Noua Lege a pensiilor, ADOPTATA in Parlament: Cati bani vor primi peste 4,7 milioane de pensionari - Decizie cruciala pentru toti romanii

Noua Lege a pensiilor, ADOPTATA in Parlament: Cati bani vor primi peste 4,7 milioane de pensionari - Decizie cruciala pe
📅 2023-12-02

Legea pensiilor a primit votul final în Parlament. A fost adoptată cu 199 de voturi „pentru”, 39 de voturi „împotrivă” și 17 abțineri, alături de un deputat care nu a votat.

Proiectul de lege al Guvernului privind sistemul public de pensii a primit votul final, luni, 20 noiembrie, în Camera Deputaților, for decizional în acest caz. După vot, legea merge spre promulgare către președintele Klaus Iohannis, în cazul în care nu va fi depusă nicio sesizare la Curtea Constituțională.

Votul din Camera Deputaților pe legea pensiilor a întârziat peste o oră. Acesta era programat să înceapă luni de la ora 16.00. Înainte de primirea raportului de la Comisa de muncă, Simona Bucura-Oprescu , ministrul Muncii, a fost convocată de premierul Marcel Ciolacu, potrivit Realitatea PLUS. 

Ministra Muncii a fost chemată din plen la întâlnirea de taină cu premierul înaintea începerilor dezbaterilor pe legea pensiilor, relatează Realitatea PLUS.

Ședința a avut loc în biroul șefului actual al Camerei Deputaților, Alfred Simonis, cu premierul Marcel Ciolacu. 

Ulterior, Simona Bucura-Oprescu a revenit în plen pentru votul în procedură de urgență pe legea sistemului de pensii.

„Astăzi, împreună, avem în atenție un proiect extrem de important pentru România, un proiect care îşi doreşte să aducă echitate românilor, să aducă pensii care reprezintă o formă de respect, atât pentru românii care au muncit, dar şi pentru românii care muncesc. Noua lege are două elemente importante: contributivitatea şi munca. Aceştia sunt cei doi piloni pe care se bazează reforma pe care o facem astfel încât la muncă egală să avem venituri egale ale pensiilor.

Cred că este important ca fiecare dintre noi astăzi în ceea ce priveşte acest proiect de lege să arătăm că suntem o echipă, aceeaşi echipă care reprezentăm interesele românilor şi înţelegem cât de important este, pe de o parte, să adoptăm acest act normativ în procedură de urgenţă, aşa cum a aprobat Biroul permanent, dar, în acelaşi timp la timp, pentru a fi gata cu reforma astfel încât Comisia Europeană să elimine acel 9,4 % care ar fi îngheţat pensiile românilor până în 2070.

Contăm pe susţinerea dumneavoastră pentru acest proiect de lege şi împreună ne dorim ca, în anii ce urmează, românii să se bucure de prevederile pe care acest proiect le aduce” a declarat ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, înaintea prezentării proiectului legii pensiilor, a amendamentelor propuse și a votului final. 

Proiectul de Lege privind sistemul public de pensii a intrat în dezbaterea deputaților, Camera Deputaţilor fiind for decizional.

Proiectul de Lege privind sistemul public de pensii poate fi consultat AICI

PRINCIPALELE PREVEDERI DIN NOUA LEGE A PENSIILOR DIN ROMÂNIA, aplicată din ianuarie 2024

- punctul de pensie: 2.032 de lei, în creştere cu 13,8% (din ianuarie 2024)

- pensia minimă: 1.281 de lei, în creştere cu 13,8% (din ianuarie 2024)

- puncte de pensie suplimentare pentru românii care lucrează peste 25 de ani: 0,25 puncte/an - 1 punct/an

- noua formulă de calcul a pensiilor: VPR (valoarea punctului de referinţă = 81) * nr. total de puncte

- creșterea pensiilor, calculate prin noua formulă, va fi până la 112%, în septembrie 2024

- eliminarea inechităţilor dintre femei şi bărbaţi

- femeile vor beneficia de reducerea vârstei de pensionare în funcţie de numărul de copii

- creşte vârsta standard de pensionare pentru femei la 65 de ani, iar femeile şi bărbaţii se pot pensiona, opțional, la 70 de ani

Proiectul legii pensiilor a primit, luni, raport de adoptare cu mai multe amendamente în cadrul Comisiei pentru muncă a Camerei Deputaţilor. 

