A treia ediție a festivalului Suflet de România, creat de Profi, unește generațiile pe Domeniul Regal Săvârșin. În acest weekend, prinde viață lumea satului de altădată, cu artizani ai gustului autentic, meșteșugari gata să arate tainele meseriilor transmise din moși-strămoși și unii dintre cei mai îndrăgiți artiști.
În deschidere, Suflet de România s-a bucurat de binecuvântarea Preotului Ștefan Lăcătușu – Călugăr Franciscan la Ordinul Minoriților, Parohia Catedralei Romane-Catolice cu Hramul Sfântul Anton de Padova. Acesta a vorbit despre învățămintele oferite de Papa Francisc, care pot aduce mai multă lumină și împlinire în viețile noastre, și a rostit „Tatăl Nostru” într-un glas, alături de toți cei prezenți.
Startul oficial a fost dat după un tur al micilor producători și al artizanilor realizat de Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei României, Alteța Sa Regală Radu, Principele Consort al României, Alteța Sa Regală Principesa Sofia, Alteța Sa Regală Principesa Maria alături de Gaetan Pacton, CEO-ul Profi, Mihai Spulber, în prezent SVP Operațiuni și Supply Chain în cadrul Mega Image, care va prelua din iulie funcția de CEO Profi, Călin Costinaș, Director General Adjunct Profi, Gabriela Sîrbu, director de sustenabilitate Profi, mai multe oficialități, autorități centrale și locale.
„Ne bucură să ajutăm din ce în ce mai mulți oameni să redescopere gustul autentic al produselor tradiționale românești. Prin evenimente precum festivalul Suflet de România și susținând constant micii producători, construim punți pentru ca aceștia să se întâlnească direct cu publicul și să-și facă și mai cunoscută munca”, afirmă Călin Costinaș, Director general adjunct Profi, inițiatorul proiectului.
În acest weekend, în dumbrava Domeniului Regal Săvârșin, participanții se întâlnesc cu grupul Piano Violin Duet, Tulnicăresele „Apuseni”, Ansamblul Valea Mureșului, Ansamblul Sfântu Gheorghe din Stanciova, un concert Tribut Maria Tănase (Mariano Castro & Alexandra Fits), dar și un spectacol interactiv cu Celălalt.Teatru, ansamblurile Băgrinul, Voitegeana, BegArt Timișoara, Flores, dar și recitaluri Ion Popa și Emeric Imre Trio. Duminică, de la ora 15.15, a treia ediție Suflet de România va oferi un dialog pentru pentru suflet cu Părintele Constantin Necula, purtat de jurnalistul Cătălin Striblea. Dacă prima seară oferă o întâlnire live cu Zdob și Zdub, Suflet de România 2025 se va încheia cu un concert memorabil susținut de Irina Rimes și Surorile Osoianu.
Pe lângă momentele artistice, spațiul festivalului este animat de diferite alte activități pentru întreaga familie, la care participarea este gratuită. Toate zonele de activare au nume care amintesc de satul românesc traditional, de la Ulița Copiilor, trecând prin Târgul Satului și Hanul Târgoveților, până la Drumul Artizanilor. Mai multe organizații neguvernamentale susținute de Profi în misiunea lor de a face bine sunt prezente în festival, oferind tuturor celor interesați detalii și exemple concrete de implicare în Cultură, Educație, Sănătate, Mediu, Sport, Inovație și Comunitate, mai precis în cei șapte piloni de CSR spre care se îndreaptă susținerea Profi, retailer de top creat și crescut în România.
Intrarea la Festivalul Suflet de România este liberă pe 26 și 27 aprilie, între orele 12:00 – 19:00, iar accesul pe Domeniul Regal Săvârșin se poate face prin poarta aflată pe DC74, pe Valea Troașului.
„Bucuria se vede pe chipurile participanților la festival – producători și vizitatori deopotrivă, iar asta ne motivează să fim în continuare alături de cei care duc mai departe tradiția și autenticitatea românească”, declară Gabriela Sirbu, Director de sustenabilitate Profi.
Festivalul Suflet de România încurajează comunitatea să se conecteze la valorile autentice, la gusturile bune și tradițiile satului românesc prin intermediul unor experiențe trăite într-un cadru natural în care este recreată lumea rurală. Această inițiativă este parte a acordului tripartit “Creștem Comunități”, semnat de către Asociația Casa Majestății Sale, Universitatea de Științele Vieții “Mihai I” din Timișoara și lanțul de magazine Profi, pentru susținerea producătorilor locali și conservarea artizanatului autentic și tradițional românesc.
Pentru Profi implicarea în comunitate este o tradiție căreia îi dedică timp și resurse, inclusiv Raftul cu Bunătăți Locale, cel mai amplu program de susținere a micilor producători locali artizanali. Dincolo de prezența la Raftul cu Bunătăți Locale din magazinele Profi, micii producători locali își spun poveștile și își prezintă oferta și pe cea mai amplă și premiată platformă națională de promovare a lor, Via-Profi.ro, prin intermediul căreia oricine poate porni într-o călătorie plină de savoare a gusturilor din România.
Cu peste 28.000 de angajați în circa 1.780 de magazine proprii și partenere din peste 890 de localități urbane și rurale, Profi este cel mai mare angajator privat din România. PROFI SUPER, PROFI GO și PROFI LOCO, formatele de magazin ale rețelei, desfac o gamă de 5.000 de produse apreciate de cei peste 1,6 milioane de clienți care zilnic își fac aici cumpărăturile. Mai bine de 94% dintre aceste produse provin de la parteneri din România.