Proiectul „Cald în Vatră”, organizat de Asociația Zi de BINE, a adus împreună comunități din București și din județul Bacău, demonstrând că solidaritatea poate uni generații și orașe.
Alături de partenerii Asociația SufletEȘTI și Sanovan Servicii Medicale Mobile, această inițiativă a oferit sprijin medical, lemne de foc și pachete de bază bunicilor și familiilor vulnerabile din 15 sate din jurul municipiului Onești.
„Cald în Vatră” – punte între generații și comunități
La baza proiectului a stat o colaborare remarcabilă între comunitatea de seniori de la Centrul Comunitar Zi de BINE din București și bunicii din Onești. Seniorii din capitală, reuniți în jurul proiectului „NEpierdute”, au confecționat căciuli, veste, mănuși și alte articole croșetate, pe care le-au oferit în dar celor din Bacău.
Inițiativa „Cald în vatră” face parte din proiectul NEpierdute al Asociației Zi de BINE, un proiect pentru sănătatea fizică, mintală și emoțională a seniorilor aflați în situații vulnerabile. Proiectul este susținut de partenerii strategici ai Asociației Zi de BINE – Lidl România, Grupul E.ON România, UniCredit Bank și Leroy Merlin.
În paralel, Asociația SufletEȘTI a mobilizat echipe locale pentru curățarea și întreținerea hornurilor pentru utilizare în siguranță și aprovizionarea cu lemne de foc pentru 30 de familii, in timp ce alte 50 de familii au primit pachete cu alimente și medicamente esențiale.
Sănătate: consultații și tratamente pentru bunicii din Bârsănești
Componenta medicală a proiectului a fost realizată cu sprijinul Asociației Sanovan Servicii Medicale Mobile, care a organizat o caravană medicală în incinta Primăriei din Bârsănești. În cele două zile dedicate consultațiilor, 60 de bătrâni au beneficiat de examinări detaliate care au inclus medicină internă, cardiologie, pneumologie și explorări funcționale, precum electrocardiograme și ecografii.
„Pe parcursul a două zile, medicii echipei Sanovan s-au alăturat Asociației Zi de Bine pentru a aduce în dar oamenilor din localitatea Bârsănești o evaluare medicală amănunțită. Aceasta a constat într-un examen clinic complet, respectiv consult de medicină internă, cardiologie, pneumologie și explorări funcționale de tipul electrocardiogramei și spirometriei. În același timp, toți pacienții au beneficiat de o ecografie abdomino-pelvină și de sân sau tiroidă. La aproximativ 90% din pacienți au fost necesare ajustări ale tratamentului de fond sau introducerea unor medicamente noi. Am întâlnit și cazuri pentru care am recomandat intervenția chirurgicală sau consulturi suplimentare și internări într-un spital, în regim de urgență. Locuitorii comunei și-au pierdut sănătatea făcând naveta în condiții foarte grele, lucrând într-un mediu toxic și locuind în condiții precare. Niciunul dintre ei, în schimb, nu și-a pierdut onestitatea, răbdarea, bunătatea și respectul față de actul medical primit în dar. Toți au fost o sursă de inspirație pentru echipa Sanovan, ceea ce ne face și pe noi beneficiari reali ai acestui proiect,” a declarat Mihai Ranete, Fondator Sanovan Servicii Medicale Mobile și Coordonator Medical.
Pentru cazurile speciale, echipele mobile s-au deplasat la domiciliul persoanelor imobilizate. O persoană a necesitat spitalizare imediată, iar alte cazuri grave, precum probleme cardiace, tensiune ridicată și pietre la rinichi, au fost identificate și tratate cu prioritate.
Proiectul a ajuns în 15 localități din județul Bacău, inclusiv în satele și comunele Albele, Brătești, Bârsănești, Helegiu, Deleti, Viișoara, Mănăstirea Cașin, Capăta, Dumbrava, Gura Văii, Bogdănești, Poiana Sărată, Berzunți, Dragomir și Butucaru. Aceste zone, profund afectate de sărăcia extremă, se confruntă cu un risc ridicat de incendii casnice cauzate de coșurile de fum necurățate.
„Curățarea hornurilor nu doar încălzește casele, ci salvează vieți. Pe lângă siguranța oferită de sobele funcționale, mașinile noastre pline de lemne și alimente au fost un dar nesperat pentru mulți. Acest proiect a demonstrat ce putem realiza împreună, unind resurse locale și sprijin din București,” a declarat Mihai Zarzu, fondatorul Asociației SufletEȘTI.
Cei care doresc să sprijine inițiativele Asociației Zi de BINE o pot face printr-un SMS cu textul „SUS” la 8845 sau prin donații pe site-ul www.zidebine.ro.