Razboi in Ucraina, ziua 968. Zelenski, mesaj ferm de la Bruxelles: Ucraina merita sa devina al 33-lea membru al NATO - LIVE TEXT

Razboi in Ucraina, ziua 968. Zelenski, mesaj ferm de la Bruxelles: Ucraina merita sa devina al 33-lea membru al NATO - L
📅 2024-10-18

UPDATE 10:50 - Zelenski susţine că 10.000 de nord-coreeni se pregătesc să lupte alături de ruşi în Ucraina: „Este primul pas către războiul mondial”

Preşedintele Ucrainei a acuzat joi Coreea de Nord că a desfăşurat ofiţeri alături de Rusia şi se pregăteşte să trimită mii de soldaţi pentru a ajuta efortul de război al Moscovei, deşi şeful NATO a declarat că nu există dovezi ale prezenţei oamenilor Phenianului în acest stadiu, relatează Reuters.

„Ştim despre 10.000 de soldaţi din Coreea de Nord, pe care se pregătesc să îi trimită să lupte împotriva noastră”, a spus el, descriind acest lucru ca fiind un „prim pas spre războiul mondial”.

UPDATE 10:30 - Ucraina neagă că intenţionează să dezvolte arme nucleare

Ministerul ucrainean de Externe a negat, într-un comunicat, că intenţionează să dezvolte arme de distrugere în masă, aşa cum s-a sugerat în informaţiile publicate de ziarul german BILD, informează vineri EFE.

"Dezminţim în mod oficial insinuările din surse anonime din publicaţia BILD despre presupusele planuri ale Ucrainei de a dezvolta arme de distrugere în masă", a declarat Ministerul de Externe de la Kiev într-un comunicat în care susţine respectarea Tratatului de neproliferare (NPT) şi care aminteşte că Ucraina a renunţat la armele nucleare pe care le avea atunci când a devenit independentă de URSS.

Ministerul ucrainean de Externe a emis acest comunicat la scurt timp după ce un jurnalist al publicaţiei germane BILD a spus că o sursă oficială ucraineană anonimă a asigurat că Ucraina este pregătită să înceapă să dezvolte arme nucleare în câteva săptămâni pentru a se proteja de Rusia, potrivit Ukrainska Pravda.

UPDATE 8:20 - Ministerul rus al Apărării a afirmat că forțele sale au preluat controlul asupra satului Maksymilianivka, aflat la mai puțin de 10 km de orașul-cheie Kurakhove din regiunea Donețk (estul Ucrainei), transmite Reuters.

Sectorul Kurakhove, la vest de orașul Donețk, controlat de ruși, este una din zonele centrale ale avansurilor rusești din regiune. Rusia face presiuni pentru a ajunge la centrul logistic de la Pokrovsk, la aproximativ 50 km spre nord.

Statul Major al armatei ucrainene, în raportul de joi seară, a afirmat că forțele ucrainene au respins 36 din cele 45 de asalturi de lângă Kurakhove din cele 24 de ore anterioare, iar nouă confruntări erau încă în desfășurare.

Popularul blog militar ucrainean DeepState a scris că încă se dau lupte pentru controlul satului. 

UPDATE 6:10 - La Bruxelles, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a întâlnit cu secretarul general al NATO Mark Rutte şi, împreună cu ministrul ucrainean al apărării Rustem Umerov, a participat la o reuniune a Consiliului Ucraina – NATO la nivelul miniştrilor apărării, potrivit News.ro.

Întâlnirea s-a concentrat pe paşii pentru a oferi o mai mare protecţie şi securitate pentru Ucraina, conform Preşedinţiei ucrainene. Aceasta a fost a treia întâlnire dintre Volodimir Zelenski şi Mark Rutte de la preluarea mandatului de secretar general al NATO. Potrivit liderului de la Kiev, acest lucru demonstrează nivelul înalt al relaţiilor dintre Ucraina şi Alianţă.

