Vesti proaste de la Comisia Europeana. Romania se va adanci si mai mult, anul acesta, in datoriile facute de guvern

Vesti proaste de la Comisia Europeana. Romania se va adanci si mai mult, anul acesta, in datoriile facute de guvern
📅 2024-10-18

Comisia Europeană a îmbunătăţit uşor, la 3,3%, estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an, graţie accelerării consumului privat şi veniturilor mai mari, dar a avertizat că deficitul guvernamental va urca la 6,9% din PIB în 2024 şi la 7% din PIB în 2025 din cauza creşterii cheltuielilor, conform previziunilor economice de primăvară publicate miercuri de Executivul comunitar.

În prognoza publicată în toamna anului trecut, Comisia a arătat că se aşteaptă ca deficitul guvernamental al României să se reducă, de la un nivel de 6,3% din PIB prognozat la acea dată pentru 2023, până la 5,3% din PIB în 2024 şi 5,1% din PIB în 2025, ca urmare a măsurilor de consolidare fiscală ce urmau să fie implementare în luna ianuarie 2024.

În documentul publicat miercuri, însă, CE precizează că deficitul guvernamental este aşteptat să rămână la un nivel ridicat pe întreaga perioadă a intervalului de prognoză.

"În 2024, deficitul este prognozat să crească până la 6,9% din PIB. La fel ca şi în 2023, creşterea rapidă a cheltuielilor guvernamentale este aşteptată să fie principalul motor din spatele acestui deficit mai mare...În 2025, deficitul este prognozat să rămână stabil la 7% din PIB, plecând de la ipoteza că politicile nu vor fi modificate. Costul pe termen scurt al reformei pensiilor este aşteptat să continue la deficitul mai mare. Prognoza de deficit pe 2025 nu include posibilele reforme suplimentare care ar decurge din reforma regimului fiscal al microîntreprinderilor şi reforma generală a sistemului de taxe, care sunt incluse în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă dar pentru care nu au fost prezentate suficiente detalii", subliniază Comisia Europeană.

Pe de altă parte, conform noilor previziuni, economia românească ar urma să înregistreze o creştere de 3,3% în 2024 şi una de 3,1% în 2025. Comparativ, în toamna anului trecut, Executivul comunitar prognoza în cazul României o creştere a PIB de 3,1% în 2024.

"Activitatea economică s-a relansat la începutul lui 2024, după o creştere reală modestă de 2,1% în 2023. Consumul privat şi-a revenit graţie majorării pensiilor şi salariilor în sectorul public. Pentru întregul an 2024, inflaţia mai mică, creşterea veniturilor disponibile şi relaxarea condiţiilor financiare vor continua să susţină consumul privat. Totuşi, perspectivele de creştere modeste în rândul principalilor parteneri comerciali din UE afectează exporturile, în timp ce importurile accelerează, ceea ce va duce la o contribuţie negativă a exporturilor la creşterea PIB-ului şi la o agravarea de deficitului de cont curent. Pe ansamblu, creşterea reală a PIB-ului ar urma să accelereze până la 3,3% în 2024", se arată în raportul publicat miercuri de executivul comunitar.

O altă veste bună este că inflaţia este aşteptată să continue să scadă în România, până în 2025, chiar dacă va fi doar o scădere graduală. Totuşi, majorările semnificative de salarii şi pensii pun presiuni pe creşterea preţurilor şi vor păstra inflaţia de bază la un nivel superior inflaţiei generale.

Potrivit celor mai recente prognoze ale Executivului comunitar, rata medie a inflaţiei este aşteptată să scadă de la 9,7% în 2023, până la 5,9% în 2024 şi 4% în 2025, dar riscurile sunt orientate spre o reducere mai treptată.

De asemenea, datoria guvernamentală a României este aşteptată să crească, de la un nivel de 48,8% din PIB în 2023, până la aproape 51% din PIB în 2024 şi 53,9% din PIB în 2025. Riscurile la adresa perspectivei fiscale sunt orientate spre deficite mai mari, în special în 2024, când chletuielile suplimentare pre-electorale ar putea creşte şi mai mult chletuielile.

Comisia Europeană publică în fiecare an două seturi de previziuni detaliate (în primăvară şi în toamnă) şi două seturi de previziuni intermediare (în iarnă şi în vară). Previziunile intermediare cuprind valorile anuale şi trimestriale ale PIB-ului şi ale inflaţiei tuturor statelor membre pentru anul în curs şi pentru anul următor, precum şi date agregate pentru UE şi zona euro.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri realitatea

Ce au găsit procurorii DNA după perchezițiile din biroul lui Nelu Tătaru. Fostul ministru este acuzat că ar fi primit mită de la pacienți

Avocatul lui Nelu Tătaru a declarat ironic că în sfârșit "s-a găsit găina", după perchezițiile de opt ore în biroul doctorului de la spitalul din Huși. Procurorii DNA au continuat ancheta imediat ce Camera Deputaților i-a ridicat imunitatea fostului ministru al Sănătății acuzat de luare de mită. 

Nou termen la Judecătoria Mangalia în dosarul lui Vlad Pascu. Rezultatul expertizei tinerilor răniți poate SCHIMBA cursul procesului

Zi crucială la Judecătoria Mangalia, acolo unde are loc, vineri, un nou termen în dosarul în care Vlad Pascu este judecat pentru producerea unui accident de la 2 Mai, în urma căruia doi tineri şi-au pierdut viaţa. La ultimele două termene instanţa a fost nevoită să amâne procesul, deoarece nu au ...

Război în Ucraina, ziua 968. Zelenski, mesaj ferm de la Bruxelles: Ucraina merită să devină al 33-lea membru al NATO - LIVE TEXT

Ucraina a ajuns în ziua cu numărul 968 de război. Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski a declarat, la întâlnirea cu secretarul general al NATO Mark Rutte, că Ucraina merită să devină al 33-lea membru al NATO, argumentând că ar fi greşit din punct de vedere politic ca ţara sa să fie lăsată în ...

Sărbătoare 18 octombrie: Un mare sfânt este pomenit astăzi în calendarul ortodox. Ce trebuie să știe credincioșii

Sfantul Apostol si Evanghelist Luca s-a nascut in Antiohia Siriei. Il intalneste pe Hristos in Teba Boetiei, loc in care se ingrijea de bolnavi in calitatea sa de medic. Crezand in El, Sfantul Luca ajunge sa se numere printre cei 70 de Apostoli. Impreuna cu Sfantul Apostol Cleopa, el L-a vazut pe...

Vremea 18 octombrie. Temperaturile continuă să scadă în termometre. Maximele zilei NU vor depăși mai 18 grade

Astăzi, vremea va fi rece decât în mod normal pentru această dată din calendar, cu excepţia regiunilor vestice şi nord-vestice, unde valorile termice, în special cele diurne, vor fi apropiate de normalul climatologic al perioadei. Cerul va fi mai mult senin în vest, nord-vest şi centru şi variabi...

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.