Kiwi.com, lider în industria travel-tech, a realizat un sondaj, pentru a analiza obiceiurile și preferințele de călătorie ale românilor în 2025. Rezultatele arată că inflația și creșterea prețurilor influențează modul în care aceștia își planifică vacanțele. Pentru a face față costurilor ridicate, românii își ajustează strategiile, astfel încât să se poată bucura în continuare de călătorii, gestionând totodată eficient bugetul disponibil.
Întrebați despre impactul inflației asupra obiceiurilor lor de călătorie, 38% dintre respondenți au spus că își planifică vacanțele mai atent, economisind din timp și rezervând în avans, pentru a beneficia de oferte mai bune – un procent mai mare față de 32,2% în 2024. 20,9% dintre români caută activ opțiuni mai accesibile, alegând zboruri, cazări și destinații mai ieftine. Pe de altă parte, 22,3% nu și-au schimbat planurile din cauza creșterii prețurilor și continuă să rezerve și să se bucure de vacanțe ca înainte.
În ceea ce privește aspectele esențiale ale călătoriilor, 46,2% dintre respondenți acordă acum prioritate costului biletelor de avion, o creștere semnificativă față de 32,8% anul trecut. În același timp, 50,7% dintre aceștia continuă să caute cel mai bun raport calitate-preț pentru cazare, un procent care s-a menținut aproape constant față de 52,4% în anul precedent.
Pentru a economisi la achiziționarea biletelor de avion, cei mai mulți români (53,1%) preferă să rezerve din timp, iar 29% folosesc site-uri și aplicații de comparare a prețurilor. Alții adoptă strategii alternative, cum ar fi alegerea zilelor în care cred că biletele sunt mai ieftine (19,8%) sau zborurile la ore mai puțin solicitate, dimineața devreme sau noaptea târziu (16,9%). Interesant este că 12,2% dintre respondenți au învățat să călătorească doar cu un rucsac mic, evitând astfel taxele pentru bagaje.
În ciuda unei planificări atente, românii se confruntă în continuare cu mai mulți factori de stres în acest proces. Principala preocupare este găsirea celor mai ieftine bilete de avion (37,8%), o creștere semnificativă față de 29,1% anul trecut. Pe locul doi se află teama de a pierde bagajele (30,5%), deși acest procent a scăzut față de 39,7% în 2024. De asemenea, 24,6% se tem că ar putea rămâne blocați din cauza anulărilor de zboruri, o scădere față de 28,3% anul trecut, iar același procent (24,6%) este îngrijorat de faptul că ar putea avea probleme cu documentele de călătorie, o scădere considerabilă față de 39,3% în 2024.
Pentru a evita problemele în timpul călătoriilor, românii își iau măsuri de precauție. Aproape jumătate dintre respondenți (44,8%) verifică atent detaliile zborului, urmăresc actualizările prin e-mail și se asigură că sunt la curent cu eventualele modificări ale orarului sau porții de îmbarcare. În plus, 28,9% iau mereu în calcul variante alternative, precum zboruri sau trenuri de rezervă, iar 22,1% cumpără servicii suplimentare pentru a se proteja de eventualele anulări sau întârzieri.
Kiwi.com le oferă o soluție eficientă prin serviciul Kiwi.com Guarantee, care include credit instant pentru înlocuirea zborurilor anulate sau ratate, check-in automat și acces rapid la biletele de îmbarcare prin aplicație, făcând călătoria mult mai simplă. De la începutul anului, 52,26% dintre clienții români care au avut această opțiune disponibilă au ales să rezerve cu Kiwi.com Guarantee, ceea ce confirmă preferința lor pentru un plus de siguranță atunci când își planifică vacanțele.
Chiar și în fața provocărilor economice, turiștii români nu renunță la pasiunea pentru călătorii și dorința de a descoperi lumea în 2025. Printr-o planificare atentă, economisire și pregătirea pentru eventuale obstacole, aceștia reușesc să se adapteze și să se bucure din plin de fiecare vacanță.
*Datele au fost colectate în perioada februarie-martie 2025, în cadrul unui studiu realizat de STEM/MARK pentru Kiwi.com.
Kiwi.com este una dintre cele mai importante companii tehnologice de călătorii, cu sediul în Republica Cehă. Algoritmul inovativ Kiwi.com permite utilizatorilor să găsească opțiuni de călătorii și prețuri pe care alte motoare de căutare nu le pot vedea. Kiwi.com înregistrează zilnic 2 miliarde de verificări ale costurilor, analizând 95% din informațiile globale de zboruri. Pe site-ul Kiwi.com sunt efectuate zilnic 100 de milioane de căutări. În medie, în fiecare zi sunt vândute 50.000 de locuri.