Guvernul României a confirmat intenția sa de a achiziționa 32 de aeronave Lockheed Martin F-35 Lightning II de generația a cincea, prin semnarea unei scrisori de ofertă și acceptare (LOA) în cadrul unei Vânzări Militare Externe a Guvernului SUA. Această decizie marchează o etapă semnificativă în strategia de apărare a României și angajamentul acesteia de a menține o forță militară robustă și avansată.
„Suntem încântați să primim România în alianța globală F-35. Integrarea aeronavei F-35 Lightning II în cadrul Forțelor Aeriene Române va consolida semnificativ capacitățile de descurajare ale NATO, oferind avantaje strategice, operaționale și tactice de neegalat. F-35 Joint Program Office este dedicat continuării unei relații puternice cu România, asigurând o tranziție de succes și furnizând un sprijin extins pentru piloți și pentru cei care asigură mentenanța aeronavelor, pe măsură ce avansăm împreună în acest mare proiect.”
Generalul-locotenent Mike Schmidt, Director și Ofițer Executiv al Programului F-35 Joint Program OfficeF-35 combină o capacitate operațională fără precedent cu o rețea globală de suport accesibilă și eficientă. Parteneriatul promite progrese tehnologice, consolidând poziția României în peisajul global al apărării. De asemenea, reprezintă un salt semnificativ în ce privește tehnologia de apărare și colaborarea internațională.
„De aproape 30 de ani, România și Lockheed Martin sunt parteneri în domeniul apărării și securității. Achiziția F-35 întărește și mai mult securitatea națională și capacitatea de descurajare a României”.
Bridget Lauderdale, Vicepreședinte și Director General al Programul F-35 Lightning II, Lockheed MartinAvioanele F-35 ale Forțelor Aeriene Române se vor integra perfect cu flotele F-16 existente, sporind capabilitățile unice și puternice ale fiecărei aeronave și stabilind un profil de apărare robust. Anul trecut, Lockheed Martin și guvernele României și Țărilor de Jos au înființat Centrul European de Formare pentru F-16 (EFTC) în România. Parteneriatele existente la EFTC oferă instruire personalizată într-un ritm accelerat, asigurându-se că piloții români sunt pe deplin pregătiți pentru a-și executa misiunile în siguranță și eficient.
“Prezența în creștere a F-35 în toată Europa demonstrează descurajarea bazată pe alianțe și pune bazele capacității de putere aeriană de următoarea generație a NATO și a națiunilor aliate.”
Mara Motherway, vicepreședinte Strategie și Dezvoltare a Afacerilor, Lockheed MartinConsiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a aprobat în aprilie anul acesta achiziția de aeronave F-35, pentru a-și dezvolta capabilitățile operaționale de apărare aeriană robuste, credibile, interoperabile, flexibile şi eficiente, destinate atât îndeplinirii angajamentelor asumate ca urmare a calității de stat membru NATO şi UE, cât și descurajării unei posibile agresiuni.
F-35 este cel mai avansat avion de luptă conectat din lume, oferind capabilități de neegalat de generația a 5-a și consolidând capacitățile de descurajare atât pentru SUA cât și pentru aliații săi. Până în prezent, 20 de clienți globali au ales F-35 pentru capabilitățile sale avansate și conectate, cu scopul de a consolida securitatea secolului XXI, și pentru a îmbunătăți parteneriatele globale și a stimula creșterea economică.
Peste 1.000 de avioane F-35 sunt operaționale în prezent pe tot globul, acumulând peste 940.000 de ore de zbor. F-35 zboară din 33 de baze din întreaga lume, inclusiv din 10 națiuni care operează aeronava pe teritoriul lor. Pe măsură ce adversarii avansează și aeronavele din generațiile anterioare îmbătrânesc, F-35 este esențial pentru menținerea dominației aeriene pentru deceniile următoare.