Romania, cele mai mici preturi din UE la oua, desi in ajun de Paste preturile explodeaza

Romania, cele mai mici preturi din UE la oua, desi in ajun de Paste preturile explodeaza
📅 2025-04-08

România are printre cele mai mici prețuri la ouă din Uniunea Europeană, la poarta fermei, chiar dacă în această perioadă a Sărbătorilor Pascale consumul intern crește cu 50%, iar un român consumă, în medie, aproximativ 30 de ouă, față de 21 într-o lună obișnuită.

'Conform Observatorului Prețurilor în Uniunea Europeană (UE), prețul ouălor în România, la poarta fermei, era săptămâna trecută 211 euro/100 kg, ceea ce înseamnă că oul se vindea cu aproximativ 60 de bani, în timp ce anul trecut în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale era undeva la 55 de bani un ou. Dacă mă uit la prețurile înregistrate în alte țări, România are printre cele mai mici prețuri din Uniunea Europeană, la poarta fermei. Bulgaria are 222 euro/100 kg, Ungaria are 286 euro/100 kg, Polonia - 314 euro/kg, noi avem 211 euro, iar ca noi mai este Finlanda cu un preț de 204 euro/100 kg. În rest, toate celelalte țări din UE sunt peste noi', a declarat, pentru AGERPRES, președintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), Ilie Van.

Acesta a precizat că nu sunt motive să crească prețul ouălor la poarta fermei în următoarele două săptămâni, având în vedere că prețul înregistrat săptămâna trecută de 211 euro/100 kg a fost mai mic decât cu o săptămână înainte, când s-a raportat circa 215 euro/100 kg.

'Prețul ouălor în România, la poarta fermei, tot conform Observatorului Prețurilor în UE, cu o săptămână înainte a fost de 214,66 euro/100 kg, aproximativ 215 euro, un pic mai mare decât săptămâna trecută, când a fost 211 euro/100 kg. În perioada următoare nu estimăm modificări semnificative. Practic, nu sunt motive să crească prețul ouălor în următoarele două săptămâni. Vreau să vă spun că am văzut în supermarketuri carton cu 30 de ouă de la găini crescute în cușcă, codul 3, cu 24 de lei, adică 80 de bani bucata. Uniunea Europeană monitorizează doar oul la carton de 30 și din sistemul de creștere al găinilor în cușcă. Bineînțeles că pentru ouăle obținute din alt sistem de creștere, codul 2, codul 1, vom plăti mai mult. Și ambalajul e altul, iar prețul crește', a adăugat Ilie Van.

În ceea ce privește oferta de ouă a industriei avicole, în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, președintele UCPR a subliniat că an de an aceasta este mai mare cu aproximativ 50% decât într-o lună obișnuită.

'În general, oferta în perioada aceasta a Sărbătorilor Pascale crește cam cu 50% față de o lună obișnuită. Dacă într-o lună obișnuită un român mănâncă aproximativ 21 de ouă, consum mediu, în luna cu Sărbători Pascale mănâncă 30 de ouă. Fermierii își programează fluxurile în așa fel încât în perioada aceasta să aibă suficiente ouă, iar prețurile sunt bune. De exemplu, dacă au găini aproape de sfârșitul ciclului, nu le taie acum ci după Paște', a explicat el.

Fermele avicole din România pot asigura 100% consumul intern de ouă, dar livrează și la export, în general în țările UE, schimbul fiind 'continuu și reciproc', iar problemele cu ouăle provenite din Polonia s-au mai reglet.

'Și noi ducem afară ouă și din afară vin ouă pe piața românească. Schimbul intracomunitar funcționează. Deocamdată nu mai sunt probleme cu Polonia, nu prea mai avem concurență, pentru că au și ei niște probleme cu gripa aviară, cu rețelele comerciale. Polonia era cel mai mare furnizor de ouă către noi, dar acum nu ne afectează foarte tare. Noi asigurăm consumul 100% din fermele avicole. În plus, a apărut și producția țărănească de ouă. Mai timid în luna martie, dar acum în aprilie este chiar vârf de producție la gospodari în curte. A venit căldura, a dat colțul ierbii, deci practic sunt ouă suficiente și în curțile țăranilor', a punctat Van.

Referitor la posibilitatea de a exporta ouă în SUA, care se confruntă cu un deficit de ouă, președintele UCPR a subliniat că sunt anumite condiții pe care crescătorii din Europa nu pot să le îndeplinească.

'Ne-au cerut ouă și americanii, dar nu putem să le dăm deocamdată. Sunt niște condiții pe care ei le pun și noi în Europa nu le îndeplinim, în sensul că ei vor ca ouăle să fie spălate, iar noi nu facem treaba asta, și apoi congelate. Este foarte greu de transportat oul în coajă din Europa în SUA. Dacă se vând ouă lichide congelate sau ouă praf, atunci e mult mai simplu. Din Europa am înțeles că încearcă Danemarca, cel puțin din ceea ce discutăm noi în asociația europeană de profil. A primit condițiile de export din Statele Unite, dar nu știu dacă s-a angajat să le ducă. Nu am informații că în prezent duce cineva ouă din Europa către SUA. Probabil că au găsit din afara granițelor Europei. Am înțeles că Turcia ar fi agreată.
Sunt condiții diferite și legislația e diferită în America față de Europa și trebuie armonizată', a adăugat președintele UCPR.

