Alexandros Exarchou, Intrakat Group: Proiecte mari, impact pe măsură - Revista Biz - prima revistă de afaceri din România

Alexandros Exarchou, Intrakat Group: Proiecte mari, impact pe măsură - Revista Biz - prima revistă de afaceri din Români
📅 2024-09-08

România se află pe harta investițiilor importante pentru Intrakat Group, din Grecia, prezent pe piața locală prin compania Aktor. La Atena, am discutat cu Alexandros Exarchou, vicepreședinte al Consiliului de Administrație și CEO al Intrakat Group, despre planurile pe care le are grupul în România, nu doar în construcții, ci și pe zona de energie.

Ați declarat în repetate rânduri că luați în considerare România ca fiind o piață strategică pentru Grupul Intrakat. De ce?

Pentru noi, România este o țară de importanță strategică. Avem acum un portofoliu de proiecte în valoare de 1,2 miliarde de euro și dorim să investim mult în creșterea proiectelor noastre și în domeniul energiei regenerabile atunci când va veni momentul. Intenționăm să investim masiv în România, care este țara cu cea mai rapidă creștere din Europa, astfel încât să dublăm cifra de afaceri aici începând cu 2025, în contextul unor noi proiecte de construcții și al unei reorganizări a grupului spre finalul anului. Aceasta implică achiziția de echipamente și extinderea echipei.

România a dezvoltat multe proiecte de infrastructură și este evident că vom continua să ne implicăm pentru că ne dorim să fim parte din dezvoltarea țării. Interesul nostru este legat și de momentul în care se va încheia războiul din Ucraina, care sperăm să se termine în curând și atunci va începe reconstrucția Ucrainei, proces în care Romania, situată pe un coridor geostrategic important, va avea un rol semnificativ.

Pe baza expertizei globale a Grupului Intrakat, care ar fi abordarea pentru accelerarea proiectelor mari de infrastructură, în special în ceea ce privește disponibilitatea finanțării?

Investim semnificativ în proiecte de tip parteneriat public-privat (PPP), care reprezintă o componentă foarte importantă a portofoliului nostru. Parteneriatul public privat este o metodologie foarte modernă, despre care credem că se va potrivi perfect în România, deoarece funcționează perfect în Grecia și în toată Europa, de mulți ani. Considerăm că prezența noastră în România se va consolida atât din punctul de vedere al capacităților tehnice, cât și al capacității financiare. Credem cu tărie că economia românească este în plină expansiune și intenționăm să investim masiv în țara dumneavoastră în construcții și energie regenerabilă, precum și în proiecte PPP, atunci când România va adopta acest model de dezvoltare, la fel ca și în restul Europei. România s-a aliniat foarte repede la cerințele și legislația europeană în domeniul investițiilor în proiecte mari, iar în prezent, se poate lucra aici la fel ca în orice alt stat din Uniunea Europeană.

Care este cel mai mare și mai rapid proiect executat livrat de Intrakat sau Aktor și cum a fost posibil?

Imediat ce am achiziționat Aktor, am oferit companiei resursele necesare pentru a continua rapid implementarea proiectelor sale în România, Grecia și în alte țări. Construcția principalei linii de metrou din Salonic – unul dintre cele mai mari proiecte publice din istoria Greciei – este poate cel mai emblematic exemplu al determinării noastre de a livra rapid. Am făcut un sprint accelerând construcția în toate domeniile și am reușit aproape să finalizăm lucrările tehnice în câteva luni. Există o listă lungă de proiecte executate în ritm rapid pe toate piețele noastre – din România până în zona Golfului. Avansăm decisiv spre obiectivul nostru de a ne livra proiectele la timp și avem încredere deplină în abilitățile, capacitățile și oamenii noștri.

În afară de calea ferată Brașov-Sighișoara, lotul 2 (Apața – Cața), și proiectele A0 Sud L3, ce alte proiecte vizați în România?

Unul dintre proiectele importante pe care Aktor le realizează acum în România este lotul 3 de pe Autostrada 0 Sud, de aproape 18 kilometri. Cu A0 gata pe partea de sud a capitalei, se va putea circula practic pe 362 de kilometri de autostradă, de la Constanța la Pitești.

Un alt proiect important al Aktor în România este cel al viitoarei căi ferate Brașov – Sighișoara, care presupune și construirea a două tuneluri gemene care vor străpunge două dealuri masive din zonă, în cadrul proiectului de reabilitare a liniei de cale ferată Brașov – Simeria, o componentă a Coridorului Rin – Dunăre, pentru trafic cu viteza maximă de 160 km/h, tronsonul Brașov – Sighișoara, subsecțiunea 2 (Apața – Cața). Proiectul de ansamblu include și subsecțiunea 1 (Brașov – Apața) și subsecțiunea 3 (Cața – Sighișoara), care vor fi finalizate după subsecțiunea 2. Aceste două segmente presupun reabilitarea liniei duble electrificate și a 10 gări pe o lungime totală de 84,4 km. Termenul estimat de finalizare este în 2027.

