Ministrul austriac al Energiei ar vrea sa rupa contractul dintre OMV si Gazprom. Cine se opune?

Ministrul austriac al Energiei ar vrea sa rupa contractul dintre OMV si Gazprom. Cine se opune?
📅 2024-03-02

Confruntată cu importuri mari de gaze ruseşti, în timp ce războiul din Ucraina continuă, Austria încearcă să ia măsuri mai radicale, inclusiv să pună capăt contractului pe termen lung prin care compania energetică OMV cumpără gaze de la Gazprom, a declarat luni ministrul austriac al energiei, relatează Reuters, citat de news.ro.

 

Deşi lideri politici precum ministrul energiei, Leonore Gewessler, de la la partidul Verzilor, a repetat că Moscova nu mai este un partener de încredere, compania petrolieră OMV, parţial deţinută de stat, a precizat că va continua să cumpere gaz de la Gazprom în cadrul unui contract care se încheie în 2040.

 

La o conferinţă de presă, Gewessler a declarat că ponderea Rusiei în importurile de gaze ale Austriei a crescut de fapt în decembrie ajungând la un nou record, de 98%, faţă de 76% în luna precedentă, chiar dacă volumul total al importurilor a scăzut uşor.

 

Gewessler a anunţat că ministerul său a însărcinat un grup de reflecţie economică să realieze un studiu privind impactul economic al încheierii contractului OMV cu Gazprom şi pericolele menţinerii dependenţei de gazul rusesc.

OMV nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii, precizează Reuters.

 

Ministerul Energiei are de gând, de asemenea, să oblige companiile care vând gaze în Austria să ia măsuri concrete pentru a reduce proporţia de gaze ruseşti din mixul lor. Acesta va examina temeiul juridic pentru o astfel de cerinţă, care va necesita o majoritate de două treimi în parlament pentru a deveni lege, a arătat Gewessler.

 

Nu a fost clar în ce măsură partenerul de coaliţie al Verzilor - care sunt un partid de stânga, Partidul Popular - conservator - al cancelarului Karl Nehammer, a fost implicat în planurile anunţate luni de ministrul energiei. În toamna acestui an vor avea loc alegeri parlamentare, iar Partidul Libertăţii, de extremă dreapta, conduce în sondaje, menţionează Reuters.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri realitatea

Hipnotistul Andrei Voicu a scăpat de Justiție. Bărbatul este acuzat că și-a bătut cu sălbăticie iubita jurnalistă

Un hipnotist a scăpat de justiție și de o posibilă condamnare la închisoare, după ce și-a bătut cu sălbăticie iubita jurnalistă. Este vorba despre Andrei Voicu, ajuns celebru după ce a apărut în numeroase articole de presă și emisiuni de televiziune din postura de specialist în tehnici de hipnoză...

Peste 200.000 de euro au fost găsiţi în bagajul unui bărbat pe Aeroportul Bucureşti

Poliţiştii de frontieră din Aeroportul Henri Coandă Bucureşti, împreună cu lucrători vamali, au descoperit în bagajul de cală al unui bărbat, suma de 205.000 euro pe care acesta a încercat să o introducă ilegal în ţară.

Marcel Ciolacu, întâlnire cu preşedintele Consiliului de Miniştri din Spania, Pedro Sanchez

Preşedintepe PSD, premierul Marcel Ciolacu, s-a întâlnit, sâmbătă, cu preşedintele Consiliului de Miniştri din Spania, Pedro Sanchez, cu care a discutat despre aderarea României la spaţiul Schengen şi acordarea dublei cetăţenii pentru românii care trăiesc în Spania.

PNL aduce la București 2000 de delegați din 40 de țări, șefi de stat și de guvern, la cel mai mare eveniment politic al anului

București devine capitala politică a Europei. PNL organizează Congresul PPE în perioada 6-7 martie

Toți liderii importanți din UE, la București. Manfred Weber anunță congresul PPE de săptămâna viitoare 

Manfred Weber, președintele PPE, a anunțat congresul popularilor europeni de la București, de săptămâna viitoare. Într-un mesaj video postat de liberali, Weber anunță prezența la București a liderilor UE.

Ultimele gadgeturi electronice si telefoane mobile

Aici gasesti ultimele descoperiri tehnologice si cele mai noi gadgeturi smart, precum si cele mai performante telefoane mobile, tablete, laptopuri..