Legea a fost adoptată pe repede-înainte în Senat, întâi în comisia de muncă și apoi în plen, iar multe dintre amendamentele admise în comisia de muncă au fost ulterior respinse în plen. Ministrul Muncii Simona Bucura-Oprescu și ministrul Finanțelor Marcel Boloș au lipsit de la dezbateri. Un secretar de stat din Ministerul Muncii a anunțat că legea va avea un impact de 25 de miliarde lei anul viitor. Opoziția (USR) a încercat să afle de unde vor fi găsiți acești bani, dar niciunul dintre susținători nu a oferit vreo explicație.

Liderii senatorilor USR şi AUR, Radu Mihail şi Claudiu Târziu, au solicitat retrimiterea la comisii a iniţiativei legislative, USR a cerut pentru trei săptămâni, iar AUR măcar pentru două săptămâni, însă ambele solicitări au fost respinse de către senatori.

După votarea proiectului, reprezentanţii USR au spus că senatorii partidului au votat împotriva propunerii de lege. Totodată, liderul senatorilor AUR Cladiu Târziu a anunţat că senatorii formaţiunii s-au abţinut la vot, pentru că ”o mărire cât de cât e mai bună decât nimic”.

Proiectul de lege privind sistemul public de pensii a fost adoptat cu 85 de voturi ”pentru”, şase ”împotrivă” şi 19 abţineri.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri realitatea

Rețeta clasică pentru salata orientală de post - Cele 2 ingrediente tradiționale care îi dau savoarea

Salata orientală de post este tare gustoasă și poate fi preparată de oricine. Există mai multe variante pentru această salată. Iată cea mai simplă rețetă, cea tradițională, care este și cea mai gustoasă.

Marcel Ciolacu: În PSD e vânzoleală până e ales președintele, în PNL, de a doua zi încep disputele cum să-l schimbe - De ce e supărat pe Rareș Bogdan

Premierul Marcel Ciolacu a vorbit despre relația dintre PSD și PNL în coaliția de guvernare, precum și despre relația specială pe care o are cu președintele PNL, Nicolae Ciucă, într-un interviu acordat în exclusivitate la Culisele puterii. Președintele PSD a precizat, la Realitatea PLUS, și ce șa...

Accident înfiorător în județul Suceava: 2 bărbați răniți - Unul are multiple traumatisme după ce a fost prins sub un tractor răsturnat

Accident grav în județul Suceava. Un bărbat a suferit multiple traumatisme după ce a căzut sub un tractor răsturnat pe un teren agricol.

Surpare de proporții pe drumul forestier către „Valul Miresei”: 100 de turiști evacuați - IPJ Cluj, anunț pentru șoferi

Drumul forestier către zona turistică „Vălul Miresei” s-a surpat și accesul este interzis după surparea provocată de ploile din ultimele ore. Peste 100 de turiști din zonă au fost evacuați cu ajutorul  jandarmilor clujeni și salvatorilor montani.

Marcel Ciolacu nu exclude o candidatură la Cotroceni în 2024 - Ce spune despre PSD în scenariul în care ar pierde

Interviu în exclusivitate la Culisele puterii, cu Miron Mitrea și Nicoleta Cone, sâmbătă seară, la Realitatea PLUS. Marcel Ciolacu a dezvăluit ce va face dacă PSD îl va propune drept candidat la alegerile prezidențiale din 2024.

Ultimele gadgeturi electronice si telefoane mobile

Aici gasesti ultimele descoperiri tehnologice si cele mai noi gadgeturi smart, precum si cele mai performante telefoane mobile, tablete, laptopuri..