Sarbatoarea 5 septembrie. Un mare si important sfant este cinstit astazi in calendarul ortodox. Multi romani ii poarta numele

Sarbatoarea 5 septembrie. Un mare si important sfant este cinstit astazi in calendarul ortodox. Multi romani ii poarta n
📅 2025-04-19

Din Scriptura aflam ca in vreme ce slujea la Templul din Ierusalim, in sfantul altar i s-a aratat ingerul Gavriil care i-a vestit ca Elisabeta, sotia lui, ii va naste fiu, ca raspuns la rugaciunile lor. Zaharia s-a indoit de cuvintele ingerului, pentru ca atat el, cat si sotia sa erau inaintati in varsta. Pentru indoiala sa, va ramane mut pana cand ii va scrie numele fiului pe o tablita, dupa nasterea acestuia.

In Evanghelia de la Luca 1, 67-69, Sfantul Zaharia proroceste despre viata si activitatea lui Ioan: „Iar tu, pruncule, prooroc al Celui Preainalt te vei chema, ca vei merge inaintea fetei Domnului, ca sa gatesti caile Lui, sa dai poporului Sau cunostinta mantuirii intru iertarea pacatelor lor, prin milostivirea milei Dumnezeului nostru, cu care ne-a cercetat pe noi Rasaritul cel de Sus, ca sa lumineze pe cei care sed in intuneric si in umbra mortii si sa indrepte picioarele noastre pe calea pacii.“ Datorita acesti prororciri, Zaharia este numarat in randul prorocilor.

Potrivit traditiei, cand Irod a poruncit ca toti pruncii din Betleem sa fie ucisi, in speranta de a-L ucide si pe Hristos, Elisabeta s-a ascuns cu Ioan intr-o pestera. Irod stia de nasterea minunata a lui Ioan si pentru ca ajunsese sa creada ca acesta ar putea fi Mesia, le porunceste soldatilor sa-l caute si sa-l omoare.

Stiind de nasterea minunata a lui Ioan si crezand ca insusi Ioan ar putea fi Mesia, a poruncit soldatilor sa il caute si sa il omoare. Pentru ca soldatii nu l-au gasit pe Ioan, Irod a poruncit ca preotul Zaharia sa fie injunghiat in locul fiului sau.

Exista traditia ca Zaharia a fost ucis inaintea altarului. Potrivit unei inscriptii din secolul al IV lea, descoperita in 2003, moastele Sfantului Zaharia se gasesc in Ierusalim, la Yad-Avshalom, alaturi ce cele ale lui Simeon cel Batran.

Mentionam ca la patruzeci de zile dupa uciderea lui Zaharia, a murit si Elisabeta. Copilul loan a ramas in pustie, hranit de inger si pazit de Dumnezeu, pana in ziua in care s-a aratat la Iordan.

Tot astazi, facem pomenirea:
- Sfintilor Mucenici Urban, Teodor, Medimn si a celor impreuna cu dansii, optzeci de preoti si diaconi;
- Sfantului Sfintitului Mucenic Avda, episcop de Hormizd (Persia);
- Aratarii Sfantului Apostolul Petru imparatului Iustinian.

Maine, facem pomenirea minunii Sfantului Arhanghel Mihail in Colose (Frigia).

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri realitatea

Comisia Europeană cere garanții că Rusia va respecta armistițiul privind încetarea focului de Paște

Comisia Europeană nu crede în pacea lui Putin. Reprezentații forului european cer dovezi clare că Federația Rusă resepctă armistițiul de Paște. 

Turcii discută cu liderii Hamas despre trimiterea de ajutoare umanitare în Fâșia Gaza

Șeful serviciilor de informații din Turcia s-a întâlnit cu lideri ai grupării Hamas pentru a discuta modalitatea prin care pot fi livrate ajutoare umanitare în Fâșia Gaza.

Negocieri SUA - Iran, pe acordul nuclear. Teheranul anunță progrese în discuțiile cu americanii

O a doua rundă de negocieri la nivel înalt între delegațiile americană şi iraniană pe tema programului nuclear al Teheranului s-a încheiat al Roma. Iranienii anunță progrese.

Care sunt orele de aur ale creierului și de ce este bine să ne trezim odată cu „cântatul cocoșului”. Medicul Vlad Ciurea aruncă bomba

O vorbă veche spune că cine se trezește de dimineață, departe ajunge! Medicul Vlad Ciurea susține că cel care se trezește de dimineață, este sănătos. Reputatul neurochirurg a dezvăluit care sunt „orele de aur ale creierului”, în care capacitatea cerebrală funcționează la maximum. 

Cum se păstrează anafura ca să nu mucegăiască. Iată ce trebuie să faci după ce ai ajuns de la biserică

La finalul fiecărei slujbe, preoții împart credincioșilor Sfânta Anafură, simbolul harului și binecuvântării lui Dumnezeu. Aceasta este consumată pe nemâncate, însoțită de o rugăciune, iar, de regulă, oamenii aleg să o păstreze pe tot parcursul anului.  

Abundențe în piețe, nu la fel și-n portofele. Cum fac față românii exploziei prețurilor de Paște VIDEO

Piețele sunt pline de români, care își fac ultimele cumpărături înainte de Paște, însă prețurile au crescut semnificativ în Sâmbăta Mare, spre disperarea pensionarilor și nu numai. 

Cea mai puternică rugăciune pe care trebuie să o rostești în noaptea de Înviere. Este aducătoare de liniște și iertare

Învierea Domnului este una dintre cele mai importante și emoționante sărbători din an. Este clipa în care lumina învinge întunericul, iar cerurile se deschid și cântă la unison cu oamenii: ”Hristos a Înviat din morți”.

Rusia și Ucraina, cel mai mare schimb de prizonieri de până acum

Ministerul rus al Apărării a declarat că 246 de militari ruşi s-au întors de pe teritoriul controlat de Kiev şi că, „într-un gest de bunăvoinţă”, 31 de prizonieri de război ucraineni răniţi au fost transferaţi în schimbul a 15 soldaţi ruşi răniţi care aveau nevoie de îngrijiri medicale urgente. L...

Primul lucru pe care trebuie să îl faci atunci când te întorci de la Înviere. Vei avea parte de noroc și binecuvântare tot anul

Învierea Domnului este una dintre cele mai mari sărbători ale creștinătății. Anual, majoritatea credincioșilor merg la biserică pentru a lua Lumina Sfântă, simbol al Învierii lui Iisus Hristos. În această noapte sfântă, românii păstrează cu sfințenie o serie de obiceiuri și tradiții pe care le-au...

Rezultate Loto 19 aprilie 2025. Care sunt numerele câștigătoare la 6/49 și Joker

Loteria Română a organizat sâmbătă, 19 aprilie 2025, Tragerile Speciale Loto ale Sărbătorilor de Paște.

Good News

Only good and positive news.