STUDIU. In ce orase din Romania s-au scumpit cel mai mult locuintele in ultimii cinci ani

STUDIU. In ce orase din Romania s-au scumpit cel mai mult locuintele in ultimii cinci ani
📅 2025-01-09

”Creşterea salariilor medii într-un ritm mai rapid decât majorarea preţurilor a îmbunătăţit accesibilitatea locuinţelor în România, spre deosebire de alte ţări din regiunea Europei Centrale şi de Est (ECE), precum Polonia, Cehia sau Ungaria, unde preţurile şi chiriile au înregistrat creşteri semnificative”, potrivit celor mai recente analize citate de Colliers.

În Bucureşti, preţurile locuinţelor au crescut cu aproximativ 50% în ultimii cinci ani, în timp ce la Cluj-Napoca s-a înregistrat o creştere de 80%. Pentru comparaţie, majoritatea marilor oraşe din regiune au raportat creşteri de 80% până la 100% în aceeaşi perioadă, arată compania.

„Deşi, la nivel general, accesibilitatea locuinţelor în România pare favorabilă, există diferenţe semnificative între segmentele pieţei. Locuinţele noi, amplasate în zone atractive, sunt adesea inaccesibile pentru cei cu salarii medii. De asemenea, dacă adăugăm în ecuaţie şi costul finanţării, accesibilitatea scade semnificativ din cauza dobânzilor ridicate. În plus, diferenţa dintre costul unei chirii şi rata unei ipoteci este tot mai vizibilă, chiria fiind adesea varianta mai avantajoasă. În Bucureşti, chiria medie reprezintă aproximativ 45% din salariul lunar, un procent considerabil mai mic decât în alte capitale din regiune, precum Varşovia sau Bratislava, unde se apropie de 70%. Această situaţie face ca închirierea să fie o opţiune mai accesibilă decât achiziţia, în special în contextul ratelor ipotecare mult mai ridicate decât chiriile pentru locuinţe similare”, explică Gabriel Blăniţă, director & advisory services la Colliers România.

În ultimii ani, segmentul rezidenţial destinat exclusiv închirierilor a câştigat tot mai mult teren în România. Dezvoltatorii şi investitorii sunt atraşi de potenţialul de creştere a preţurilor locuinţelor şi de accesibilitatea relativă a chiriilor, punctează consultanţii Colliers. Această tendinţă este susţinută de dezvoltarea economică accelerată a marilor oraşe, precum Bucureşti, şi se aliniază evoluţiilor recente observate în pieţe similare, precum Praga şi Varşovia.

România rămâne însă una dintre ţările cu cea mai scăzută rată a creditelor ipotecare din Uniunea Europeană - sub 2% din stocul total de locuinţe aflate în proprietate, comparativ cu 15% în Ungaria, 14% în Polonia şi 26% în Cehia. Accesul limitat la finanţare a încetinit ritmul dezvoltărilor rezidenţiale noi, dar investiţiile în segmentul de închiriere oferă o soluţie sustenabilă pe termen lung pentru cererea de locuinţe.

„Perspectivele de creştere a preţurilor, împreună cu avantajele oferite de segmentul de închiriere, generează o schimbare de paradigmă pe piaţa imobiliară. Proiectele rezidenţiale destinate exclusiv închirierii devin tot mai atractive pentru investitori, datorită stabilităţii şi randamentelor oferite pe termen lung. Potenţialul economic al marilor oraşe din România, în special al Bucureştiului, joacă un rol important în stimularea acestui interes”, adaugă Blăniţă.

Piaţa rezidenţială din România continuă să evolueze într-un ritm constant, remarcându-se prin accesibilitate şi dinamism, în contextul provocărilor din regiunea CEE-6. Investiţiile în segmentul închirierilor şi dezvoltarea proiectelor mixed-use deschid oportunităţi semnificative pe termen lung, consolidând poziţia României ca un punct de atracţie pentru investitorii internaţionali.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri realitatea

Dani Mocanu a fost condamnat la 6 ani și 5 luni de închisoare. A racolat tinere prin metoda loverboy și le-a obligat să se prostitueze

Cântărețul de manele a fost condamnat la 6 ani și 5 luni de închisoare pentru proxenetism și spălare de bani. Totuși, decizia instanțe nu este definitivă și poate fi atacată. 

