Servicii meidcale gratuite pentru romani. Ce conditii trebuie sa indeplineasca cei interesati. Anuntul CNAS

Servicii meidcale gratuite pentru romani. Ce conditii trebuie sa indeplineasca cei interesati. Anuntul CNAS
📅 2024-11-22

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate anunță că, pentru a beneficia de servicii de prevenţie, persoana asigurată trebuie să se programeze şi să se prezinte la o consultaţie la medicul de familie, care va evalua riscul ca pacientul să aibă o boală ascunsă, fără simptome.

"În funcţie de evaluare, medicul poate decide să trimită pacientul la analize medicale de prevenţie gratuite şi îi va înmâna acestuia un bilet de trimitere. Medicul de familie va interpreta şi rezultatul analizelor, în cursul unei noi consultaţii de prevenţie, iar pe această bază va decide dacă pacientul trebuie trimis la un medic de specialitate în ambulatoriu sau la spital, pentru diagnosticarea ori confirmarea unei boli grave şi pentru stabilirea tratamentului adecvat", a precizat CNAS.

De asemenea, medicul de familie va consilia pacientul în scopul reducerii factorilor cu risc asupra sănătăţii din viaţa acestuia - fumat, consum de alcool, alimentaţie nesănătoasă, stres etc.

Boli ascunse, descoperite la timp

Medicul de familie poate trimite pacientul să efectueze analize medicale de depistare a unor boli şi dacă, în cursul unei consultaţii în scop terapeutic, are suspiciunea că, pe lângă afecţiunea pentru care s-a prezentat pacientul la consultaţie, ar mai putea exista şi o astfel de boală ascunsă.

CNAS precizează că, în cazul în care pacientul persoană asigurată a fost diagnosticat cu o boală cronică, acesta beneficiază de consultaţii periodice lunare gratuite la medicul de familie pentru supravegherea evoluţiei bolii, continuitatea terapiei, screeningul complicaţiilor, educaţia privind îngrijirea şi autoîngrijirea.

"Dacă medicul de familie, în urma evaluării riscului dezvoltării altor afecţiuni, constată că pacienţii respectivi au anumite simptome sau rezultate ale analizelor în afara valorilor normale, poate acorda în plus şi consultaţii de monitorizare activă (management de caz) pentru bolile cronice cu impact major (risc cardiovascular înalt - hipertensiunea arterială, dislipidemia şi diabetul zaharat tip 2, astmul bronşic, boala pulmonară cronică obstructivă- BPOC şi boala cronică de rinichi)", a explicat CNAS.

Totodată, în cazul acutizării afecţiunilor cronice sau a prezenţei oricăror simptome a căror provenienţă trebuie clarificată, pacienţii se prezintă la medicul de familie care, în urma evaluării, stabileşte conduita terapeutică.

Conform CNAS, pentru orice afecţiune acută/subacută/acutizare a unei boli cronice casa decontează medicilor de familie încă două consultaţii pentru fiecare episod de boală, în afara consultaţiilor periodice anterior menţionate, iar, în urma efectuării consultaţiilor, medicul de familie poate elibera bilete de trimitere (inclusiv pentru investigaţii medicale paraclinice) sau alte documente.

Dacă la orice consultaţie medicul de familie va avea suspiciunea că pacientul are o formă de cancer (boală oncologică), pentru confirmarea sau infirmarea suspiciunii îl va putea trimite, după caz: să efectueze analize medicale gratuite, radiografii, ecografii, ale căror rezultate vor fi apoi integrate tot de medicul de familie, să fie consultat ambulatoriu de un medic specialist, să fie internat în regim de spitalizare de zi ori continuă.

De asemenea, pe baza biletului de trimitere, medicul specialist din ambulatoriu va putea acorda pacientului persoană asigurată consultaţii pentru depistarea afecţiunilor oncologice (se decontează maximum trei consultaţii pe asigurat, într-un interval de maxim 60 de zile calendaristice de la data acordării primei consultaţii, prezentarea la a doua şi a treia consultaţie făcându-se direct, fără alt bilet de trimitere).

După caz, medicul specialist va putea elibera pacientului bilete de trimitere pentru un alt medic specialist, analize de laborator, radiografii, ecografii, investigaţii de înaltă performanţă, spitalizare de zi ori continuă.

"Pe baza biletului de trimitere de la medicul de familie sau de la specialistul din ambulatoriu, în spitalizare de zi se va efectua: diagnosticarea afecţiunii oncologice, evaluarea extensiei tumorale, evaluarea statusului clinico-biologic al pacientului cu afecţiune oncologică. Se recomandă ca aceste servicii să fie efectuate în maximum 28 de zile de la deschiderea primei foi de spitalizare de zi. Tot în spital se pot efectua şi servicii medicale în scop diagnostic-caz pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin şi a cancerului de sân", a mai transmis CNAS.