„Ucraina merită într-adevăr să devină cel de-al 33-lea membru al NATO într-o zi şi vom face totul pentru ca acest lucru să se întâmple. De aceea, primul punct al Planului Victoriei este  invitarea în NATO. Ucrainenii au demonstrat că sunt capabili să apere valorile comune”, a declarat Volodimir Zelenski.

El a subliniat că invitarea Ucrainei la Alianţă va întări ţara din punct de vedere diplomatic şi o va aduce mai aproape de o pace reală şi justă.

„Ar fi greşit din punct de vedere politic să lăsaţi Ucraina în afara Alianţei, când, în practică, Ucraina face deja parte din NATO”, a adăugat preşedintele ucrainean.

UPDATE 4:15 - Washingtonul sancţionează companii chineze pentru drone utilizate de Rusia în Ucraina

Statele Unite au anunţat joi sancţiuni care vizează două companii chineze legate de producţia de drone folosite de Rusia în războiul său din Ucraina, relatează AFP, preluat de Agerpres.

Acestea sunt primele sancţiuni americane împotriva unor entităţi chineze "care dezvoltă şi produc direct sisteme complete de arme în parteneriat cu companii ruseşti", a declarat Departamentul Trezoreriei într-un comunicat.

Aceste decizii privesc în total trei companii - două în China şi una în Rusia - şi un cetăţean rus, pentru implicarea lor în dezvoltarea şi fabricarea unei drone de atac cu rază lungă de acţiune.

Drona în cauză este proiectată de experţi cu sediul în China şi fabricată în uzine chineze, în colaborare cu companii ruseşti de apărare, a precizat Departamentul Trezoreriei.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri realitatea

Răsturnare de situație în dosarul lui Dan Diaconescu. Minorele care l-au acuzat pe prezentator și-au SCHIMBAT radical declarația

Răsturnare de situație în dosarul de sex cu minore a lui Dan Diaconescu. Una dintre presupusele victime din dosar a declarat în fața instanței că a fost obligată și chiar bătută pentru a minți în cazul moderatorului TV. Dan Diaconescu ar fi fost fost ademenit într-un apartament, unde a fost filma...

O bunică de 86 de ani își face de cap în Ibiza! Umblă în bikini, bea bere și le face ochi dulci chelnerilor - FOTO

O bunică britanic în vârstă de 86 de ani a devenit vedetă pe rețele de socializare pentru imaginile care o înfățișează trăindu-și din plin viața pe insula muzicii tehno, Ibiza. Femeia a făcut călătoria pentru a asista la reînnoirea jurămintelor de căsătorie ale nepoatei sale și s-a lăudat că a fo...

Șocant! Româncă exploatată sexual prin metoda LOVERBOY. A fost sedusă pe internet

Caz șocant în Gorj. O femeie a fost exploatată sexual prin metoda Loverboy de un bărbat de 30 de ani care a determinat-o să practice prostituția în Marea Britanie. Oamenii legii au intrat pe fir și au făcut mai multe percheziții acasă la suspect. Individul a fost ulterior reținut. 

Un bărbat de 36 de ani a plonjat cu mașina în Dâmboviţa. Șoferul ar fi consumat substanțe psihoactive

Incident șocant în Capitală. O maşină condusă de un tânăr de 36 de ani a plonjat, vineri dimineaţa, în râul Dâmboviţa. Incidentul s-a petrecut în apropiere de oraşul Popeşti Leordeni. Șoferul a scăpat nevătămat, însă a ieşit pozitiv la testul pentru consum de substanţe psihoactive.

Uciderea liderului Hamas - Washingtonul cere eliberarea tuturor ostaticilor și încetarea războiului pentru a atenua suferința poporului palestinian

Secretarul de stat american Antony Blinken l-a felicitat pe preşedintele israelian Isaac Herzog pentru succesul misiunii soldate cu uciderea liderului Hamas Yahya Sinwar şi a reiterat necesitatea eliberării tuturor ostaticilor şi de a pune capăt războiului într-un mod care să atenueze suferinţa p...

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.