Fost judecător: „Cu ochii închiși aș fi admis cererea lui Călin Georgescu. Am depus o cerere de intervenție”

„România trăiește într-o mare nedreptate și într-un abuz al puterii”. Este reacția în exclusivitate a fostului judecător Gheorghe Moroșanu. Mai mult, magistratul spune că ar fi luat decizia corectă dacă ar fi fost în locul judecătorilor de la Curtea de Apel București. 

Mâncărică de mazăre. Ingredientul care va transforma acest preparat într-o delicatesă

Mâncărică de mazăre este un preparat clasic, hrănitor și ușor de gătit, perfect pentru prânz sau cină. Dar, dacă vrei să duci această rețetă la următorul nivel și să-i conferi un gust aparte, adaugă un ingredient surpriză: măslinele. Cu aroma lor intensă și textura inconfundabilă, măslinele compl...

S-a lansat oficial Bigster. Cât costă, în România, cea mai mare și mai scumpă Dacia din istorie

Prezentat în premieră mondială în octombrie 2024, la Salonul Auto de la Paris, modelul Dacia Bigster poate fi comandat în România începând cu data de 9 ianuarie 2025.

Continuă protestele pentru a 11-a zi consecutiv, la Curtea de Apel București. Oamenii cer reluarea turului 2

Protestele din România continuă pentru a 11-a zi consecutiv. Oamenii s-au mobilizat în număr mare pentru a cere reluarea turului 2 al alegerilor prezidențiale. Joi seara, manifestanții s-au adunat în fața Curții de Apel, de unde vor porni în marș spre Piața Victoriei, punctul central al demonstra...

Țara membră NATO și UE care amenință cu suspendarea ajutorului pentru Ucraina

Decizia Ucraineni de a nu mai permite tranzitul gazelor rusești destinate statelor din Europe pe teritoriul său i-a supăra pe mulți lideri, printre ei fiind și premierul slovac, Robert Fico.

Primăria Buzău nu mai poate susține finanţarea echipelor de handbal feminin şi le retrage din competiţiile naţionale

Clubul Sportiv Municipal Gloria Buzău a decis, joi, retragerea echipelor de handbal feminin de senioare şi tineret din Liga Florilor MOL şi din Campionatul Naţional de Feminin Tineret din cauza lipsei banilor în urma restrângerilor financiar bugetare impuse de actele normative în vigoare. 

Cine sunt rivalii Crin Antonescu în cursa pentru nominalizarea candidatului unic al Coaliției. Ce alte nume vor fi testate în sondaje în următoarea perioadă

Coaliția a anunțat miercuri seară, 8 ianuarie, când ne vom alege președintele. Pe 4 și 18 mai, ceea ce reprezintă o întârziere de șase luni față de alegerile anulate din noiembrie anul trecut. În ceea ce privește candidatul comun, liderii politici și-au reafirmat sprijinul pentru Crin Antonescu, ...

Poziția inversă de somn: Trendul viral de pe TikTok explicat de experți

Acest trend a captat atenția utilizatorilor și a stârnit o mulțime de discuții, în special datorită afirmațiilor că poate îmbunătăți calitatea somnului și poate ameliora anumite probleme de sănătate. Află ce presupune poziția inversă de somn, trendul viral de pe TikTok. Descoperă beneficiile, sfa...

Atenție la falșii polițiști: noua înșelătorie care face victime în 2025

În ultimele zile, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a emis o avertizare privind o nouă schemă de înșelătorie care face victime în întreaga țară. Grupuri de indivizi ce pretind a fi angajați ai poliției bat la ușile cetățenilor și, sub pretextul unor verificări oficiale, reușesc să pătrundă în l...

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.