va fi „Ziua E...

Asociația The Social Incubator se extinde în SUA

Reading Time: 4 minuteAsociația The Social Incubator (TSI), organizație nonguvernamentală care oferă de peste zece ani sprijin pentru integrarea socioprofesională a tinerilor instituționalizați, deschide în Statele Unite o filială prin care urmărește să poată sprijini un număr cât mai mare de a...

Medicover a achiziționat operațiunile SYNLAB din regiune, într-o tranzacție de peste 71 mil. euro

Reading Time: 2 minuteMedicover anunță că a achiziționat operațiunile deținute de grupul SYNLAB în România, Turcia, Cipru, Slovenia, Croația și Macedonia de Nord. Operațiunile din aceste țări au generat în 2024 venituri de 48 milioane de euro, fiind deservite de un număr de 675 de angajați, act...

Metropolitan Life anunță o creștere de 24% a primelor brute subscrise în anul 2024

Reading Time: < 1 minutMetropolitan Life, unul dintre cei mai importanți jucători din piața asigurărilor de viață din România, a înregistrat pe parcursul anului 2024 prime brute subscrise în valoare de 772.729.397 lei, marcând o creștere de 24% comparativ cu anul precedent, atunci când valo...

Sezamo a livrat aproape 14 milioane de produse în 2024. Numărul de comenzi s-a dublat

Reading Time: 4 minuteSupermarketul online Sezamo a livrat în 2024 aproape 14 milioane de produse și și-a dublat număr de comenzi față de anul precedent. Valoarea medie a coșului (AOV) a fost de 300 de lei, iar cea mai mare comandă a depășit 7.000 de lei. Tendințele de consum ale clienților Sez...

Connections vinde divizia de Service Delivery cu 4,5 mil. euro către IGT Solutions

Reading Time: 2 minuteConnections, companie de tehnologie listată la Bursa de Valori București pe piața AeRo anunță separarea diviziei Service Delivery și transferul către Outsourcing Support Services SRL (OSSR). În urma acestui proces, OSSR, inclusiv filialele din Bulgaria și Serbia, va fi vân...

Ioana Filip, creativ român cu experiență globală, a lansat studioul International Waters

Reading Time: 4 minuteIoana Filip, unul dintre cei mai premiați lideri creativi români, părăsește un rol global în rețeaua McCannWorldgroup pentru a lansa International Waters – un studio creativ global independent, cuheadquarters în România. Potrivit comunicatului de presă, este pentru prima d...

Evenimentul „Sustainability Meets Profitability” a ajuns la ediția a treia

Reading Time: 3 minuteLa French Tech București anunță organizarea celei de-a treia ediții a evenimentului „Sustainability Meets Profitability”, care va avea loc pe 8 aprilie 2025, la Universitatea Româno – Americană (Bulevardul Expoziției, numărul 1B, București), începând cu ora 18:30. „S...

ABSL: Eliminarea facilităților fiscale și lipsa unei strategii educaționale pot afecta atractivitatea României în industria serviciilor de afaceri

Reading Time: 3 minuteRomânia este un hub important pentru industria serviciilor de afaceri datorită forței de muncă bine pregătite, ratei înalte de adopție a tehnologiei și costurilor competitive. Eliminarea facilităților fiscale și lipsa unei strategii naționale de educație și formare profesi...

McDonald’s lansează Open Days, oferind clienților acces în bucătăriile restaurantelor

Reading Time: 3 minutePremier Restaurants România, operatorul lanțului de restaurante McDonald’s în România, anunță lansarea campaniei „McDonald’s Open Days”, prin care, în perioada 28 aprilie – 28 mai 2025, restaurantele McDonald’s din toată țara vor redeschide ușile bucătări...

Good News

Only good and positive news.