Schneider Electric a contribuit, prin donații, la restaurarea Catedralei Notre Dame din Paris. Soluțiile donate au făcut posibilă securizarea și monitorizarea instalațiilor electrice ale șantierului.
Sistemul de management al clădirilor (BMS) este astfel capabil să gestioneze și să optimizeze consumul de energie al monumentului, încorporând inovațiile secolului XXI într-o catedrală care reprezintă un punct culminant în arta medievală, clasificată ca sit al Patrimoniului Mondial UNESCO din 1991.
Incendiul care a afectat grav catedrala pe 15 aprilie 2019 a declanșat un val incredibil de solidaritate la care Schneider Electric dorea să ia parte. „Este o mișcare evidentă pentru Schneider Electric să susțină acțiuni de acest tip pentru situri simbolice și prestigioase, așa cum am făcut în trecut pentru teatrul de stat Comédie Française și stația din Antarctica”, subliniază Gilles Vermot Desroches, Director of Citizenship, and Institutional Affairs la Schneider Electric.
Schneider Electric a oferit expertiză, produse și soluții prin intermediul unui acord de donație. Ca atare, Grupul a furnizat toate echipamentele necesare pentru alimentarea cu energie a șantierului și pentru securitatea acestuia (celule 20kV HV, un transformator 20 kV/410V 1250 kVA, tablouri electrice generale și divizionare, invertoare, iluminat de siguranță, dispozitive etc.), precum și instrumentele pentru managementul tehnic al clădirii, care fac posibilă monitorizarea funcționării rețelei și controlul consumului de energie al acesteia (sisteme de control automat, senzori, controlere, magistrale de comunicație etc.).
Pe lângă echipamente, Schneider Electric efectuează o parte din întreținerea echipamentelor electrice de distribuție, asigurând o parte din inginerie, studii, punere în funcțiune și programare a sistemelor instalate, precum și instruirea viitorilor utilizatori.
Vechea instalație electrică devenise inoperabilă din cauza incendiului și fără curent electric redeschiderea ar fi fost imposibilă. Noua rețea asigură distribuția și securitatea aprovizionării cu energie, încorporând soluții inovatoare și tehnologii de ultimă oră care optimizează gestionarea consumului său de energie electrică și ajută la asigurarea siguranței catedralei.
Echipa de proiect a optat pentru soluții de ultimă oră de siguranță la incendiu, care asigură funcționarea corectă a unității prin monitorizare continuă și prin trimiterea de alerte în cazul oricăror modificări, chiar înainte de apariția unei probleme.
Echipa de proiect a trebuit să se ocupe de un număr mare de probleme tehnice care cereau ingeniozitate și experiență.
Pe lângă furnizarea de infrastructură, aproximativ 60 de angajați Schneider Electric (de la muncitori din fabrică până la proiectanții de rețea ai șantierului) au contribuit cu cunoștințe și expertiză ca parte a unui program de transfer de competențe. Sprijinul Schneider Electric a inclus și companii partenere de formare, cum ar fi constructorul de panouri Ateliers Electriques de France (cu sediul în Val-de-Marne) pentru a instala dulapul principal de joasă tensiune, FBS Electricité (cu sediul în Seine-Maritime) pentru a instala stația de înaltă tensiune, ERM (cu sediul în Eure) să creeze structuri de sprijin specifice și Transport Avex (cu sediul în Val-de-Marne) să efectueze operațiunile de manipulare extrem de complicate din subsolul prezbiteriului.