Potrivit datelor comunicate de Institutul Național de Statistică, citate de președintele UCPR, anul trecut s-a dus peste granițe, în țările UE, o cantitate de peste o jumătate de miliard de ouă, și au venit de acolo aproape 200 de milioane de ouă. Producția de ouă a fost de circa 5,86 miliarde de ouă în 2004, din care aproximativ jumătate (40%-45%) provine din ferme și restul în gospodării.

În prezent, în supermarketuri au apărut deja la vânzare ouăle gata vopsite pentru Paște, însă acestea provin mai mult din schimburi intra-comunitare, din țări precum Austria sau Germania, unde lumea nu prea mai vopsește ouă. 'La noi nu au trecere aceste ouă gata vopsite. Practic, asta e bucuria ca în Joia mare să vopsești ouăle. Probabil mai sunt câțiva care nu au timp să facă acest lucru și atunci le cumpără gata vopsite', a punctat Ilie Van.

Potrivit datelor UCPR, din cele 219 exploatații avicole la nivel național, 180 sunt membre UCPR, iar o exploatație poate avea mai multe ferme, fie pentru creșterea puilor, fie pentru creșterea găinilor ouătoare.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri realitatea

Testul IQ de marți! Doar oamenii SMART pot corecta 19-9=1

Te invităm să îți testezi perspicacitatea cu un exercițiu aparent simplu, dar care necesită atenție și gândire creativă. Avem o ecuație formată din bețe de chibrit: 19 – 9 = 1. Problema este că această ecuație este greșită. Sarcina ta este să o corectezi, mutând un singur băț de chibrit.

Jennifer Lopez vine în sfârșit în România! Când va concerta diva la București

Jennifer Lopez vine în sfârșit în România! Artista a anunțat că va susține un concert la București, în cadrul turneului său mondial Up All Night Live.

Cei născuți în aceste date, indiferent de zodie, sunt destinate sa aibă noroc la bani. Astrele le oferă oportunități unice de îmbogățire pe parcursul vieții lor

Există unii oameni care par să atragă norocul financiar în mod natural, iar acest lucru nu depinde de circumstanțe externe sau de eforturile pe care le depun. Acești indivizi emană o energie specială, care le deschide uși către oportunități neașteptate și le oferă capacitatea de a transforma vise...

Cele două zodii a căror viață se va schimba total de Florii. În sfârșit vor avea parte de o perioadă de glorie și acești nativi

Pentru doi nativi din zodiac, începutul lunii aprilie marchează o transformare profundă, o cotitură care le va rescrie traseul personal și profesional, mai ales începând cu Floriile. Dacă până acum au simțit că bat pasul pe loc, urmează o perioadă în care vor urca în forță pe scena vieții.

Rețeta simplă pe care o poți pregăti în câteva minute. Chiftelele de vinete umplute cu brânză, ideale pentru o masă rapidă

Este o rețetă simplă, gustoasă și foarte ușor de pregătit! Este vorba despre delicioasele chiftele din vinete umplute cu brânză, un preparat perfect pentru zilele în care nu dorim să consumăm carne!

Paște 2025. Când vor fi plătite alocațiile, indemnizațiile și pensiile - anunțul Ministerului Muncii

Alocațiile pentru copii, indemnizațiile, pensiile și toate celelalte drepturi sociale vor ajunge la beneficiari înainte de Sărbătorile Pascale, sumele urmând să fie virate până în 17 aprilie 2025, informează Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale. 

Anca Alexandrescu aruncă bomba, mâine, la Culisele Statului Paralel, după scandalul emisarilor: ”Se va vedea poziția Administrației Trump și cine este interesant pentru SUA”

Anca Alexandrescu a oferit o reacție cu privire la dezmințirea făcută de Călin Georgescu astăzi în legătură cu asocierea numelui său cu protestele și cu îndemnarea la violență. Jurnalista a declarat că acțiunea de hărțuire la care a fost supusă în timpul emisiunii de ieri nu este decât o „acțiune...

Scandalul taxelor lui Trump. George Simion, reacție de ultim moment: România nu trebuie să participe la un nou război. Nici economic, nici ideologic

Reacție de ultim moment de la liderul suveraniștilor, George Simion. Președintele AUR spune că "România nu trebuie să participe la un nou război: nici economic, nici ideologic" și explică intervenția sa prin faptul că Ursula von der Leyen "visează la escaladări și războaie comerciale cu Statele U...

VINDECĂTORUL Chiron întâlnește Soarele în BERBEC în 12 aprilie: O durere profundă se transformă în cel mai mare noroc

În mitologie, Chiron este un centaur rănit, dar rănile sale nu ar trebui niciodată confundate cu lipsa de putere. Pe parcursul călătoriei sale, Chiron a descoperit puterea de a-și transforma rănile în puncte forte. A înțeles că, deși nu poate schimba trecutul sau șterge cicatricile pe care le poa...

Adrian Alexandrov rupe tăcerea după amânarea procesului Elenei Udrea: ”În România s-a făcut poliție politică, dosarul Gala Bute este fabricat”

Decizia pentru reducerea pedepsei Elenei Udrea a fost amânată până pe 29 aprilie. Adrian Alexandrov, partenerul Elenei Udrea, susține că dosarul în care aceasta este condamnată este unul fabricat și face acuzații de poliție politică. Mai mult, spune că tot ceea ce a spus Elena Udrea s-a adeverit,...

Good News

Only good and positive news.