În 2025 un muzeu cu totul special va fi creat în Hamburg pe 7.000 m²: cel mai mare muzeu de artă digitală din Europa – adus la viață de antreprenorul Lars Hinrichs, investitor activ în multe proiecte și companii tehnologice din Europa și SUA. O experiență multidimensională, multisenzorială, în care vizitatorii pot atinge și interacționa cu operele de artă.
Când Lars Hinrichs, antreprenor din Hamburg și fondator al rețelei de afaceri Xing, a vizitat pentru prima dată o expoziție a colectivului internațional de artiști interdisciplinari teamLab din Tokyo, un lucru i-a fost clar: această experiență nu ar trebui să fie ascunsă iubitorilor deartă și turiștilor din Hamburg. După câțiva ani de investiții, visul lui Hinrichs va deveni realitate când Muzeul de Artă Digitală își va deschide porțile în cartierul HafenCity din estul Hamburgului.
Ceea ce îi așteaptă pe vizitatori nu are nimic de-a face cu un muzeu clasic, unde operele de artă sunt protejate și pot fi văzute de la o anumită distanță. Muzeul de Artă Digitală este dedicat motto-ului „Atinge. Fii atins”. Rezultatul este un spațiu extraordinar pentru arta proiectată digital! „Nu trebuie să înțelegeți arta prin legile logicii”, spune Lars Hinrichs, fondatorul și inițiatorul Muzeului de Artă Digitală. Mai degrabă, spune el, arta trebuie simțită.
Muzeul va fi situat pe o suprafață de 7.000 de metri pătrați cu tavane de până la 10 metri înălțime. S-au luat diverse măsuri pentru ca amprenta de carbon a muzeului să fie zero.
Nu există un singur artist în spatele acestui proiect digital la scară largă, teamLab reunind sub numele său un colectiv internațional și interdisciplinar de artiști, programatori, ingineri, matematicieni, arhitecți și experți în animație pe computer. O trăsătură caracteristică a proiectelor lor este că vizitatorii devin parte din operele de artă, li se permite să le atingă și să le fotografieze.
Arta colectivului poate fi văzută în întreaga lume în muzee renumite, precum și în două expoziții permanente la Tokyo și Shanghai – și din 2025 tot la Hamburg. Hinrichs speră la aproximativ 700.000 de vizitatori din întreaga lume în primul an. Expozițiile teamLab continuă să doboare recorduri de vizitatori la nivel mondial.
Teamlab Hamburg, cunoscut sub numele de Muzeul de Artă Digitală UBS, urmează să devină cea mai mare expoziție teamLab din Europa. Este de așteptat să se deschidă până la sfârșitul anului 2025 și va prezenta o expoziție permanentă inspirată de stilul de artă digitală și imersivă al teamLab.
Pe baza conceptului de facilitate deschisă în capitala japoneză în 2018, care a atras 2,3 milioane de vizitatori din 160 de țări și regiuni diferite într-un an, oaspeții vor putea experimenta arta digital, atingând și lăsându-se atinși.
Hinrichs explică: „Cu lucrările de artă captivante ale teamLab, suntem în pragul unei noi epoci de artă. Nu este doar consum, ci și interacțiune și am vrut să fac acest sentiment unic să fie experiență pentru cât mai mulți oameni. Cu Muzeul de Artă Digitală, această viziune devine realitate.”
Biletele sunt deja disponibile pe www.digitalartmuseum.com
Spațiul este pânza, lumina este vopseaua: teamLab Borderless este o lume a lucrărilor de artă fără limite, un muzeu fără hartă creat de colectivul de artă teamLab. Operele de artă se mută din încăperi, comunică cu alte lucrări, se influențează reciproc și, uneori, se amestecă, fără limite. Prin acest grup de lucrări se creează o lume continuă fără granițe.
Muzeul de Artă Digitală UBS, lansat împreună cu expoziția teamLab Borderless, își propune să devină una dintre cele mai relevante platforme de artă digitală și imersivă din Europa. Scopul lor este de a inspira noi audiențe făcând acest gen atât tangibil, cât și accesibil tuturor.
„TeamLab Borderless se bazează pe conceptul că totul există într-o continuitate fără margini. Dorim să creăm noțiunea de „frumos” în care diferitele opere de artă se relaționează între ele și sunt continue fără limite.” – spune Toshiyuki Inoko, fondatorul teamLab.
Fondată în 2001 la Tokyo, practica de colaborare a teamLab urmărește să navigheze în confluența artei, științei, tehnologiei și a lumii naturale. Prin artă, grupul interdisciplinar de specialiști își propune să exploreze relația dintre sine și lume și noi forme de percepție.
Pentru a înțelege lumea, oamenii o împart adesea în entități separate, impunând granițe percepute între ele. teamLab își propune să dizolve aceste granițe, remodelând înțelegerea noastră despre lume, legătura dintre sine și împrejurimi și continuitatea timpului.
Folosind tehnologii digitale, ei creează lucrări dinamice și impresionante vizual: „Ne transformăm ideile în imagini și scale pe care nimeni nu le-ar fi putut imagina până acum”, mai spune Toshiyuki Inoko, fondatorul teamLab.
Cu înțelegerea sa neconvențională a artei, colectivul zguduie scena la nivel mondial: expozițiile teamLab au avut loc în orașe din întreaga lume, inclusiv New York, Londra, Paris, Singapore, Silicon Valley, Beijing și Melbourne, printre altele. Muzeele teamLab și expozițiile permanente la scară largă includ teamLab Borderless și teamLab Planets din Tokyo, teamLab Borderless Jeddah, teamLab SuperNature Macao și teamLab Massless Beijing, cu mai multe de deschis în orașe precum Abu Dhabi, Kyoto și Utrecht.
Muzeele și expozițiile teamLab sunt acum printre cele mai populare destinații turistice din toate timpurile: teamLab Planets din Tokyo a primit peste 2,5 milioane de vizitatori într-un an. Cu această realizare, a fost recunoscut ca stabilind recordul mondial pentru cel mai vizitat muzeu de către un singur grup de artă.
TeamLab atrage, de asemenea, mulți fani celebri, printre care Barack Obama, Kim Kardashian, Dua Lipa, Lewis Hamilton și David Beckham, printre alții.
Un preview al teamLabdin Hamburg poate fi vizionat aici:
(surse: Muzeul Digital și EAP Magazine)
Biz Germania este un proiect unic în lume, powered by #Melitta. Parteneri: #Beiersdorf, #Kaufland, #Mercedes-Benz, #Penny, #Porsche