Menționez și autostrada Sebeș – Turda, lotul 2, cu o lungime de 24,25 km, de la Pârâul Iovului la Aiud. Am finalizat acest proiect, iar tronsonul a fost deschis traficului în noiembrie 2021. Suntem mândri de munca noastră de acolo nu numai datorită complexității sale, ci și din cauza provocărilor prezentate din perspectivă geologică.

În ceea ce privește proiectele viitoare, vreau să menționez că vom începe să investim în energie regenerabilă și stocare de energie în România cât mai curând posibil, pe lângă proiectele existente de infrastructură feroviară și autostrăzi.

Ne interesează și proiectul de extindere a metroului a liniei M4 de la Gara de Nord până la Progresul din sectorul 4 al Bucureștiului, un proiect de 2,5 miliarde de euro care urmează să fie realizat cu fonduri UE. Planul este să ne alăturăm acestui proiect împreună cu alți parteneri europeni. Cred că România este o țară în expansiune cu mare potențial de dezvoltare și foarte interesantă din punctul de vedere al firmelor de construcții. Aștept cu nerăbdare să văd ce proiecte PPC vor fi anunțate în România.

Ați menționat, în declarațiile anterioare, intenția de a reconstrui actuala companie Aktor ca o entitate autonomă. Care este planul?

Planificăm să ne integrăm pe deplin în economia românească în cursul anului viitor prin dezvoltarea Aktor România ca o entitate puternică, până la sfârșitul anului 2025. Vom începe să investim în energie regenerabilă și stocare a energiei în România cât mai curând posibil, pe lângă proiectele de infrastructură de autostrăzi și cale ferată. România are multe oportunități. Dacă îl compari cu alte țări, mediul economic este mai bun; este mai favorabil afacerilor și devine tot mai european pe fiecare zi ce trece.

Avem deja o prezență solidă aici; suntem puternici, avem oameni și credem în România. Suntem prezenți și în alte țări, precum Bulgaria, Serbia, Albania și Macedonia de Nord, dar România are cea mai mare prioritate dintre toate aceste țări. De aceea ne-am întărit prezența aici. Și am dovedit această viziune și strategie încă din momentul în care am achiziționat Aktor, în noiembrie anul trecut, de când compania s-a transformat și a evoluat dintr-o companie cu performanțe slabe într-o putere de producție. La Intrakat și Aktor, aspirăm să ajutăm România să își modernizeze infrastructura, ceea ce la rândul său va face economia mai competitivă și va permite oferirea de servicii mai bune cetățenilor țării. Următorul deceniu va fi deceniul României.

Articolul a fost inițial publicat în Biz nr. 385 (16 iulie – 16 septembrie 2024). Dacă dorești să primești Revista Biz prin curier, abonează-te aici.

Ediția internațională #BizGrecia este un proiect Biz în parteneriat cu Royal CaribbeanAlpha BankOlympusSarantisPPCtbi bankApivitaStirixis GroupAktorV+O Communication și Aqua Carpatica.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri revista biz

Trei premii pentru “Anul nou care n-a fost”, la Biennale Cinema de la Veneția

Reading Time: 2 minute “Anul nou care n-a fost”, regizat, scris și produs de Bogdan Mureșanu, primește Premiul FIPRESCI, oferit de juriul Federației Internaționale a Criticilor de Film, în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Veneția, Biennale Cinema. Criticii independenți prezenți la...

Expoziția Ding Dong va avea loc în perioada 5-15 septembrie, la Amzei Creative Corner

Reading Time: 3 minute Proiectul Ding Dong are ca scop popularizarea și promovarea unor demersuri, inițiative și proiecte locale care abordează tema patrimoniului incomod, contrastant, dificil sau disonant. Expoziția explorează granițele acestor tipuri de moșteniri, investighează potențialul lor...

Președintele Bibliotecii Naționale a Braziliei, poetul și traducătorul Marco Lucchesi, deschide ediția din acest an a FIPB

Reading Time: 2 minute Luni, 9 septembrie 2024, debutează cea de-a XIV-a ediție a Festivalului Internațional de Poezie București (FIPB), un proiect amplu ce reunește peste 50 de evenimente și care se va încheia duminică, 15 septembrie 2024. Evenimentul care dă startul ediției din acest an a FIPB...

Biz 25 ani: Adrian Păsărică – Orkla Foods România

Reading Time: 2 minute Cu peste 20 de ani de experiență în publicitate și comunicare, Adrian Păsărică s-a alăturat echipei Orkla Foods România în 2011, ca Brand Manager Tomi/LaMinut/Bunica, iar apoi a preluat poziția de Head of Marketing. Anterior, a lucrat tot în domeniul creativ, fiind Copywri...

Accor anunță deschiderea Swissôtel Poiana Brașov

Reading Time: 4 minute Accor anunță deschiderea Swissôtel Poiana Brașov, un hotel de lux, de cinci stale, care marchează debutul brandului Swissôtel în România Situat în inima stațiunii Poiana Brașov, cea mai populară destinație de schi din România, hotelul este înconjurat de peisajele pitorești...

Ultimele gadgeturi electronice si telefoane mobile

Aici gasesti ultimele descoperiri tehnologice si cele mai noi gadgeturi smart, precum si cele mai performante telefoane mobile, tablete, laptopuri..