Esti gras si dormi putin? Iata legatura surprinzatoare dintre somn si acumularea kilogramelor

Esti gras si dormi putin? Iata legatura surprinzatoare dintre somn si acumularea kilogramelor
📅 2024-07-27

Ce legătură există între somn și greutate?

Mult timp n-am știut asta, dar există o corelație directă între cât de bine ai dormit noaptea trecută și ce apetit ai astăzi, iar știință susține această teorie, relatează MindBodyGreen. De exemplu, conform unui studiu publicat recent în jurnalul JAMA Internal Medicine, când 80 de adulți care dormeau mai puțin de 6,5 ore pe noapte și-au extins durata de somn la 8,5 ore, nivelul lor de energie s-a îmbunătățit și, prin urmare, organismul avea nevoie de mai puțină mâncare pentru a menține nivelul de energie pe tot parcursul zilei.

De asemenea, un studiu publicat în Jurnalul Internațional de Obezitate care a monitorizat obiceiurile de somn și greutate a 125 de adulți de-a lungul unui an a constatat că somnul odihnitor înseamnă o greutate mai bună, cu un procentaj de grăsime mai scăzut.

Totul se rezumă la ritmul circadian și la modul în care un ciclu prost de somn îți poate afecta direct hormonii foamei. Potrivit psihologului de somn Samina Ahmed Jauregui, ritmul circadian nu numai că determina ciclul somn-veghe, dar reglează și alte funcții biologice, cum ar fi temperatura corpului, nivelul de energie și apetitul.

Somnul de calitate ne echilibrează hormonii, inclusiv hormonii foamei

„Una dintre numeroasele funcții ale somnului include echilibrarea hormonilor, inclusiv cei asociați cu foamea, suprimarea apetitului și deciziile alimentare pe care le luăm”, spune Jauregui pentru MindBodyGreen. Și aici se referă la leptina, hormonul care ii spune corpului că este satul, și la grelina, care stimulează apetitul. Dacă nu dormi cum trebuie, acești hormoni ai foamei sunt dezactivați.

„Când nu dormim bine sau suficient, ajungem să avem mai puțină leptina și mai multă grelina”, spune expertul în somn Michael J. Breus, iar această este o combinație nefericită pentru oricine caută să aibă o greutate sănătoasă. Calitatea suboptima a somnului poate să crească poftă de mâncare și să diminueze voință unei persoane, determinând-o să mănânce mai mult și mai prost, spune Breus pentru MindBodyGreen. Calitatea slabă a somnului va afecta, de asemenea, nivelul de energie al unei persoane, astfel încât, potrivit lui Breus, această va fi mai puțin dispusă să facă mișcare, ceea ce duce la creșterea nedorită în greutate.

În schimb, somnul de calitate va avea efectul opus; vei avea mai multă energie și un apetit sănătos, cu semne de foame mai clare, care îți vor permite să mănânci intuitiv. Vei avea mai multă energie, mintea ta va fi mai clară și vei face alegeri mai sănătoase și nutritive în ceea ce privește alimentația.

Așadar, încearcă să mergi la culcare la aceeași ora, nu mai târziu de ora 23, și dormi între 8-9 ore pe noapte. Nu uită că femeile au nevoie de mai mult somn decât bărbații pentru a-și regla funcțiile hormonale. Dacă ai probleme cu somnul, încearcă un supliment cu magneziu sau aplică un spray cu magneziu pe tălpi înainte de culcare. Adresează-te medicului dacă nimic nu funcționează.

SURSA

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri realitatea

Ovidiu Puțura, judecătorul executat de Statul Paralel, rupe tăcerea: cum au acaparat Coldea și Dumbravă sistemul de justiție. Ediție explozivă Culisele Statului Paralel, duminică, ora 21:00

Judecătorul executat de Statul Paralel rupe tăcerea într-o emisiune eveniment duminică seară de la ora 21. 

Ce pun gospodinele în borcanul cu gogoșari? Secretul ca legumele să nu se înmoaie și să reziste cât mai mult timp

Când vorbim de gogoșari, una dintre cele mai mari probleme este păstrarea lor în stare cât mai bună. Iată secretul gospodinelor din diverse zone ale țării.

Noua găselniță UE pentru o mai bună supraveghere: Cardul european de vaccinare va fi implementat din septembrie 2024

Un proiect pilot privind lansarea cardului european de vaccinare va fi implementat, din septembrie 2024, în cinci state UE.

Surpriză pentru turiștii din Constanța: o mașină face drifturi PE MARE. Care este, de fapt, explicația

Imagini inedite din Portul Constanța au stârnit uimirea și curiozitatea turiștilor. Două persoane au fost surprinse în timp ce efectuau drifturi pe apă cu ceea ce arăta ca o mașină. 

Fiica transgender a lui Elon Musk reacționează după ce miliardarul a spus despre ea că „s-a născut gay și ușor autist”. Ce acuzații îi aduce tatălui său

Fiica transgender a lui Elon Musk face acuzații grave la adresa tatălui său celebru. Vivian Wilson, pe fostul său nume Xavier Musk, a decis să își facă o operație de schimbare a sexului biologic, iar tatăl său consideră această decizie ca fiind una „demonică”. 

Ultimele gadgeturi electronice si telefoane mobile

Aici gasesti ultimele descoperiri tehnologice si cele mai noi gadgeturi smart, precum si cele mai performante telefoane mobile, tablete, laptopuri..