Președintele american Donald Trump a anunțat noi tarife vamale de cel puțin 10% pentru importurile din toate țările, dar un număr de 60 de state care sunt „cele mai rele” s-au trezit cu procente mult mai mari. Trump declarase anterior că 2 aprilie va fi „Ziua Eliberării Americii”.
„Deficitele comerciale mari și persistente ale SUA au dus la golirea bazei noastre de producție, au inhibat capacitatea noastră de a crește capacitatea de producție internă avansată, au subminat lanțurile de aprovizionare critice și au făcut industria noastră de apărare să fie dependentă de adversari străini. Deficitele comerciale mari și persistente ale comerțului ale SUA sunt cauzate în mare parte de lipsa de reciprocitate în relațiile noastre comerciale bilaterale. Această situație este evidențiată de tarifele disparate și barierele netarifare care îngreunează vânzarea produselor americane pe piețele externe. De asemenea, evidențiază politicile economice ale partenerilor comerciali cheie ale Statelor Unite, prin plafonarea salariilor și a consumului lor intern, ceea ce duce la scăderea cererii de exporturi din SUA, crescând în același timp în mod artificial competitivitatea bunurilor lor pe piețele globale. Aceste condiții au dat naștere situației de urgență națională pe care acest ordin urmărește să o atenueze și să o rezolve”, se arată în ordinul executiv semnat de Trump.
Statele Unite au importat bunuri de 3,3 trilioane de dolari în 2024, în timp ce producția americană s-a situat sub nivelul de 3 trilioane de dolari. Analiștii ING estimează că producția industrială americană ar trebui să se dubleze pentru a nu mai avea nevoie de importuri, lucru imposibil pe termen scurt.
Rata universală de 10% va intra în vigoare pe 5 aprilie, în timp ce tarifele personalizate vor intra în vigoare pe 9 aprilie, ceea ce sugerează că țările cu rate mai mari de 10% ar putea să mai negocieze o eventuală reducere a tarifelor.
Trump a prezentat tabele cu noile tarife vamale, comparându-le cu cele practicate de partenerii comerciali vizați. Noile tarife vamale pentru exporturile din Uniunea Europeană către SUA vor fi de 20%.
Importurile din China vor fi taxate cu 34%, cele din Vietnam cu 46%, iar cele din Taiwan cu 32%. Cele mai mari taxe vamale au fost impuse pentru importurile din Cambodgia. Tarifele vamale pentru Elveția vor fi de 31%, pentru Japonia – 24%, pentru Coreea de Sud – 25%. Pentru ziua de joi, sunt așteptate anunțuri din partea statelor vizate de noile tarife.
Analiștii ING estimează că noile tarife vamale anunțate de SUA echivalează cu circa 600 miliarde de dolari. Trump speră ca măsurile anunțate să readucă măcar o parte din producția industrială în Statele Unite, dar salariile americanilor în acest domeniul sunt printre cele mai mari la nivel global – media este de 102.629 de dolari pe an. Muncitorii din fabricile din China sunt la 25% din acest nivel, cei din Coreea de Sud – la 40%, iar cei din Germania – la 75%.
Mutarea producției în SUA pentru a evita noile taxe vamale ar implica investiții majore din partea companiilor, analiștii ING estimând că majoritatea acestora vor considera că este mai ieftin să rămână cu facilitățile de producție actuale și să încerce să compenseze pierderile prin reducerea costurilor operaționale, sperând că SUA vor fi deschise la negocieri pentru scăderea tarifelor pe parcurs.