Artefactul, datând din perioada Imperiului Roman, era utilizat de clienții unui bar local, fiind transformat într-o masă de servit, fără ca nimeni să știe adevărata sa semnificație. Descoperirea, realizată în urma unei sesizări făcute de un vacanțier, a șocat atât autoritățile, cât și arheologii, care nu își puteau imagina că un obiect de asemenea valoare se afla într-un loc atât de obișnuit.
Unde se află renumitul sarcofag
Pe litoralul Mării Negre, în apropiere de Varna, un fost oficial al Ministerului de Interne, aflat în vacanță pe plaja Sf. Constantin și Elena, a observat pe 24 iulie o „masă” neobișnuită, cu decoruri intricate, în barul respectiv. Imediat, acesta a alertat autoritățile locale, iar o echipă de specialiști de la Muzeul de Arheologie din Varna a demarat o inspecție. Arheologul Alexander Minchev și colegii săi au identificat obiectul ca fiind un sarcofag roman din secolul al II-lea d.Hr.
Deși sarcofagul era vizibil deteriorat, exteriorul său fusese vopsit într-o culoare galbenă, pentru a da impresia că este o replică, și nu un artefact autentic. Decorat cu motive stilizate specifice epocii, precum ghirlande cu ciorchini, capete de animale și topoare cu două tăișuri, sarcofagul nu era caracteristic regiunii Mării Negre și ar fi putut proveni din alte zone ale Bulgariei, cum ar fi regiunea Dunării sau vestul țării.
Minchev a subliniat că orice obiect cu valoare arheologică aparține statului și trebuie predat muzeelor. De asemenea, el a menționat că autoritățile trebuie să investigheze circumstanțele în care sarcofagul a ajuns pe plajă, sugerând că acesta ar putea face parte dintr-un caz mai larg de trafic ilegal de artefacte.
Proprietarii barului au refuzat să comenteze despre proveniența sarcofagului, iar în prezent, acesta se află în custodia Muzeului de Arheologie din Varna, unde va beneficia de protecția și aprecierea corespunzătoare.