După confirmarea diagnosticului de boală oncologică, pacientul asigurat va putea fi inclus în Programul naţional de oncologie.

Persoanele asigurate pot beneficia şi de servicii medicale de îngrijire la domiciliu, tratamente de recuperare atât în ambulatoriu, cât şi în sanatorii, servicii de transport sanitar neasistat, medicamente compensate, dispozitive medicale.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri realitatea

Dumitru Dumbravă, ÎNREGISTRĂRI EXPLOZIVE înainte de alegeri! Generalul era pregătit să facă "jocurile": După scrutin se va reface STRUCTURA, știi cu cine vorbești

Dumitru Dumbravă, unul dintre generalii statului paralel, a adus în discuție și alegerile de anul acesta în înregistrările făcute cu omul de afaceri Cătalin Hideg. Omul de afaceri este de altfel, și cel care a făcut si denunțul împotriva lui Dumbravă. 

Servicii meidcale gratuite pentru români. Ce condiții trebuie să îndeplinească cei interesați. Anunțul CNAS

Persoanele asigurate pot beneficia gratuit de servicii de prevenţie, de depistare, confirmare şi monitorizare a bolilor grave decontate de sistemul asigurărilor sociale de sănătate. 

Nicolae Ciucă a dezvăluit ce semnifică brățara pe care o poartă la mână - VIDEO

Nicolae Ciucă a dezvăluit, în exclusivitate pentru Realitatea PLUS, pe cine ar numi prim-ministru al României dacă ar ajunge președinte! Candidatul PNL la prezidențiale a declarat că premierul trebuie să fie o persoană care vine cu un plan de guvernare clar, care să includă resursele și termenele...

Profesor universitar doctor Sorin Ilieșiu îndeamnă românii să voteze cu Nicolae Ciucă

“Fără să fiu membru PNL, vă îndemn să-l votați pe dl general Nicolae-Ionel CIUCĂ. Consider că mai ales acum - oricând poate izbucni Al Treilea Război Mondial - fostul şef de Stat Major și fostul Ministru al Apărării este cea mai bună opțiune”, transmite profesor universitar doctor Sorin Ilieșiu...

Ce înseamnă când pisica te mușcă. Ce mesaje îți transmite felina. Ce trebuie să știi, conform veterinarilor

Ce înseamnă când pisica te mușcă. Ce mesaje îți transmite felina. La ce trebuie să fii atent și când trebuie să ajungi cu ea la veterinar.

Elena Lasconi, ziua și declarațiile controversate. Șefa reziștilor se informează referitor la războiul din Orientul Mijlociu de la fiica ei

Elena Lasconi șochează din nou cu declarații controversate. Deși visează să fie președintele României, candidata USR afirmă că se informează despre războiul din Orientul Mijlociu de la fiica ei, stabilită în Franța și care este activistă pro-Palestina. De asemenea, șefa reziștilor este de părere ...

Florian Coldea, petrecere de lux cu Coni Varvara, într-o locație de fițe din Europa

Florian Coldea va celebra libertatea de a se plimba prin lume cu o petrecere de lux, într-o locație de fițe. Surse au declarat pentru Realitatea Plus că printre invitați se va număra și Cornel Varvara, afaceristul care are puternice legături în zona statului paralel.

Două femei, reținute după ce au „plătit” o mașină în valoare de peste 100.000 de euro cu ordine de plată falsificate

Poliţiştii din Capitală au reţinut două femei suspectate de înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Cele două sunt acuzate că au vrut să cumpere o mașină de lux, a cărui valoare depăşeşte 100.000 de euro, cu ordine de plată falsificate. 

Coșmar pe șoselele din Satu Mare: un microbuz plin cu pasageri s-a izbit într-un cap de pod. Un altul, care transporta copii, a ajuns în șanț - FOTO

Un microbuz plin cu pasageri s-a izbit de un cap de pod. Totul s-a întâmplat după ce șoferul a pierdut controlul direcției din cauza faptului că toată șoseaua era acoperită de zăpadă. Din fericire, nicio persoană nu a fost rănită. La scurt timp, un alt microbuz, care transporta copii navetiști, a...

Cel mai puternic tonic pentru creier, ajuta la memorare, sporește capacitatea de concentrare si contine doar 2 ingrediente la îndemâna oricui

Combinația de două plante care reprezintă un excelent tonic pentru creier. Toată lumea le are în bucătărie. Iată ce spun fitoterapeuții.

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.