Esti gras si dormi putin? Iata legatura surprinzatoare dintre somn si acumularea kilogramelor

Esti gras si dormi putin? Iata legatura surprinzatoare dintre somn si acumularea kilogramelor
📅 2024-03-02

Ce legătură există între somn și greutate?

Mult timp n-am știut asta, dar există o corelație directă între cât de bine ai dormit noaptea trecută și ce apetit ai astăzi, iar știință susține această teorie, relatează MindBodyGreen. De exemplu, conform unui studiu publicat recent în jurnalul JAMA Internal Medicine, când 80 de adulți care dormeau mai puțin de 6,5 ore pe noapte și-au extins durata de somn la 8,5 ore, nivelul lor de energie s-a îmbunătățit și, prin urmare, organismul avea nevoie de mai puțină mâncare pentru a menține nivelul de energie pe tot parcursul zilei.

De asemenea, un studiu publicat în Jurnalul Internațional de Obezitate care a monitorizat obiceiurile de somn și greutate a 125 de adulți de-a lungul unui an a constatat că somnul odihnitor înseamnă o greutate mai bună, cu un procentaj de grăsime mai scăzut.

Totul se rezumă la ritmul circadian și la modul în care un ciclu prost de somn îți poate afecta direct hormonii foamei. Potrivit psihologului de somn Samina Ahmed Jauregui, ritmul circadian nu numai că determina ciclul somn-veghe, dar reglează și alte funcții biologice, cum ar fi temperatura corpului, nivelul de energie și apetitul.

Somnul de calitate ne echilibrează hormonii, inclusiv hormonii foamei

„Una dintre numeroasele funcții ale somnului include echilibrarea hormonilor, inclusiv cei asociați cu foamea, suprimarea apetitului și deciziile alimentare pe care le luăm”, spune Jauregui pentru MindBodyGreen. Și aici se referă la leptina, hormonul care ii spune corpului că este satul, și la grelina, care stimulează apetitul. Dacă nu dormi cum trebuie, acești hormoni ai foamei sunt dezactivați.

„Când nu dormim bine sau suficient, ajungem să avem mai puțină leptina și mai multă grelina”, spune expertul în somn Michael J. Breus, iar această este o combinație nefericită pentru oricine caută să aibă o greutate sănătoasă. Calitatea suboptima a somnului poate să crească poftă de mâncare și să diminueze voință unei persoane, determinând-o să mănânce mai mult și mai prost, spune Breus pentru MindBodyGreen. Calitatea slabă a somnului va afecta, de asemenea, nivelul de energie al unei persoane, astfel încât, potrivit lui Breus, această va fi mai puțin dispusă să facă mișcare, ceea ce duce la creșterea nedorită în greutate.

În schimb, somnul de calitate va avea efectul opus; vei avea mai multă energie și un apetit sănătos, cu semne de foame mai clare, care îți vor permite să mănânci intuitiv. Vei avea mai multă energie, mintea ta va fi mai clară și vei face alegeri mai sănătoase și nutritive în ceea ce privește alimentația.

Așadar, încearcă să mergi la culcare la aceeași ora, nu mai târziu de ora 23, și dormi între 8-9 ore pe noapte. Nu uită că femeile au nevoie de mai mult somn decât bărbații pentru a-și regla funcțiile hormonale. Dacă ai probleme cu somnul, încearcă un supliment cu magneziu sau aplică un spray cu magneziu pe tălpi înainte de culcare. Adresează-te medicului dacă nimic nu funcționează.

SURSA

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri realitatea

Hipnotistul Andrei Voicu a scăpat de Justiție. Bărbatul este acuzat că și-a bătut cu sălbăticie iubita jurnalistă

Un hipnotist a scăpat de justiție și de o posibilă condamnare la închisoare, după ce și-a bătut cu sălbăticie iubita jurnalistă. Este vorba despre Andrei Voicu, ajuns celebru după ce a apărut în numeroase articole de presă și emisiuni de televiziune din postura de specialist în tehnici de hipnoză...

Peste 200.000 de euro au fost găsiţi în bagajul unui bărbat pe Aeroportul Bucureşti

Poliţiştii de frontieră din Aeroportul Henri Coandă Bucureşti, împreună cu lucrători vamali, au descoperit în bagajul de cală al unui bărbat, suma de 205.000 euro pe care acesta a încercat să o introducă ilegal în ţară.

Marcel Ciolacu, întâlnire cu preşedintele Consiliului de Miniştri din Spania, Pedro Sanchez

Preşedintepe PSD, premierul Marcel Ciolacu, s-a întâlnit, sâmbătă, cu preşedintele Consiliului de Miniştri din Spania, Pedro Sanchez, cu care a discutat despre aderarea României la spaţiul Schengen şi acordarea dublei cetăţenii pentru românii care trăiesc în Spania.

PNL aduce la București 2000 de delegați din 40 de țări, șefi de stat și de guvern, la cel mai mare eveniment politic al anului

București devine capitala politică a Europei. PNL organizează Congresul PPE în perioada 6-7 martie

Toți liderii importanți din UE, la București. Manfred Weber anunță congresul PPE de săptămâna viitoare 

Manfred Weber, președintele PPE, a anunțat congresul popularilor europeni de la București, de săptămâna viitoare. Într-un mesaj video postat de liberali, Weber anunță prezența la București a liderilor UE.

Ultimele gadgeturi electronice si telefoane mobile

Aici gasesti ultimele descoperiri tehnologice si cele mai noi gadgeturi smart, precum si cele mai performante telefoane mobile, tablete, laptopuri..