UPDATE 19:20 - Nou atac ucrainean cu rachete occidentale asupra Rusiei; o uzină chimică a fost lovită
Un uzină de produse chimice din regiunea rusă Rostov a fost avariată joi, în urma unui nou atac ucrainean cu rachete occidentale asupra teritoriului rus, a anunţat Ministerul Apărării de la Moscova, potrivit agenţiilor internaţionale de presă.
Conform ministerului rus, au fost lansate în acest atac şase rachete americane ATACMS şi patru rachete britanice Storm Shadow. Acelaşi minister susţine că toate rachetele, cu excepţia uneia dintre rachetele Storm Shadow, au fost doborâte.
"Aceste acţiuni ale regimului de la Kiev, susţinute de supervizorii săi occidentali, nu vor rămâne fără răspuns", a indicat Ministerul rus al Apărării.
Uzina chimică lovită, Kombinat Kamenskîi, se află la mai puţin de 20 de kilometri de graniţa cu Ucraina, într-o zonă unde este situat şi cartierul general de unde armata rusă coordonează operaţiunile militare în războiul din Ucraina. Conform presei ucrainene, respectiva uzină produce, printre altele, combustibil pentru rachetele armatei ruse.
UPDATE 18:20 - Zelenski consideră insuficiente eventuale garanţii de securitate europene pentru Ucraina şi cere implicarea SUA
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi că eventuale garanţii de securitate europene nu vor fi suficiente pentru Ucraina, care doreşte aderarea la NATO şi o implicare a SUA, transmite Reuters.
Statele europene discută despre posibilitatea trimiterii unor trupe în Ucraina în eventualitatea unei încetări a focului sau a unui acord de pace între Kiev şi Moscova, în timp ce preşedintele ales al SUA, Donald Trump, nu doreşte să trimită trupe pentru a garanta securitatea Ucrainei.
Discuţiile, conduse de preşedintele francez Emmanuel Macron, sunt într-un stadiu preliminar, dar deja au relevat diviziuni între participanţi asupra mandatului şi obiectivelor unei asemenea misiuni şi chiar asupra oportunităţii abordării acestui subiect acum, dezbătut într-un cerc restrâns al mai multor lideri europeni miercuri în timpul summitului UE la Bruxelles, dezbatere la care a participat şi Zelenski.
UPDATE 17:11 - Putin regretă că nu a invadat Ucraina mai devreme. Președintele rus dezvăluie cum războiul l-a afectat personal.
Vladimir Putin a dezvăluit că are un mare regret legat de războiul din Ucraina, anume că nu l-a început mai devreme. Liderul rus a spus asta în conferința lui de presă anuală, când petrece ore întregi răspunzând la întrebări atent selectate de la popor și jurnaliști.
Putin a fost întrebat dacă s-ar răzgândi dacă ar putea să dea timpul înapoi în februarie 2022. Liderul de la Kremlin a zis că nu regretă sub nicio formă declanșarea „operațiunii militare speciale”, așa cum numește Rusia războiul de cucerire din Ucraina, ci regretă doar că nu a dat ordinul mai devreme.
UPDATE 16:00 - Preşedintele rus Vladimir Putin a recunoscut joi, la conferinţa sa de presă anuală, că asasinarea generalului Igor Kirilov, comandantul trupelor de apărare radiologică, chimică şi biologică ale forţelor armate ruse, este rezultatul unui eşec al serviciilor secrete ruse, dar a acuzat în acelaşi timp Ucraina de "terorism", asasinatul fiind de altfel revendicat de Kiev, relatează agenţiile AFP şi Reuters.
"Acest asasinat a fost comis într-un mod periculos pentru vieţile multora. Regimul de la Kiev a comis în mod repetat astfel de crime, crime teroriste, atacuri teroriste împotriva multor cetăţeni ai Federaţiei Ruse", a amintit Putin.
Pe de altă parte, "aceasta înseamnă că serviciile noastre de informaţii lasă aceste atacuri să se producă", a remarcat preşedintele rus. "Trebuie pur şi simplu să ne îmbunătăţim activitatea, nu trebuie să permitem asemenea eşecuri", a indicat el.
Generalul Igor Kirilov şi asistentul său au fost ucişi marţi dimineaţă, când o bombă ascunsă într-un scuter electric a fost detonată de la distanţă în momentul în care ei ieşeau pe uşa blocului din Moscova unde locuia generalul.
UPDATE 14:40 - Declarații explozive vin de la Moscova, într-un context geopolitic extrem de fragil pentru Europa, frământată de crize politice interne, ce ar putea fi dublate de o criză economică majore în 2025, dar și de războiul din Ucraina, care se apropie cu pași repezi de 3 ani de lupte grele. Cel care tulbură și mai mult apele este președintele rus Vladimir Putin, care spune că aproape toate ţările Alianţei Nord-Atlantice se află în război cu Rusia. Afirmația a fost făcută joi, în cadrul conferinţei anuale de presă.
UPDATE 13:10 -Preşedintele Vladimir Putin a declarat joi că forţele ruse se îndreaptă spre atingerea obiectivelor lor principale pe câmpul de luptă din Ucraina şi preiau controlul asupra unui teritoriu semnificativ în fiecare zi, dar a refuzat să spună cât ar mai putea dura războiul, relatează TASS şi Reuters.
UPDATE 12:00 - Europa ar trebui să-şi concentreze eforturile actuale pe sprijinirea Ucrainei şi nu ar trebui să se angajeze în discuţii premature pentru negocieri de pace, a susţinut joi şefa diplomaţiei Uniunii Europene, Kaja Kallas, relatează Reuters.
UPDATE 8:00 - Ucraina a lovit teritoriul Rusiei cu cel puţin 13 rachete şi 84 de drone, declanşând un incendiu la o rafinărie din sudul regiunii Rostov, care a ars ore întregi, au declarat joi oficialii ruşi, relatează Reuters.
UPDATE - Analiza evoluției rușilor, realizată de grupul OSINT Deep State, arată cum armata a avansat în ultima lună și urmează să-i prindă pe apărătorii ucraineni într-un „clește”, precizează Kyiv Independent.
Potrivit grupului citat, operațiunile Rusiei au ca țintă tăierea căilor de comunicare ale Ucrainei și ocuparea regiunii. Armata ucraineană nu a făcut până acum nicio referire oficială legată de situația din zonă și nu sunt cunoscute nici numărul de trupe ucrainene care se află într-o situație critică și riscă să cadă în încercuire.
Forțele ucrainene anunțau zilele trecute că iau măsurile necesare pentru a împiedica încercuirea lor de către armata Rusiei, care urmează să ocupe patru localități în Donețk, la sud de orașul strategic Pokrovsk, scrie adevarul.ro.
Oleksandr Sîrski a raportat săptămâna trecută luptele intense în apropierea orașului Pokrovsk și despre superioritatea armatei ruse, subliniind că este nevoie să fie luate „măsuri excepționale” pentru a apăra zona respectivă.
„Ocupanţii ruşi atacă cu toate forţele disponibile încercând să spargă apărarea trupelor noastre", a scris Sîrski pe reţelele de socializare.
Rușii au ocupat mai mult teritoriu ucrainean în luna noiembrie decât în toate celelalte luni după martie 2022, potrivit unei analize a AFP realizată în baza datelor Institutului pentru studiul războiului (ISW) din SUA.